Çalışan annelerin çoğu süt izni kullanamıyor

Güncelleme Tarihi:

Çalışan annelerin çoğu süt izni kullanamıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2015 19:39

1.031 kişi ile yapılan araştırmaya göre doğum izninden sonra işe başladıklarında günlük bir buçuk saatlik süt iznini kullanan veya kullanabileceğini söyleyen annelerin oranı sadece yüzde 45.

Haberin Devamı

Türkiye’de doğum izni, öncesi ve sonrası olmak üzere toplam 16 hafta. Bu da annelerin, bebeği henüz 2 aylıkken işe geri dönmek zorunda olması demek. Buna karşılık Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini sonrasında da bebek 2 yaşına gelene kadar ek gıdalarla birlikte anne sütü ile beslenmeye devam etmesini öneriyor.

Tüm dünyada anneler emzirmiş olsalar da olmasalarda bir bebeği beslemenin en doğru yolunun emzirmek olduğunu düşünüyorlar. Bunun yanı sıra anneler çoğu zaman emzirme süresi konusunda belirledikleri hedeflerine ulaşamayabiliyor.

Emzirme ürünleri gurubunda hizmet veren Lansinoh’un Türkiye’de 1.031, 10 ülkede ise toplam 13.519 çalışan ve hamile ile yaptığı araştırma çalışırken emzirme tutumu konusunda veriler sunuyor.
Emzirme döneminde işe geri dönülmesi emzirmeyi zorlaştıran en önemli etkenlerden biri olarak öne çıkmasına rağmen, Türkiye’de çalışan annelerin emzirme süreleri, araştırmaya katılan ülkelerin genelindeki çalışan annelerin emzirme sürelerinin oldukça üzerinde:

Türkiye’de 6-12 ay arasında emzirmiş annelerin oranı yüzde 31 (ortalama), bu oran çalışan annelerde yüzde 34.

Bir yılın üzerinde emzirmeyi başarabilmiş annelerin oranı ortalamada da, çalışan annelerin özelinde de yüzde 36.

Buna karşılık araştırmaya katılan diğer ülkelerin ortalamasında bir yıldan fazla emzirmeyi sürdürebilen annelerin oranı yüzde 19 iken, bir yılın üzerinde emzirmeyi sürdürebilmiş çalışan annelerin oranı ise sadece yüzde 17.

Yüzde 11 yöneticisinden dolayı süt iznini kullanamıyor
Lansinoh’un yaptığı araştırmada;
- “İşyerinizde anne sütünün sağılması ve uygun koşullarda saklanması için uygun ortam sağlanıyor mu?” sorusuna evet diyen çalışan annelerin oranı yüzde 53,
- “Doğum izninizden sonra işe başladığınızda, günlük bir buçuk saatlik süt izninizi bebeğiniz bir yaşına gelene kadar rahatça kullanabildiniz mi ya da kullanabileceğinizi düşünüyor musunuz?” sorusuna evet diyen annelerin oranı yüzde 45.
- Yöneticimin emzirmeye karşı tutumundan dolayı süt iznimi kullanamıyorum diyen annelerin oranı yüzde 11.
- Servisle ulaşım sağladığım için süt iznimi kullanamıyorum diyen annelerin oranı yüzde 23.
- İşimin yoğunluğundan dolayı emzirme iznimi kullanamıyorum diyen annelerin oranı ise yüzde 17.

Yöneticinin bakış açısı önemli Araştırmayı değerlendiren Lansinoh Türkiye Pazarlama Müdürü Derya İşçioğlu, “Türkiye’de anneler, anne sütünün önemi konusunda yüksek bir bilinç düzeyine sahipler. Bebeğini anne sütüyle beslemeye devam edebilmek zaman zaman zor olsa da, çalışan anneler bu konuda çok azimli. Yoğun çalışma programı, trafik, iş yerlerinde yaşanan stresler gibi gün içerisinde birçok zorlukla karşılaşsalar da anne sütünü sağarak, bebeğinden uzakta olduğu zamanlarda da onu anne sütüyle beslemek için çok yoğun çaba harcıyorlar. Anne sütünün devamının sağlanabilmesi için, annenin düzenli aralıklarla sütünü sağması ve uygun koşullarda saklaması gerekir. Burada iş yerinin annelere anne sütü sağmak için uygun bir alan ayırması, yöneticinin bu konuya bakış açısı çoğu zaman kritik derecede önem taşıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!