Her adımı rekor

Güncelleme Tarihi:

Her adımı rekor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2008 00:00

Jamaikalı atlet, 2008 Pekin Olimpiyatları’na Micael Phelps ile birlikte damga vurdu. 22 yaşındaki Bolt, dün rakipleriyle dalga geçmedi, 19.30 koştu. 12 yıllık rekoru tarihe gömdü. 100 ve 200’de rekor kırarak kazanan ilk atlet unvanını elde etti.

Haberin Devamı

Bolt'un 200 metre yarışından fotoğraflar / Foto Galeri

İşte Bolt'un uçtuğu 200 metre yarışı... / Video

HAVUZDA ABD’li Michael Phelps, pistte Jamaikalı Usain Bolt.. Bu iki isim ekin 2008’e damgasını vurdu. Havuzdaki efsane Phelps bir haftalık madalya ve rekor gösterisi sonrası sahneden ayrıldı, atletizmde Bolt’un şovu ve dünya rekorları başladı. 22 yaşındaki Jamaikalı atlet rekor ile madalyalarına her geçen gün bir yenisi ekleyip tarihe geçmeye devam ediyor. 4 gün önce erkekler 100 metre yarışında 9.69’luk muhteşem dünya rekorunun ardından Bolt, dün de 200 metrede yeni bir dünya rekoru kırarak, ikinci olimpiyat altın madalyasını kazandı. Böylece Jamaika ilk kez sprintteki iki yarışta birden olimpiyat altın madalyasının sahibi olurken Bolt da bunu gerçekleştiren ilk atlet unvanını aldı.

Johnson bekliyordu

Bolt, bir olimpiyatta 100 ve 200 metre koşularını birinci sırada bitiren tarihteki 9. sporcu oldu. Ancak Bolt, bu iki kategoriyi rekor kırarak kazanan ilk atlet unvanını elde etti. Bir olimpiyatta 100 metre ve 200 metre koşularını kazanan en son atlet, Los Angeles-1994’teki performansıyla Amerikalı Carl Lewis olmuştu.

Seçmelerde önce 20.29, yarı finalde 20.09 koşan Bolt, dün 91 bin kişilik tribünleri dolu Ulusal Stat’ta finale çıkarken herkesin beklentisi onun kazanacağıydı ama rekor için acaba deniyordu. 1996’da elde ettiği 19.32’lik derece ile bu dalın rekortmeni efsane isimlerden ABD’li Michael Johnson da "Yarışı kazanacağına eminim. Gördüğüm en etkileyici atlet. Ancak burada rekor kırmasını beklemiyorum. Ama kırarsa da şaşırmam. 19.30 yapması için 100 metre dönüşünü iyi yapması lazım ve hızını sonuna kadar koruması lazım" diyordu. Johnson’un dediği her şey gerçekleşti. Hatta ABD’li efsanenin dediği dereceyle.

4x100’de piste çıkacak

İyi bir çıkış yapan ve 100 metreyi dönüp son düz 100’e çıktığında öndeydi 22 yaşındaki Bolt, hem de bugüne kadar sprintlerde etkili olmuş ABD’nin Wallace Spearmon, Dix Walter, Shawn Crawford gibi atletleri gölgede bırakarak. Bu temposunu da bitiş çizgisine kadar sürdürdü ve 19.30’luk mükemmel bir derece ile Pekin 2008’deki ikinci dünya rekoruyla ikinci altın madalyasına ulaştı. Yarış sonrası tribünlerde çalınan "Happy birthday to you" şarkısı yarın (bugün) doğum gününü kutlayacak Bolt, için en güzel armağanın kremasıydı.

Hollanda Antilleri’nden Churandy Martina 19.82 ile ulusal rekorunu kırarak gümüş madalyanın sahibi olurken, finale çıkan 3 ABD’liden Shawn Crawford 19.96 ile bronz madalyayı aldı. Önce 1995’le yarışı üçüncü bitirdiği açıklanan ABD’li Wallace Spearmon daha sonra diskalifiye edildi. Bolt bugün de 4x100 metre bayrak yarışında piste çıkacak.

1 numarayım

YARIŞ öncesi Usain Bolt klasik hareketlerini yaptı. Dans etti, okun attı. Start için yerini aldığında duasını etti. Müthiş yarış sonrası 91 bin kişi Jamaikalıyı ayakta alkışladı. Jamaikalı, bayrağını aldı, ayakkabısını yine çıkardı. Sevgi gösterilerine aynı güzellikle cevap verdi. Kendisini çeken kameramanın yanına gitti, ’I am number one’ (Ben 1 numarayım) dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!