Güncelleme Tarihi:
Yaş ilerledikçe keşke şunu yapsaydım, keşke biri beni bu konuda uyarsaydı dediğimiz mutlaka olur. Bu yollardan geçenlerin 20 yaşlarındaki gençlere bazı tavsiyeleri var:
Eğitim ve yetenek başarılı olmak için yeterli değildir: Zeka, yetenek ve üniversite diploması hepsi güzel şeyler fakat size bir iş sağlayacağının garantisini veremezler. Tecrübe ve insanlarla iletişiminiz çok daha önemlidir.
Tasarruf etmeye başlayın: Amerikan tüketici finansman şirketiBankrate tarafından 1.003 kişiyle yapılan ankete göre 18-29 yaş arasındakilerin yüzde 69’u birikim yapmıyor. Emeklilik size çok uzakta görünebilir ama yaşınız ilerledikçe bir kenara para ayırmadığınız için üzüleceksiniz. Aniden çıkan sağlık masrafları veya hiç beklemediğiniz anda gelen giderler sizi zorlamasın.
Sağlığınızı ihmal etmeyin: Gençken kendinizi çok yorsanız da, sabahlara kadar ayakta kalsanız da sağlam bir uyku sizi kendinize getirir. Düzensiz bir yaşam sizi çok da zorlamaz. Fakat bunu sürekli hale getirmek ilerleyen yaşlarda size sağlık problemleri olarak döner. Gencim, bana bir şey olmaz demeyin. Sağlığınıza dikkat edin.
Pes etmeyin: Ciddi giden bir ilişkinin bitmesi, işten kovulmak veya girişiminizin başarızı olması sizin için hayatın sonu olabilir. Daha doğrusu öyle hissetmenize neden olabilir. Bu herkesin başına gelir ve dünyanın sonu değildir. Hayata küsüp içinize kapanmayın. Bunlardan ders çıkarmaya çalışın.
Herkesle iyi geçinemezsiniz: Kariyerinizde ilerlerken herkesle arkadaş olmaya çalışmanız normal bir şey. Müşterilerle, iş arkadaşlarınızla, patronunuzla... Fakat herkesle anlaşmak mümkün değildir. Sizin davrandığınız gibi karşılık göremediğinizde hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Bu yüzden herkesle iyi geçinmek için zorlamayın kendinizi.
Bütün arkadaşlıklar sonsuza dek sürmez: Üniversitede her günü birlikte geçirdiğiniz, sabahlara kadar ders çalıştığınız arkadaşlarınızla hayatınızın sonuna kadar arkadaş kalacağınızı düşünebilirsiniz. Az da olsa böyle arkadaşlıklar vardır. Fakat iş hayatına atılınca, farklı şehirlere gidince bazı şeyler değişebilir ve eski samimi arkadaşlıklar biter.
Yıl yıl plan yapmayın: Bu yaşlarda 25’ime kadar şunu yapmış olacağım, 30’a geldiğimde şu işte olacağım gibi hedef koyulur. Bu süreçte çıkabilecek sorunlar hesaba katılmaz. 30’lara gelindiğinde bırakın 5 yıllık planı, o yılın sonuna kadar ne yapılacağı bile kestirilemez.
Çabalayan sadece siz değilsiniz: Mezun olup kendi hayatınızı kurmaya başladığınızda etrafınıza bir bakarsınız arkadaşlarınız ne yapmış, ne yapıyor diye. Sizin gibi çabalayanları değil, bir şeyleri başarmış olanları görürsünüz sadece. Onlar daha iyi, ben başarılı olamadım diye düşünürsünüz. Belki çeşitli bahaneler de bulursunuz: Onun notları daha iyiydi, çevresi vardı hemen iş buldu... Böyle düşüncelere kapılmayın. Kendinize odaklanın ve ilerlemeye çalışın.
Kaynak: Businessinsider.com