Burcu ÖZÇELİK SÖZER - bozcelik@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2015 15:45
General Electric (GE)Türkiye’nin İK’dan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Belgin Ertam, GE’nin 169 ülkeden sorumlu Global Organizasyon ve Yetenek Geliştirme Direktörlüğü’ne getirildi. Yeni görevine Hong Kong’da devam edecek olan Ertam, ülke genel müdürleri ve üzeri seviyedeki yöneticilerin gelişim ve eğitimlerinden sorumlu olacak.
Daha önce DHL’de ve Microsoft’ta İK Direktörü olarak görev yapan, 2 yıl önce General Electric’e (GE)atanan Belgin Ertam, GE’nin Amerika hariç 169 ülkesinden sorumlu Global Organizasyon ve Yetenek Geliştirme Direktörü oldu. Öğrencilik yıllarında çalışmaya başlayan Ertam, her işten bir şey öğrendiğini ve bundan mutluluk duyduğunu söylüyor.
Belgin Ertam, 1995’te İ.Ü. Endüstri İlişkileri ve Çalışma Ekonomisi Bölümü’nden mezun oldu. Ama çalışmaya lise 2’de başladı. İlk işi Kadıköy’de takı satmak oldu. Bu onun ilk satış tecrübesiydi ve yaptığı işten çok zevk aldı. ‘Ben ya satışçı olmalıyım ya da İK’cı’ diye düşündü, insan kaynaklarında çalışan bir akrabasının da etkisiyle. Üniversite hayatı boyunca da kot, reklam, ansiklopedi gibi birçok şey sattı. Ertam, “Aslında insan ilişkisi dediğin şey satış. Başarılı bir insan ilişkisi kurmak istiyorsan ilk önce fikrini satacaksın, karşındakinin ihtiyacını anlayacaksın. Karşılıklı dinleme, iletişim, empati bana inanılmaz şeyler öğretti” diyor.
Dış dünyaya açılmak istedimOkul bitip mezun olunca İK’ya adım atmak istedi ama tecrübesiz olduğundan istediği gibi bir iş bulamadı. O zaman ‘iyi bir şirkette iş bulayım, İK’ya sonra geçerim’ diye düşünerek DHL’in çağrı merkezinde işe başladı. Günde 300 telefona bakıyordu. 13 ay sonra şirket içinde açılan insan kaynakları uzmanı pozisyonuna başvuru yaptı. İşin en başından başladı. Ertam, “O dönemde performans yönetimi, mentorluk, assessment center kavramları Türkiye’de çok yeniyken, DHL’de çok oturmuş programlar vardı. Orası benim için bir okuldu” diyor. Bir süre sonra Ertam’a işe alım departmanının sorumluluğu verildi, ardından işe alım ve eğitim müdürü oldu. 2003’de İK Direktörü oldu. 2008’de DHL’den ayrılıp Microsoft’a geçti.
DHL’den ayrılık sürecini şöyle anlatıyor: “Çok rahattım, herşey oturmuştu, doyuma ulaşmıştım, tam 12 yıl çalışmıştım DHL’de. Bir anda bir şey oldu. Genel Müdür Michel Akavi’ye gittim ve dedim ki ‘sanki bir şalter kapandı bende galiba ayrılacağım, dış dünyaya çıkıp bakmalıyım, burada mı öleceğim’ dedim.” Ve 3 ay sonra Microsoft’a İK Direktörü olarak geçen Ertam, ilk 6 ay zorlandığını söylüyor: “Bir sürü ürün ve matriks bir yapı vardı. Daha çok yurtdışına bağlı bir şirketti, Türkiye’ye özel programlar oluşturduk. 2013’e kadar oradaydım. 2012’de kendime bir hedef koydum, 1 sene sonra yurtdışında olmak istiyordum ya Microsoft’ta ya başka şirkette. Beni heyecanlandıran bir görev olmadı, sonra GE’den teklif geldi.”
Burada özgürüm2013 yılı Şubat ayında GE’ye İK’dan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak atandı. Özgürlüğüne düşkün olduğunu söyleyen Ertam, GE’de kendisini çok özgür hissettiğini söylüyor: “Sürekli bir yerlerden onay almadan projeler geliştirebilmek çok önemli. İlk geldiğimde ekip dağınıktı. Bizim 8 iş kolumuz var ve hepsinin İK’sı biribirinden ayrıydı, sanki başka başka şirketler gibi. İK’nın yapısını değiştirdik, paylaşım modeline geçtik, o modele geçinde herkesin yeri belli oldu, hem sinerjiyi yakaladık hem standardizasyonu yakaladık. Bu arada ben yurtdışına gitmek istiyordum ve bunu da söylüyordum her yerde. Bir gün Dubai’de İK’nın iki numaralı ismi ile yemekte yan yana otururken, ‘yurtdışında bir pozisyon çıkarsa, çok isterim’ demiştim. Sonra bir değişiklik oldu Hong Kong’da global bir pozisyon açıldı. Global Organizasyon ve Yetenek Geliştirme Direktörü. Amerika dışındaki tüm ülkeleri, 169 ülkeyi kapsıyor. Onu gördüm ama başvurmayı düşünmedim, düşünmeyi bile düşünmedim. Sonra o yöneticinin aklına gelmiş, aradılar düşünür müsün diye, ‘düşünmez miyim, ölürüm’ dedim.”
Hedefler konuldu Belgin Ertam, 1 Ocak itibariyle yeni görevine başladı. En düşük seviyesi ülke genel müdürleri olmak üzere çok üst düzey bir yönetici grubunun gelişim ve eğitimlerinden sorumlu olacak. Ertam, “GE’nin gelirlerinin yüzde 55’i Amerika dışından geliyor, çok global olması gereken bir şirket ve Amerika dışında çok lider yetiştirmesi lazım. Benim en büyük görevlerimden biri organizasyon geliştirme. Yani GE’nin Amerika dışından gelen gelirlerine orantılı olarak globalizasyon hedefinin gerçekleştirebilmesi. Çok daha global, çok daha üst düzey liderlerin gelişen pazarlarda konumlanabilmesi. Bunun için paradigma değişikliği gerekiyor. GE, ne olursa olsun bir Amerikan şirketi. Hâlâ üst düzey liderlerini Amerika’ya yönlendirme eğilimi var. Biraz daha akışın farklı yöne gitmesi lazım. Bu konuda çalışacağım. Hedefler koyduk bölgelere, örneğin ekstradan 100 çok üst düzey lideri gelişen pazarlara koymayı hedefliyoruz.”
Çinliler çok çalışkanErtam, Hong Kong’da en çok Çinlilerin çalışkanlığından etkilenmiş. İnsanların gece yarılarına kadar ofislerinden çalıştıklarını söyleyen Ertam, “Çin çok çalışkan bir ülke, kuru kalabalık değil, gayet akıllılar, bir Çin geliyor ki gümbür gümbür. Nüfus çok olduğu için rekabet üst düzeyde, bir adım önce geçebilmek için herkes daha çok çalışıyor” diyor.