Hangisi ne kadar zararlı

Kek, kurabiye ya da poğaça yapacaksınız. Eliniz önce margarine, sonra tereyağına gidiyor.

Hangisinin daha yararlı olduğuna dair şüpheleriniz var. Margarinin hamur işlerine yaptığı pozitif etkiyi biliyorsunuz ama yapacağınız keki çocuklarınız yiyeceği için daha bir dikkatli davranmak istiyorsunuz.

Evet son zamanlarda kafamız epeyce karıştı. Birileri çıkıp margarinin kesinlikle sağlığa zararlı olduğunu söylüyor, sonra başka birileri kanıtlar ortaya koyarak tam tersini iddia ediyor.

Bir kere, hayvansal yağların kolesterol miktarı bakımından bitkisel yağlardan daha şanssız olduğunu hepimiz biliyoruz. Yüksek kolesterolün de damar tıkanıklığına yol açtığından şüphemiz yok. Bu bakımlardan bitkisel yağ olan margarinin tereyağından daha sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak soya, mısır gibi bitkilerden elde edilen margarinlerin üretimleri sırasında trans yağları ortaya çıkardıkları ve bu yağ türünün de doymuş yağlardan daha zararlı olduğu biliniyor. İşte uzmanların "Margarinlerden uzak durun" demelerinin nedeni de budur.

Son günlerde margarincilerin yüksek sesle "Margarin sağlığa zararlı değildir" demelerinin nedeni ise margarin yapımında kullanılan yeni tekniklerin yukarıda bahsettiğimiz trans yağların oluşumunu engellemesidir. Ancak bu bilgiye dayanarak "Margarin sağlıklı bir yağdır" demek mümkün değil. Çünkü pek çok büyük şirketin elinde son teknoloji bulunmasına karşın, bazı üreticiler margarin üretirken hálá eski teknikleri kullanıyor. Ayrıca yapılan bazı araştırmalar, ağırlıklı olarak margarin kullanan annelerin çocuklarının birtakım alerjik rahatsızlıklara ve astıma yakalanma riski taşıdıklarını ortaya koyuyor.

Umarım, kafa karışıklığını birazcık da olsa ortadan kaldırmak için yazdığım bu yazı, işleri iyice berbat etmemiştir. Çünkü amacım asla kafanızı biraz daha karıştırmak değil, margarin hakkında bilgi vermekti.

Ispanaklı Anadolu çorbası

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

á 1 su bardağı aşurelik buğday

á 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek

á 250-300 gr ıspanak

á 10 su bardağı sıcak et ya da tavuk suyu

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

Terbiyesi için;

á 2 su bardağı yoğurt

á 2 yemek kaşığı dolusu un

á 1 adet yumurta

Sosu için;

á 1 yemek kaşığı tereyağı

á 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Aşurelik buğdayı, üzerine 4 parmak çıkacak kadar suyla bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün süzüp orta boy bir tencereye aktardıktan sonra üzerine 6 su bardağı ılık su ekleyin ve pişmeye bırakın. Diğer taraftan, ıspanağı ayıklayıp saplarıyla birlikte incecik doğrayın. Aşurelik buğdayın pişip pişmediğini kontrol edip yumuşadıysa üzerine 10 su bardağı et ye da tavuk suyunu ilave edin. Su kaynamaya başlayınca, doğradığınız ıspanağı ve haşlanmış yeşil mercimeği de aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirin. Sık sık karıştırarak 10 dakika kadar pişirin. Terbiyesini hazırlamak için; yoğurt ve unu derin bir kaba aktarıp üzerine yumurtayı kırın. Tel bir çırpacak yardımıyla, malzemeler iyice karışıncaya kadar çırpın. Çorbanın suyundan iki kepçe kadar alıp terbiye sosuna katarak tekrar karıştırın. Ilık hale getirdiğiniz sosu kaynamakta olan çorbaya yavaş yavaş ve çorbayı karıştırmaya devam ederek ilave edin. Çorbayı, topaklanmasını önlemek için sık sık karıştırarak 15 dakika pişirdikten sonra ocaktan alın. Sosunu hazırlamak için; tereyağını küçük bir tavada eritip üzerine kırmızı pul biberi ekleyin. Sosu birkaç dakika pişirdikten sonra ocaktan alıp çorbanın üzerinde gezdirin. Karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.

Püreli Amerikan tavuğu

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

á 4 adet tavuk budu

á 5 yemek kaşığı zeytinyağı

á 4 adet orta boy kuru soğan

á 1 yemek kaşığı dolusu un

á 1 tatlı kaşığı hardal

á 1/2 tatlı kaşığı karabiber

á 1/2 tatlı kaşığı tuz

Püre için;

á 6 adet orta boy patates

á 1 yemek kaşığı tereyağı

á 1 tatlı kaşığı tuz

á 1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz

Zeytinyağını orta boy bir çelik tencerede kızdırın. Tavuk butlarını tencereye aktarıp 7-8 dakika, önlü arkalı hafifçe kızarıncaya kadar kızarttıktan sonra alın. Aynı tencereye ince halkalar halinde doğranmış soğanları koyup orta ısılı ateşte, sararıncaya kadar, karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Üzerine unu da ekleyip 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin. 1 su bardağı sıcak su, hardal, karabiber ve tuzu da ilave edin. Kaynamaya başlayınca, kızarmış butları aktarıp 15-20 dakika daha pişirin. Diğer taraftan, patatesleri soyup dörde bölün. Üzerlerini kapatacak kadar suyla haşlayın. Süzüp tereyağı ve tuzu ekleyerek çatalla ezin. Maydanozu da ilave ederek karıştırın. Patates püresini büyük boy bir servis tabağına yayıp üzerine soslu tavuğu yerleştirdikten sonra sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları