Hayatımızı değiştiren iddia

LİSTELERİN verileceği son gün. Artık adaylar kesinleşecek, seçim için yarış başlayacak. Ancak, bir gariplik kol geziyor. Ortada liste filan yok.

4 Haziran 2007. DYP Genel Merkezi.

22 Temmuz seçimleri öncesinde büyük umutlarla kurulan ANAP-DYP ortaklığı. Ortaklığa adım atıldığı anda, geniş bir kitle heyecanlanıyor. Bunu AKP’ye alternatif olarak gördüğü için. Ne var ki, ortaklık son anda bozuluyor.

ANAP ve DYP çalkalanıyor. ANAP seçime giremiyor. DYP girecek, ama ilk anda genel başkan Mehmet Ağar’a kendi partilileri bile ulaşamıyor.

Sonunda Ağar ortaya çıkıyor, aday listeleri veriliyor. DYP yüzde 5.2 oyla baraj altında kalıyor.

MÜTHİŞ DİYALOG

Her derde deva, Ergenekon İddianamesinin "İletişim Tespit Tutanakları" bölümünde bir diyalog var.

Susurluk’ta mahkum olmuş, uyuşturucu kaçakçılığı ve cinayete katılma iddialarıyla yargılanmış, çeşitli defalar yargıç karşısına çıkmış Sami Hoştan ile Halil isimli biri arasındaki telefon görüşmesi. 4 Aralık 2007 tarihinde.

Hoştan: "Kendi hatamızı yaşıyoruz, biz büyük hatalar yaptık Halil."

Halil: "Abi, sen hata yapmadın. Mehmet Ağar’ın yarısı kadar yapamıyorsun sen. Kimse götürmüyor parasını bir yere".

Hoştan: "Mehmet Ağar senin başkanındı. Mahvoldu zaten".

Halil: "En son 60 milyon dolar almış, hangi paraya ihtiyacı var."

Hoştan: "60 milyon dolar almış Tayyip’ten. Adam satar, dedim."

Adı geçen Halil kim, iddianamede belli değil.

AĞAR VE MUMCU

Bu bir iddia. Ağar iddiayı şöyle yanıtlıyor:

"Söz konusu dahi olamaz böyle bir şey. Savcıların bunu gördükleri anda, soruşturma yapmaları lazım. Bugün de, bunu yapmalarını bekliyorum."

ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu iddiaya dönük, şunu söylüyor:

"Mehmet Ağar birleşme projesini son dakikada çöpe attı. Bunun bir nedeni olmalıydı. Nedenini bilmiyorum. Delilim olmadan kimseyi suçlayamam. Bu şimdi bir fırsat, çıkıp nedenini açıklamalı. Bir şeyle korkutulmuş olabilir."

Hukuka göre, iddia eden makam, iddiasını kanıtlamakla yükümlü. İddia çok vahim. Vahim olmakla kalmıyor, hepimizi ilgilendiriyor.

FARKLI TÜRKİYE

Seçim öncesinde araştırmalar bir gerçeği gösteriyor. ANAP/DYP ortaklığı yüzde 14-16 dolayında oy alabiliyor. Bu 70-80 milletvekili demek.

İddianame üzerine pek çok şey yazılıyor. Daha çok cinayetler ve bombalar ve darbe hazırlıkları iddiaları. Bana göre:

İddianamenin en can alıcı noktalarından biri bu bölüm. ANAP/DYP seçime girse, Türkiye’nin siyasal kaderi değişecek. Tarih başka türlü akacak. AKP tek başına iktidar değil. Abdullah Gül belki Cumhurbaşkanı değil. Bugün yaşadığımız Türkiye çok farklı olacak.

Ne yaşanan gerilimler, ne kapatma davası ve kim bilir daha başka neler. Hatta ortada Ergenekon diye bir iddia da, dolaşmayacak. Hepimizin hayatı değişecek.

Ağar 60 milyon dolar alıyor mu? Parayı Erdoğan mı veriyor? Ağar 60 milyon karşılığında ANAP ile ortaklığı bozarak, AKP’nin ekmeğine yağ mı sürüyor?

Yoksa, bu iddia pek çok suçtan yargılanmış biri ile kimliği belli olmayan diğeri arasındaki saçma bir dedikodudan mı ibaret?

Ergenekon’daki en müthiş siyasal iddiayı, Ağar’ın dediği gibi, araştırmak savcıların işi. Ağar’ın, Tayyip Erdoğan’ın ve kim bilir başka kimlerin ve elbette Hoştan ile Halil isimli o kişilerin ifadelerine başvurarak.

Ne Ergenekonmuş ama, aradığın, aramadığın ne varsa, hepsi orada.
Yazarın Tüm Yazıları