Güncelleme Tarihi:
Türkiye’nin geleneksel ürünlerinin başında gelen simide kurumsal kimlik kazandıran markalar, girişimcilere de yeni fırsatlar yaratıyor. Bugün Türkiye’de hızla büyüyen simit zincirleri, dünyanın dört bir yanına açılıyor. Fast-food sektörünün dev markalarıyla yarışan bu zincirlere yatırım yapmanın bedeli ise ortalama 400 bin lirayı buluyor. Markalı bir simit restoranına yatırım yapmak isteyenlere bu alandaki fırsatları anlatan yetkililer, “Yatırımın yapıldığı bölge geri dönüş süresi için çok önemli. Herkesin kolayca ulaşabileceği bir ürün olduğu için sektör hızlı büyüyor.
Yatırımın geri dönüş süresi ise ortalama 24 ay. Bu alana genç girişimcilerden büyük talep var. Herkes simit restoranı açmak istiyor. Ancak bunun da bazı kuralları var” dedi. Simit restoranına yatırım yapmak isteyen girişimcilere sektör temsilcileri şu bilgileri verdi:
MARKA NE TALEP EDİYOR, NE VERİYOR?
- Markalar daha çok girişimci ruha sahip genç yatırımcılarla iletişim kuruyor.
- Franchise giriş bedelleri 10 bin Euro ile 50 bin Euro arasında değişiyor.
- Markaların birçoğu, her yıl düzenli olarak cirodan pay ve reklam katkı payı talep ediyor.
- Markalar finanstan pazarlamaya kadar birçok alanda eğitimler veriyor.
- Markalar ayrıca yetişmiş personelleri de yeni açılan bayilere yönlendirebiliyor.
ACABA NERESİ TUTAR?
- İş merkezleri ve üniversitelerin bulunduğu cadde üzeri mekânlar
öne çıkıyor.
- Metro, otobüs ve iskeleye yakın noktalar tercih
ediliyor.
- Bu dükkânın en az 100 metrekare kapalı alanı ve depo için 50 metrekare bir alanı bulunmalı.
- Simit restoranının dış kullanım alanına sahip olması da yatırımın geri dönüş süresi için önemli.
NE ZAMAN PARA KAZANIRIM?
- Simit restoranı için yatırım miktarları bölge, personel sayısı ve dekorasyona göre değişkenlik gösteriyor.
- Anahtar teslim markalı bir simit restoranı bugün ortalama 400 bin liraya mal olabiliyor.
- Doğru lokasyonda açılan bir simit restoranı en hızlı 24 ayda geri dönüyor.
Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine yayılacak
TÜRKİYE’de daha çok İstanbul ve Marmara Bölgesi’ni hedefleyen Şehr-i Simit, 2016 yılında 30 yeni franchise vermeyi hedefliyor. Yurtdışında Ortadoğu ülkeleri ve Avrupa’ya yayılmayı planlayan şirket, 30 bin dolar franchise giriş bedeli talep ediyor. 2009 yılında kurulan Şehr-i Simit, 42 noktada hizmet veriyor. Yeni açılacak bir Şehr-i Simit restoranı 150 metrekareden başlıyor.
1.500 kişiyi istihdam ediyor
Yaklaşık 4 yıl önce franchise vermeye başlayan Simitçi Dünyası, 2016’da 130 yeni bayi hedefliyor. Para kazanmayı arzulayan ve iş sahibi olmak isteyen yatırımcı adaylarını tercih eden Simitçi Dünyası, yurtdışında da büyümeyi hedefliyor. Bugün 1.500’den fazla kişi istihdam eden Simitçi Dünyası, yatırımcılarına birçok alanda da destek veriyor. Eğitimler, finans, personel temini ve reklam bu alanların başında geliyor.
2016’da 476 franchise hedefledi
2002 yılında kurulan Simit Sarayı, 2016 yılında 476 yeni franchise hedefi koydu. Yurtdışında da hızlı büyüyen marka bugün, Amerika, İngiltere, Çin, Almanya, Avusturya, Hollanda, İsviçre, Kuveyt gibi ülkeleri hedefine aldı. Türkiye’de franchise giriş bedeli 50 bin Euro olan Simit Sarayı, restoranlarında yeni ürünler ve farklı tatlar da sunuyor. Simit Sarayı restoranları her gün ortalama 500 bin müşteriye hizmet veriyor.