Deniz TÜRSEN - dtursen@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2015 01:15
Sunduğu standart formatla Avrupa’da bir işe veya okula başvurmak isteyenlerin hayatını kolaylaştıran Europass’ın kullanımı Türkiye’de giderek yaygınlaşıyor. Başvurularda Europass CV’nin kullanımı Avrupa’daki bazı projeler için zorunlu hale getiriliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği (
AB) ile uyumlu ulusal yeterlilik sistemini geliştirmek ve işletmek üzere 2006’da Mesleki Yeterlilik Kurumu’nu (MYK) kurdu. Kurum, eğitimin istihdamla uyumunu güvence altına alarak nitelikli insan kaynağının oluşmasını hedefliyor. Ulusal meslek standartları ve ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek, ulusal yeterliliklere dayalı sınav ve belgelendirme kuruluşlarını yetkilendirmek, Türkiye yeterlilikler çerçevesinin hazırlanması ve yürütülmesi MYK’nın görevleri arasında yer alıyor.
MYK’nın, özellikle Avrupa’da iş arayanlar veya eğitim amaçlı Avrupa’ya gitmek isteyenler için verdiği önemli bir hizmet daha var. 2008’den beri ‘Ulusal
Europass Merkezi’ olarak hizmet veren MYK, Europass belgeleri ile ilgili tüm faaliyetleri koordine ediyor.
Beş belgeden oluşuyorEuropass, AB’ye üye ve aday ülkelerde bir işe veya okula başvururken yeterliliklerin açıkça ve kolayca anlaşılmasını sağlamak için 2004’te kurulmuş bir sistem. Sistemin amacı, mezunların ve öğrencilerin istihdamını ve hareketliliği arttırmak.
Europass sisteminin kapsamında beş belge bulunuyor. Bunlardan, özgeçmiş (
CV) ve dil pasaportunu kullanıcılar kendileri dolduruyorlar. Yetkili kurumlar tarafından doldurulan belgeler ise sertifika eki, diploma eki ve hareketlilik belgesi.
Tüm Avrupa’da geçerli formatEuropass CV aslında Avrupa bölgesinde işe veya bir okula başvurmak isteyenler için hazırlanmış standart bir format. Bu formatı, herhangi bir ülkedeki bir vatandaş, AB ve AB adayı bir ülkede bir işe veya okula başvururken kullanabiliyor. Standart bir format olması, CV’nin hangi ülkeden gelirse gelsin, başvurulan kurumun yetkilileri tarafından rahatça anlaşılmasını sağlıyor. Europass CV’sinin şablonu Türkçe de dahil 27 dilde bulunuyor.
MYK Uzman Yardımcısı İmren Onbaşıoğlu, Europass’ın, içeriğinde iş ilanları olan ve sistem üzerinden başvuru yapılan bir platform olmadığının altını çizerek, bu platformda kullanıcılara sadece standart bir CV formatı sunulduğunu belirtiyor.
Türkiye’de de yaygınlaşıyorAvrupa’da çok yaygın olan bu format, Türkiye’de de giderek daha fazla kişi tarafından tercih ediliyor. Türkiye’de 2007’de doldurulan CV sayısı 1.796 adet iken bu rakam 2015 Mart sonu itibariyle 54.060’a yükselmiş. Avrupa genelinde hazırlanan CV sayısı ise 2014 sonunda 13 milyonun üzerinde. Europass CV’nin kullanımı artık Avrupa’ya ilişkin bazı projeler ve kurumlara başvuruda zorunlu hale getiriliyor.
Europass Proje Uzmanı Hüdazan Yaşın, Türkiye Ulusal Europass Merkezi’nin, Europass dokümanlarının bilinirliğini ve kullanımını arttırmak amacıyla kamu kurumları ile işbirliği yaptığını söylüyor. Bunun için bilgilendirme sunumları yapılıyor, istihdam ve İK fuarlarına, üniversite bilgilendirme günlerine ve işbirliği yapılan kurumların etkinlik ve toplantılarına katılım sağlanıyor.
Europass BelgeleriKullanıcıların kendilerinin doldurduğu belgelerEuropass Özgeçmiş (CV): Tüm Avrupa’da geçerli bir CV formatı. Europass’ı kullanmak isteyen herkes tarafından online olarak doldurulabiliniyor.
Europass Dil Pasaportu: Avrupa’da eğitim ve çalışabilmek için çok önemli olan dil becerilerinin tanımlanmasını sağlıyor. Sahip olunan dil becerisinin değerlendirilmesi, anlama, konuşma ve yazma olarak ayrı ayrı yapılıyor. Bilinen yabancı dilin, ne kadar iyi bilindiği, yani seviyesi, kullanıcının kendisi tarafından belirleniyor. Europass sistemini kullanmak isteyenlerin kendilerinin doldurduğu bir form.
Kurumlardan alınan belgelerEuropass Hareketlilik: Bir kişinin eğitim amacıyla başka bir Avrupa ülkesinde geçirdiği bir dönemin kaydı. Hareketlilik kapsamında katılımcının edindiği bilgilerin yazıldığı imzalı bir refererans belgesi.
Europass Sertifika Eki: Mesleki öğretim ve eğitim sertifikasına sahip kişilere veriliyor. Mesleki sertifikayı tanımlıyor ve sertifikanın farklı ülkelerde tanımlanmasını kolaylaştırıyor.
Europass Diploma Eki: Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) bağlı kuruluşların mezunlarına diplomaları ile birlikte veriliyor. Yükseköğretim yeterliliklerinin, özellikle verildikleri ülke dışında daha kolay anlaşılmasını sağlamaya yardımcı oluyor. Türkiye’deki üniversitelerin çoğunun verdiği diploma eki, yüksek lisans, doktora ve denklik aşamalarında gerekli dokümanlar arasında sayılabiliyor.