Ceyhun KUBURLU - ckuburlu@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2016 17:25
SON yıllarda Yunanistan ve İspanya’nın gastronomi turizmiyle büyümesi ve bu alanda zincir restoranların sayısını arttırması Türk girişimcilerini de harekete geçirdi. Ankara’dan Türkiye’ye yayılan Big Chefs’in yeni girişimcilerle 2016 sonuna kadar yüzde 30 büyüyeceğini söyleyen kurucu ortağı Gamze Cizreli, “Bir restoranın maliyeti ortalama 800 bin dolar. Doğru bir lokasyonda açılan şube 2 yılda yatırımı döndürüyor” dedi.
TÜRKİYE’de 20 milyar doları bulan dışarıda yeme-içme sektörü zincir restoranlarla öne çıkıyor. Bugün 200’den fazla markanın hizmet verdiği sektörde çalışan sayısı da 2 milyonu buldu. Ankara’dan Türkiye’ye yayılan Big Chefs markası da yeni girişimcilerle 2016 yılında yüzde 30 büyümeyi hedefliyor. Toplam 36 restoran ile hizmet verdiklerinin altını çizen markanın kurucu ortağı Gamze Cizreli, “Sadece Türkiye’de değil yurtdışında da büyümemizi sürdürüyoruz. Bugün ortalama 800 bin dolara mal olan bir restoran, doğru bir lokasyonda açılmışsa 2 yılda geri dönüyor” dedi. Gamze Cizreli, bu alana yatırım yapmak isteyenlere şu bilgileri verdi:
20 MİLYAR DOLAR OLDU- Son yıllarda dışarıda yeme-içme sektörü hızlı bir büyüme yakalarken, pazar 20 milyar dolara ulaştı.
- Büyük şehirler başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında açılan zincir restoranlar adeta istihdam deposu haline geldi ve sektörde çalışan sayısı 2 milyonu buldu.
- Sektör tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen 2016’da büyümesini sürdürüyor, 2017 için umutlar daha fazla.
- Bu yıl büyüme oranı kur farkı nedeniyle önceki yıllara göre küçük kalabilir ancak endüstride yeni markaların sayısı hızla artıyor.
- Bugün dışarıda yeme-içme sektörünün en büyük olduğu pazar Amerika. 709 milyar dolarlık büyüklüğe sahip ABD’yi, 127 milyar dolar ile İngiltere izliyor. Son yıllarda atılım yapan İspanya ve Yunanistan gastronomi turizminin de desteğiyle 100 milyar doları geçti.
- Yurtdışındaki bu rakamlar sektör için de geleceğe daha umutlu bakılmasını sağlıyor.
FRANCHISE ŞARTLARI NE?- Türkiye’de açılacak bir restoran için
franchise giriş bedeli 100 bin dolar.
- Ayrıca cirodan da yüzde 6 katılım payı talep ediliyor.
- Yurtdışında ise birden fazla şube açılacak şekilde master franchise anlaşmaları yapılıyor.
- Bu yüzden de giriş bedeli ülkenin ve pazarın şartlarına göre değişkenlik gösterebiliyor.
- Restoranın büyüklüğü ve konumuna göre bugün anahtar teslim bir Big Chefs restoranı yaklaşık 800 bin dolara mal oluyor.
- Bir restoran yatırımında ortalama geri dönüş süresi ise 2 yıl.
YÜZDE 30 BÜYÜME HEDEFİ- Bu alana yatırım yapacaklara yer seçiminden sunum hizmetlerine kadar birçok farklı alanda hizmet veriyoruz.
- Öncelikle kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği olarak günün her saatine uygun, beklentileri karşılayacak mönü çeşitliliği sunuyoruz.
- Ayrıca inovatif yaklaşımlar ile ilk günkü heyecanlarını ve kalite standartlarını korumaları bizim için çok önemli.
- Dünyada toplam 36 şubemiz mevcut. 2016 yılının kalan yarısında hedefimiz markamızı yüzde 30 oranında büyütmek.
- Buna göre Suudi Arabistan ve Bahreyn başta olmak üzere Kuveyt, İran, Malezya gibi ülkelerle dünya üzerinde yaygınlaşmayı hedefliyoruz.
Girişimcilerde hangi özellikleri arıyor?
SON dönemlerde bu alana yatırım yapmak isteyen birçok girişimci olduğunu anlatan Big Chefs’in kurucu ortağı Gamze Cizreli, “Big Chefs olarak bütün şubelerimizde mimari tasarımımızdan mönümüze, servisimizden sunumlarımıza kadar her detayıyla aynı çizgide ilerliyoruz. Yurtdışındaki şubelerimiz de bu anlamda Türkiye’dekilerle aynı. Big Chefs olarak sunduğumuz ambiyansı ve ruhu birebir her yerde yansıtmak en önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Biz de bu alana yatırım yapacak kişilerde bu ruhu yansıtmalarını bekliyoruz. Girişimcilerin istekli ve işletme tecrübesi olması da hem markamız için hem onlar için bir avantaj oluyor.”