Cam silmekten daha kolay

Güncelleme Tarihi:

Cam silmekten daha kolay
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2015 18:39

Evyap Liman Tesisleri (Evyapport) yöneticileri, Avrupa limanlarında gördükleri kadın vinç operatörlerinden yola çıkarak Türkiye’de de kadın operatör istihdam etmeye karar verdiler. Fakat limanda çalışacak kadın bulmak hiç kolay olmadı. En sonunda eşe dosta haber salıp, ikisi kendi çay ocaklarında çalışan toplam 3 kadını operatör olarak istihdam ettiler. Bu işin cam silmekten daha kolay olduğunu söyleyen kadınların hedefi yüksek vinçlerde operatörlük yapmak.

Haberin Devamı

Cam silmekten daha kolay
Nesrin Kayıkçı, Melek Bulut ve Hatice Toplu... Onlar Evyapport’un 3 kadın terminal traktör operatörü. Daha önce bambaşka işlerde çalışmış bu 3 kadın, Evyapport’un kadın operatör istihdam etme projesi sayesinde operatör olmuşlar. 14 teker üzerinde, 65 ton taşıyan kadınların hedefi, uzun vinçlerde operatörlük yapmak.

550 çalışanı olan Evyapport, Türkiye’nin en büyük limanlarından. Çalışanlarının 320’si operatör ve tamamı erkek. Sürekli Avrupa limanlarını seyahat eden ve kıyaslama yapan Evyapport yöneticileri yurtdışında kadın vinç operatörlerini görünce ‘bizde neden yok’ diyerek, kadın operatör istihdam etmeye karar vermişler. 

Hedef vinç operatörü olmak

1-2 yıl önce bu sebeple İŞKUR ile görüşmüşler ve bir kurs açmak istemişler, lise mezunu kadınları eğitip D sınıfı ehliyet almalarını sağlayarak kademeli olarak operatörlerin yüzde 50-60’ını kadın yapmayı amaçlamışlar. Fakat yeteri kadar başvuru olmadığından kurs açılamamış. Evyapport yöneticileri yılmamış, insan kaynakları ekibi kendi çabaları ile sağa sola, çalışanların yakınlarına haber vererek, CV toplamaya başlamış. Ve sonunda 3 kadın operatör istihdam edilmiş. Evyapport İK Müdürü Sedat Topuz, “3 kadın arkadaşımız terminal traktörlerini kullanıyorlar, biz onları ileride 25 metre vinçlerde görmek istiyoruz. Yukarı çıkacaklar ki arkadan gelenlere ışık tutacaklar. Kocaeli bir liman şehri, erkek egemen bir çalışan profili var, bu kadın operatörler diğer limanlara da örnek teşkil edecekler, zaten diğer limanlarda da kadın arayışının başladığını duyuyoruz. Birkaç yıl içinde bu sayının artacağını tahmin ediyorum” diyor.
Evyapport’un hedefi bir iki yıl içinde kadın operatör sayısını yüzde 10’a ulaştırmak.

‘Benim annem tır şoförü’
Melek Bulut (33) evli ve 10 yaşında bir kızı var. Açıktan lise okuyor. 13 yaşından beri çalışıyor, aşçılıktan tutun garsonluğa, servis şoförlüğüne her işi yapmış, hatta traktör bile kullanmış. Bu iş için biçilmiş kaftan. Bulut, nasıl operatör olduğunu şöyle anlatıyor: “Çay ocağında arkadaşlarla konuşurken, benim E sınıfı ehliyetim var dedim, inanamadılar, insan kaynaklarından Elif Hanım’a iletmişler, o da bana ‘düşünür müsün’ dedi, ben de ‘evet, kullanıyorum zaten dedim.’ Hevesim vardı zaten.” 

Haberin Devamı

5 aydır bu işi yapan Bulut, erkek çalışma arkadaşlarınının sürekli, ‘yapacaksın abla, daha iyisini yapacaksın’ diye kendilerine destek olduklarını söylüyor.

10 yaşındaki kızının okulda annen ne iş yapıyor sorusuna, gururla “benim annem tır şoförü” diye cevap verdiğini söyleyen Bulut, yaptığı iş için de “Çevremizdeki kadınlar korkuyor ama evde cam silmek daha zor” diyor ve arkadaşları da onu doğruluyor.

Nesrin Kayıkçı (40) limandaki ilk kadın operatör, 1 yıldır bu işi yapıyor, öncesinde ise çay ocağından görevli olan Kayıkçı, müdürlerin desteği ile “abla düşünmez misin” teklifiyle gidip D sınıfı ehliyetini almış. İlk 6 ay limandaki tek kadın operatör olarak çalışan Kayıkçı, etrafındaki herkesin desteğini aldığını söylüyor.

Hatice Toplu (31) lise mezunu ve 13 yaşında bir kızı var. Daha önce satış elemanı ve mağazada yöneticilik yapmış. En son bir fabrikada çalışan Toplu, projeden haberi olunca gidip D sınıfı ehliyet almış. 6 aydır da operatör olarak çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!