Dershaneler okulların önüne geçecek

Güncelleme Tarihi:

Dershaneler okulların önüne geçecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2012 11:43

Dünyanın farklı ülkelerinden eğitimciler, dershanelerin eğitim sistemindeki yerini konuşmak için İstanbul’a geldi. ENESCO kurucularından Georgios Hagitegas, iyi okulda okuyanların bile dershaneye gittiğini belirtti.

Şebnem ARAT

Avrupa Dershaneciler Birliği’nin (Europan Network of Educational Support and Concer-ENESCO) dördüncü toplantısı Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği’nin (TÖDER) ev sahipliğinde İstanbul’da yapıldı. Konferansta ABD, Güney Kore, Yunanistan ve Almanya’dan gelen eğitimciler ve dershaneciler dünyadaki dershanelerin eğitim sistemindeki yerini ve geleceğini ele aldı.
Konferansa ENESCO kurucularından Georgios Hagitegas da katıldı. Hagitegas, dünyada eğitimin bir evrimden geçtiğini belirterek, “Öğrenim şekli açısından öğrencilerin ve velilerin seçeneği olmalı. Çünkü bir öğrenci için yararlı olan bir uygulama diğeri için yararlı olmayabiliyor. Anne babaların çocuğunu dershaneye gönderme, evde online şekilde derslere katılımını sağlama ya da öğrenme merkezlerinden faydalanma gibi seçenekleri olmalı. Uygun olan şekli kendileri seçmeli” dedi.
Dersleri iyi olanların bile dershaneye gittiğini söyleyen Hagitegas, şöyle devam etti: “İyi okul dershaneyi gereksiz kılmıyor. İnanıyorum ki dershaneler önümüzdeki yıllarda büyük önem kazanacak ve okulların önüne geçecek. Unutmamak gerekiyor ki eğitim seçeneği fazla olan ülkeler daha çok gelişiyor. Bu ülkelerin başında Çin ve Hindistan geliyor. Çocuklarına en çok iş imkanı yaratan ya da kazandığı becerilerle en fazla iş bulabilen öğrencilerin çok olduğu ülkeler bu işi iyi yapıyor demektir.”

Dershanecilik her ülkede var
Hagitegas, dershaneciliğin adı farklı olsa da her ülkede olduğunu vurgulayarak, “Bu küresel bir eğitim olayı. Hızla da gelişen bir olgu. Üniversitelere giriş sınavları var oldukça da dershanecilik de var olacak. Bu eğitim şekli gerekli olduğu için ortaya çıktı. Sonuçta özel okullar eğitimde farklılık yaratıyor. Öğrenciler de bu farkı kapatma yolları arıyor. Bu sektörün çok gelişeceğine inanıyorum. Gelecekte uygulama biçimleri de değişecek. Mesela dershanelerde verilen online eğitim çok üst düzeylere çıkacak. Böylelikle de uygulamaların maliyeti azalacak” dedi. Yan eğitime çocukların üniversiteye hazırlanırken yapılması gerekenlerin tam olarak uygulanmadığından dolayı ihtiyaç duyulduğunu anlatan Hagitegas, dershanelerin gerekli olduğunu vurguladı.

Almanya’da 5 milyon öğrenci özel okula gidiyor
Amerika Mosaica Okulları Kurucusu ve Başkanı Gene Eidelman, gelecekte eğitimin daha bireyselleştirilmiş ve öğrencilerin daha fazla sosyalleşmesine müsait bir yapıda olacağını söyledi.
Eidelman, “Eğitimciler dijital eğitimin potansiyelini kullanmalı. Dünyada 50 kadar ülkede eğitimde teknolojinin kullanılmasına mali destek veriliyor” dedi. Almanya’da 10 milyon öğrenci olduğuna dikkat çeken Eneso Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cornelia Sussieck ise şunları söyledi: “10 milyon öğrenciden 5 milyonu özel okula gidiyor. Yılda 250 bin öğrenci sınıfta kalıyor ve yılda 80 bin ergen diplomasız okuldan ayrılıyor. Almanya’da ek ders eğitimlerinin yüzde 25’ni dershaneler oluşturuyor.” Enesco Koordinatörü Kostas Petropoulos da Yunanistan’da üniversitelerin matematik, kimya ve edebiyat bölümlerinden mezun olanların iş bulamayınca dershane açtığını vurguladı.

Güney Kore dershaneciliğe 18 milyar dolar harcıyor
Time Education Başkanı Joonhee Won, dershaneciliğin Kore’deki adının özel eğitim sistemi olduğunu söyledi. Won, “Ek eğitimler için 2011 yılında harcanan tutar, 18 milyar dolar. Yani bütün ilköğretim, orta ve lise eğitimindeki öğrencilerin yüzde 70’inden fazlası şu veya bu şekilde dershaneye gidiyor. Koreli öğrenciler günde 6 saat okul sonrası destek alıyor. Üniversiteye girdikten sonra bile, öğrenciler ileride iş bulma şanslarını arttırmak amacıyla dershanelere devam ederek yılda yaklaşık 2.500 dolar harcıyor” diye konuştu.

Maddi durumu olmayanlara dershane ücretsiz olmalı
TÖDER Genel Başkanı Enver Yücel, eğitimin devlet tekelinden çıkması gerektiğini belirtti. Yücel,  “Dershanecilik çok tartışılıyor. Test ile öğrenciye yarar sağlanmayacağı düşünülüyor. Ama her öğrencinin öğrenme şekli farklı. Bu nedenle tek tip uygulamalardan vazgeçmek gerekir. Öğrenciler dershanelere eksikliklerini gidermek için geliyor. Devlet parası olmayanın dershane masrafını karşılamalı. 1.5 milyon dershane var. Öğrencilerin ise sadece yüzde 10’u ücretsiz okuyor. Bu rakamı daha da arttırmak gerekiyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!