Her ulus ruhunu arar

“Eşrefi mahlukata” dair bir Hollywood fantezisidir Hayalet Avcıları.

Haberin Devamı

80’ler çocuklarının filmidir. O yüzden gayet öğreticidir.
Bir macerada New-York’taki kötülüklerin nedeni keşfedilir. Meğer şehrin altında kanalizasyon yerine kötülük nehri varmış.
Nehir milletin negatif duygularıyla besleniyormuş. Üstelik suları yükseldikçe insanlar daha sevgisiz oluyor, birbirlerine tahammül edemez hale geliyormuş.
Bu kısır döngüyü kırmak için kahramanlarımız herkeste iyi duygular uyandırıp ortak ruhu yaratacak bir simge arar. Akıllarına tabii ki “Özgürlük Anıtı” gelir.
Sihir yapıp heykeli canlandırır ve kötülüğün üstüne sürerler. Tabii halk da peşlerinde...
Kalabalığın içinde siyahlar ve beyazlar, Asyalılar ve Yahudiler, Hispanikler ve Kızılderililer vardır. Meksikalılar, İtalyanlar, Çinliler... Yani vatanı paylaşan tüm eşrefi mahlukat.
Böylece film “çocuk masalı” olmaktan çıkar, ulusal ruhun yeni kuşağa aktarılmasına dönüşür. İnsanlar o ruhun etrafında kenetlenip şerri kovacaktır.
Bu filmi seyreden Amerikalı çocuk ileride ister ateist olsun ister dindar: Bıçak kemiğe dayandığında ne yapması gerektiğini bilir.
Etnik kökeni ya da dini ne olursa olsun, hangi bütünün parçası olduğu bir daha çıkmaz aklından. Ne zaman emperyalizmin narasını duysam aklıma bu “masal” gelir. “Bıçak kemiğe dayandığında” bizim neyin etrafında buluşacağımızı düşünürüm.
O an karanlıktan kalpaklı bir atlı çıkar. Bir elinde revolveri, cebinde Tevfik Fikret şiirleri ve Kuran...
Belki de içinden bir Selanik türküsü söylemektedir. Mazlum milletlerin duası ve “gardaşı” Sultan Galiyev’in selamıyla bakar mavi gözleri. Eşrefi mahlukat içinde “hangi bütünün parçası” olduğumu bana yeniden gösterir.

Mecburen Amazon Ajda

Haberin Devamı

Yakın bir arkadaşım Ajda Pekkan’ın Ayşe Arman’a söylediklerini okuyunca isyan etti: “Bu nasıl Amazon!”
Ne demiş Ajda Pekkan: “Benim için erkek, hükümdar. Ben hükmeden erkek severim, saygı duyacağım, hayran olacağım.”
Gerçekten de bir cengâverin ağzına yakışacak sözler değil. Hemen açtım dinledim şarkıyı: “Merak etme sevgilim, Amazonlar asla ağlamaz.”
O zaman anladım ki, daha çok “mecburen Amazon” bir kadındır Ajda. Amazonların kaderi de korunup kollanan kadın olamamaktır, isteseler bile. Bu arada, söz konusu şarkının sözlerini bendenizin yazdığını arkadaşıma söyleyemedim, bari burada söyleyeyim.

İncir  Çekirdeği

Haberin Devamı

En lirik kavga öncesi repliği: “İçinden geçerim senin!”

Yazarın Tüm Yazıları