Deniz TÜRSEN - dtursen@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2016 13:05
Son açıklanan verilere göre Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 11,3’e çıktı. Hükümetin bu gidişatı tersine çevirebilmek için almayı planladığı tedbirlerden biri İŞKUR’un aktif işgücü programları. Başbakan Binali Yıldırım, 2017’de 600 bin kişinin bu programlardan yararlanmasını ve bu kişilere özel sektörde iş imkanı yaratmayı planladıklarını açıkladı.
TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), perşembe günü yayınladığı eylül ayı verilerine göre Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 11,3’e yükselirken istihdam oranı ise yüzde 46,8 oldu. Başbakan Binali Yıldırım’ın geçen hafta açıkladığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda 2017 ekonomi önlem paketinin en dikkat çeken bölümlerden biri de istihdam oranını arttırmaya yönelik desteklerdi. Yıldırım, bu tedbirler arasında İŞKUR’un aktif işgücü programlarının güçlendirilmesi olduğunu, bu programlardan 500 bin kişinin yararlandırılacağını ve bu kişilere özel sektörde iş temin edileceğini belirtti. Buna ek olarak toplum yararına çalışma programına da 100 bin kişinin eklenmesi planlanıyor. Böylece, 2017’de toplam 600 bin kişinin İŞKUR programlarına katılması ve bu kişiler için istihdam yaratılması hedefleniyor.
AMAÇ İŞGÜCÜNE KAZANDIRMAKİŞKUR’un aktif işgücü hizmetlerinin amacı internet sayfasında şöyle tanımlanıyor: “İstihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak.” İŞKUR’a kayıtlı işsizlere yönelik olan bu eğitimlerde kasiyerlikten mobilya işçiliğine, işletmeciden garsonluğa kadar pek çok meslek bulunuyor. Aktif işgücü hizmetlerinden yararlanmak isteyenler için il müdürlükleri ve hizmet merkezlerinde görevli 4 bine yakın iş ve meslek danışmanı tarafından danışmanlık hizmeti veriliyor.
Aktif işgücü hizmetleri kapsamında mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları, girişimcilik eğitim programları, toplum yararına programlar ve diğer kurs, program, proje ve özel uygulamalar bulunuyor. Düzenlenen faaliyetlere katılanlardan ücret ya da katkı alınmıyor, faaliyetlere ilişkin tüm giderleri İŞKUR karşılıyor. Kurslara katılanlara, öncelikle uluslararası geçerliliği olan mesleki yeterlilik belgesi, eğer bu mümkün değilse Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir kurs bitirme belgesi veriliyor. Eğitim bittikten açık iş durumuna göre özel sektörde istihdam edilebiliyorlar. İşbaşı eğitim programlarına katılanlara İşbaşı Eğitim Programı Sertifikası, girişimcilik eğitim programı için ise KOSGEB Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi veriliyor.
MESLEK EĞİTİMİMesleki eğitim kursları bir mesleği olmayan, mesleğini geliştirmek isteyen ya da mesleği iş piyasasında geçerli olmayan kişilere veriliyor. Bu kurslar ile işgücü açığı bulunan mesleklere yönelik olarak kişilerin niteliklerini geliştirme ve onları bu açığı kapatacak seviyeye getirme amaçlanıyor. Kurslara katılmak isteyenlerde aranan şartlar ise İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak, 15 yaşını tamamlamış olmak, mesleğe uygun özelliklere sahip olmak, işverenin aradığı özel şartları taşımak, iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmış olmak ve emekli olmamak şeklinde sıralanıyor.
İŞ TECRÜBESİ SAĞLIYOR
İŞKUR’un aktif işgücü programlarından biri olan İşbaşı Eğitim Programları, kişilerin daha önce teorik eğitimlerini aldıkları mesleklerde uygulamanın nasıl olduğunu görmeleri yani iş deneyimi kazanmaları hedefleniyor. Programa katılmak isteyenler eğitim alacakları işyerlerini kendileri de bulabiliyor ya da bunu İŞKUR’dan da talep edebiliyorlar. Ancak, bu noktada işverenle birinci veya ikinci derece akraba olmama şartı var.
GEÇİCİ GELİR DESTEĞİ
Toplum yararına programlar (TYP), işsizliğin çok yoğun olduğu yerlerde uygulanıyor. Özellikle istihdamında zorluk çekilen kişilerin toplum yararına bir işte ya da hizmette görevlendirilerek bu kişilerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmaları engelleniyor, işgücü piyasasına uyum sağlamaları hedefleniyor. TYP’lerin uygulandığı alanlar arasında çevre temizliği, kamusal altyapının yenilenmesi, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi okullarda çevre düzenlemesi, bakım onarım ve temizlik işleri yapılması, ağaçlandırma bulunuyor. Bu alanlarda çalışan kişilere geçici gelir desteği sağlanıyor. Programa katılmak isteyen kişilerin 18 yaşını tamamlamış olması, emekli, malul, dul ve yetim aylığı almaması, öğrenci olmaması (açıköğretim öğrencileri hariç) ve herhangi bir nakdi sosyal yardımı almaması şartları aranıyor.
GİRİŞİMCİ OLMAK İSTEYENLERE EĞİTİM
İŞKUR’da kendi işini kurmaya ve geliştirmeye yönelik ‘Girişimcilik eğitim programı’ bulunuyor. Verilen eğitimler iş fikrinin nasıl geliştirildiği, pazar araştırmasının nasıl yapıldığı, pazarlama, üretim, yönetim, finansal planların ve iş planının nasıl hazırlandığını kapsıyor. Program bitiminde ‘KOSGEB Yeni Girişimci Desteği’ne başvuru için gereken ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi’ veriliyor. Programdan yararlanabilmek için 18 yaşının bitirmiş olmak gerekiyor.