Çok azı doğuştan girişimci

Güncelleme Tarihi:

Çok azı doğuştan girişimci
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2014 11:34

Türkiye’de şirketlerin yüzde 96-99’unu KOBİ’ler oluşturuyor. KOBİ’ler işletme yönetiminin tüm alanlarında sıkıntılar yaşıyorlar, satışları artıramamak, elemanlarından yeterli performans alamamak, koydukları hedeflere ulaşamamak, kârlılığı kalıcı kılamamak iş sahiplerinin en büyük sorunları.

Haberin Devamı

17 yıl önce işletmelere koçluk vermek üzere Özgür Kaşifleri kuran ve ekibiyle birlikte 500’ün üzerinde firmaya koçluk veren Subegüm Bulut’a göre KOBİ’lerin en temel problemi işletme sahiplerinin gerçek girişimci zihniyetine sahip olmamaları. Bu da işletme yönetimini dar bir çerçeveden görmelerine sebep oluyor. Şu anda ABD’de koçluk yapan Bulut, “Para işlerini muhasebecilerine devrediyorlar, satışçılarını sadece ürün hakkında kısa bir eğitimden geçirip müthiş sonuçlar getirmelerini bekliyorlar. Çalışanlara maaş veriyorum o da işini yapsın yaklaşımındalar, liderlik etkisini ihmal ediyorlar, stratejik düşünmenin faydalarının farkında değiller. Oysa girişimcilik başlı başına bir meslektir ve ticari başarının uzun vadeli olması için pazarlama planından para yönetimine, hedefler için stratejik planlamadan insan yönetimine ve şirketi iş sistemleri üzerinde yapılandırmaya kadar pek çok beceriyi gerektirmektedir. Finans kaynaklarına ulaşmanın kolay olduğu zannedilen Amerika’da bile bu becerilere sahip olmadığınızda yatırımcılar koydukları parayı geri alacaklarına ikna olmuyorlar ve o yüzden de 28 milyon KOBİ’nin tam 22 milyonu yanında hiç kimseyi çalıştırmayan sadece kendi başına para kazanmaya çalışan kişiler. Benim 17 yılda öğrendiğim en önemli şey, hem işletme yönetimi becerileri hem de karakter özellikleri açısından sürekli kendini geliştirmek. Kendi işini yapan kişiyi kurtaran en önemli unsur budur bence.”

Ticaret zekası sonradan geliştirilebilir
Şu anda ABD’de koçluk yapan Subegüm Bulut, KOBİ’lere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Kurumsallaşmayı ‘strateji-sistem-takım’ olarak özetleyebilirim. Önceliklere göre hedef belirleme, buna ulaşacak stratejik planı kurgulama ve o planı yönetme becerisi çok önemli.

Sistem deyince, işletmelerde yapılan işlerin yüzde 95’i rutindir, rutin işler yazılı sistemlerle şirketin iş yapma şekli olarak belirlenebilir ve öğretilebilir hale gelir. Kurumsallaşma, yönetimi profesyonel yöneticilere devretmek değildir. Önce sistemleri kurmak, işletmeyi bir makina gibi kurgulamak gerekiyor.

Takım’a gelince, nitelikli çalışanlardan kurulmalı. İşletme sahiplerinin en az eğildiği konulardan biri bu. Çünkü iletişim becerileri yeterli değil, insanları tanımada zorlanıyolar. Oysa ki etkileyici CV’leri olan kişiler değil, çalışkan, öğrenmeye açık, değişime açık kişlik özellikleri çok önemli.

Amerika’da deneme-yanılma ile vakit kaybetmek yerine, işletme yönetimini bilen bir mentor ile çalışmanın önemi her zaman vurgulanır. Kendi işini kuranların çok azı doğuştan iş girişimcisi. Ticaret zekası sonradan geliştirilebiliyor. Bu yoldan başarıyla geçmiş kişilerin deneyimlerinden faydalanmak en iyi yatırımlardan biri.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!