Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2008 23:41
www.hurriyet.com.tr, Hürriyet’in internet sitesi ancak gazeteden, tamamen farklı bir kadro tarafından hazırlanıyor. Haber seçimini, atılan başlıkları, yayımlanacak ya da yayımlanmayacak okur yorumlarını, okur yorumlarının nasıl kısaltılacağını bu kadro kararlaştırıyor.
Okurların önemli bölümünün günlük bilgi ve
haber gereksinimlerini giderek artan ölçüde internet üzerinden sağladığını biliyoruz. Bu köşeye görüşlerini ileten internet kullanıcıları Türkiye’nin en çok tıklanan haber portallarından biri olan www.hurriyet.com.tr ile ilgili olarak eleştirilerini iletiyorlar. Bu eleştiriler birkaç noktada yoğunlaşıyor: Yorumlarının yayınlanmamasından anlamsız görülen kısaltmalara, atılan başlıklardan haberlerde fotoğraf kullanımına, haberlere erişimin zorluğundan
magazin haberlerinde çıplaklığın yoğunluğuna birçok farklı konularda, çok sayıda mesaj gönderiyorsunuz.İnternet gazeteciliği yeni gelişen bir dalı gazeteciliğin. Gazeteciler biraz yaparak öğrendi ve öğreniyor bu işi. Teknoloji, internet haberciliğine sürekli yeni teknik olanaklar sunuyor. Bunlara uygun dönüşümlerin kısa sürede gerçekleştirilmesi gerekiyor.Hız çok önemli. Bunun ötesinde, ’tıklanma’ bir tiraj ve başarı göstergesi olduğu için, anlık fark yaratacak uygulamaların da sıkça yapılması bekleniyor.Bu hafta ve önümüzdeki hafta internet gazeteciliği ile ilgili eleştirileri ve www.hurriyet.com.tr yöneticilerinin bu eleştirilere yönelik tepkilerini aktaracağım sizlere.Bu hafta, okurlardan gelen tepkiler... Sözü uzatmamak için eleştirilerin yoğunlaştığı konularda birer örnek aktarıyorum.
BaşlıklarDeniz Kuvvetleri uçağı düştü...Esat Hadımlı: "Başlık böyle olunca okur merak edip derhal tıklıyor. Ama haberin içinde bu uçağın Türkiye değil Endonezya Deniz Kuvvetleri’ne ait olduğu ve olayın Sumatra’da geçtiği anlaşılıyor. Bir haberi başlıkta eksik vererek onu okutmak doğru mudur?"
MagazinMagazin neden bu kadar önde? Teoman Aydıner: "İnternet sayfasının başında bir çıplak kadın resmi, yanında basit bir yazı, biraz altta başka bir kadın resmi, yanında şöyle bir yazı: ’1000 erkekle beraber oldum’. Yine anasayfanızdan bir başlık: ’Arada don giy kızım’. Bu şimdi magazin haberi mi oluyor? Her terbiyesizin lafını haber mi yapacaksınız? Bu gibi yazı ve fotoğraflar bu kadar ciddi fikir adamının yazdığı gazetenize yakışmıyor. Hele hele bunları internette ana sayfanın başına koymak bu gazetenin ciddiyetiyle hiç bağdaşmıyor. Bari sadece magazin bölümüne koyun da isteyen baksın."
YorumlarHaberciye eleştiri yayınlanmıyorKemal Koyuncu: "Hürriyet’i internetten de takip ediyorum ve bazen haberlere yorum yazıyorum. Hürriyet (hatta diğer gazeteler), eğer yorumlarda haberi ve haberciyi eleştiren unsurlar varsa, bu yorum zinhar yayımlanmıyor. Bunu şiddetle kınıyorum. Kişisel tepki vermem ve bunu yapan gazeteleri en azından satın almamam lazım. Neticede, eğer haberiniz eleştiriliyorsa ve kabul edilebilir ölçüdeyse bunları yayımlayın. Aksi durumda komik duruma düşüyorsunuz ve güvenirliğiniz iyice azalıyor. Aksi takdirde, lütfen yorum bölümünü kaldırın."
FotoğrafLütfen dikkat edin içimiz kalkıyorSezer Alper: "İnternet sitenizi bilgisayarımda başlangıç sayfası yaptım. Açılış sayfanızda yer alan bazı haberler -fil adam ve ağaç adam gibi- ve bunların resimleri bizleri rahatsız etmektedir. Çünkü insanın içini kaldıracak resimler koyuyorsunuz ve biz o gün o sayfanızı ziyaret etmek istemiyoruz. Lütfen biz ve bizim gibi düşünenleri de dikkate alın."
TeşhirSöz verdiniz tutmuyorsunuzSerdar Arıyürek: "Hürriyet internet sitesi, 22 Haziran 2007’de kocaman manşetle girdiğiniz ’Kadın teşhirinin rekabetini reddediyoruz’ açıklamasından sonra, hálá aynı teşhirciliğe devam ediyorsunuz. Sadece Alexa sıralamasında üst sıralara tırmanmak adına internet gazeteciliğini teşhirciliğe çevirmek neden. Değer mi?"
TıklamaBir alt sayfaya yönlendiriliyoruzOya Tayman: "Son zamanlardaki uygulamanız sitenizi son derece sıkıcı ve kullanışsız bir hale getirdi. Bir haberi okumak için defalarca tıklamak gerekiyor. Her sayfa bir alt sayfaya yönlendiriyor. Sitelerin raiting ölçümlerinin tıklama üzerinden yapıldığını bildiğimiz göz önüne alınırsa, bu uygulamanın hem biz okurları hem de reklam verenleri enayi yerine koymak olduğu açıkça ortada. Bu uygulamanın düzeltilmesini ve yine takip edilebilir, okunabilir bir siteye dönüştürülmesini talep ediyorum."