4+4+4'ün kafa karıştıran soruları

Güncelleme Tarihi:

4+4+4ün kafa karıştıran soruları
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2012 08:39

Haberin Devamı

Herkesin kafasında farklı soru. Çocuğum ne zaman başlayacak? Ne zaman diploma alacak? Sınavlar kalkacak mı? Amerikan Robert Lisesi’ne ya da Galatasaray’a ne zaman ve nasıl geçecek? Meslek lisesine gitmek isterse ne yapacak?

Çocuğu 2007 doğumlu anneler daha telaşlı. Çünkü, bu konuda henüz bir netlik yok. TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda çıkan teklife göre başlayacak. Ama, başka bir yoruma göre velinin isteğine bırakılacak. Genel Kurul’da ya da Bakanlar Kurulu’nda bu nasıl bir şekil alacak, zaman gösterecek.

Merak edilen soruların teklifte tam metinleri şöyle:

- Mecburî ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ çocuğun 5 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlar, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda biter.

- İlköğretim; 1’inci maddede belirtilen amacı gerçekleştirmek için kurulmuş dört yıl süreli ve zorunlu ilkokul ile dört yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan oluşan bir Milli Eğitim ve Öğretim Kurumudur.

- İlköğretim kurumlarının ilkokul ve ortaokul olarak bağımsız okullar hâlinde kurulması esastır. Ancak imkân ve şartlara göre ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilir.

- İlköğretim kurumları; dört yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile dört yıl süreli, zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkân veren ortaokullardan oluşur. Ortaokullarda lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulur. Ortaokullarda oluşturulacak program seçenekleri bakanlıkça belirlenir.

- Zorunlu ortaöğretim 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanır. Bakanlar Kurulu uygulamayı bir eğitim-öğretim yılı ertelemeye yetkilidir.

*

Haberin Devamı

ÜSTÜNLER VE ENGELLİLER

Engelliler, üstünler ülkemizde ne yazık ki en çok ihmal edilen grup. Yıllardır üstünlerle ilgili hep projeler geliştirildi, okullar açıldı ama bir türlü bu konuda önemli adım atılamadı. Geçmişte yapılan denemeler de hüsranla sonuçlandı. Engelliler eve kapandı, üstünler yok sayıldı. Bu özel gruba yönelik okullar açılamadı, öğretmenler yetiştirilemedi.

Türkiye’de şu anda üstünlere yönelik 57 ilde 63 bilim sanat merkezi var. Bilim sanat merkezlerinin teşhis ve tanı uygulamalarında, bireye yönelik eğitim programlarının geliştirilmesinde yeteri kadar uzman olmadığı için sorunlar yaşanıyor. Türkiye’de şu ana kadar 10 bin 960 öğrenciye kendi yetenekleri doğrultusunda bireyselleştirilmiş eğitim uygulanıyor.

Geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu, üstün yetenekli çocuklarla ilgili araştırma komisyonu kurulmasına karar verdi. Genel Kurul’da üstün zekalı çocuklarla ilgili olarak AK Parti, CHP, MHP ve BDP milletvekilleri tarafından verilen önergeler birleştirilerek görüşüldü.

Dört parti milletvekillerinin de ortak görüşü üstünlerin mağdur edildiği yönünde.

Bakalım 17 üyeden oluşacak araştırma komisyonu, Türkiye’de bu konuda neler yapabilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!