Haksız rekabete Inter uğradı

Güncelleme Tarihi:

Haksız rekabete Inter uğradı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2007 00:00

UEFA Başkanı, "F.Bahçe kadrosunda 7 yabancı bulundurabiliyor. Şampiyonlar Ligi'ndeki rakibi Inter'in ise 20 yabancısı var. Bu haksız rekabet değil mi?" sorusunu, "Bu maçı siz kazandınız. Dolayısıyla haksız rekabete Inter uğramış" diye cevapladı, herkesi güldürdü.

UEFA Yönetim Kurulu toplantısı nedeniyle İstanbul'da bulunan UEFA Başkanı Michel Platini, Türk ve dünya futbolu hakkında ilginç açıklamalarda bulundu. Dün Çırağan Sarayı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Platini, Türkiye'de çok popüler olmasını, futbolculuk döneminde hiçbir Türk takımına gol atmamış olmasına bağladı. Türklerle her zaman iyi ilişkiler içinde bulunduğunu söyleyen UEFA Başkanı, "Kendime 1. Asbaşkan olarak Şenes Erzik'i seçtim. Başkan Haluk Ulusoy da dostum. Daha ne yapayım" dedi.

Öncelikli konu yabancı oyuncu

Toplantıda yabancı sınırlaması konusunda görüşlerini anlatan Fransız futbol adamı, "Fenerbahçe kadrosunda 7 yabancı bulundurabiliyor. Şampiyonlar Ligi'ndeki rakibi Inter'in ise 20 yabancısı var. Sizce bu haksız rekabet değil mi?" şeklindeki soruya "Bir kere futbol 20 kişiyle değil 11'e 11 oynanıyor. İkincisi bu maçı siz kazandınız. Dolayısıyla burada bir haksız rekabet varsa buna uğrayan Inter olmuş" diye cevap verince, salondakileri güldürdü.

Futbolcu sınırına taraf değilim

Yabancı oyuncular konusunda UEFA ile FIFA'nın ayrı düşündüğünü dile getiren Platini, "FIFA 5 ile 6 arasında sınırlamak istiyor, ben UEFA Başkanı olarak buna taraftar değilim, ama FIFA Başkan Yardımcısı olarak bunu düşünmeliyim. Türk futbolu açısından örnek vermek gerekirse, F.Bahçe'de 11 Brezilyalı, Beşiktaş'ta 11 Arjantinli, Galatasaray'da 11 Perulu olursa, Türk kimliği ne olacak? Futbol, kimliği de yansıtmalıdır. Siyasiler 'Herkese her şey açık olsun' diyor, biz bu düşünceye katılmasak bile mecburen idare ediyoruz" dedi.

2 ek yardımcı hakem gerekir

Hakem hataları konusundaki bir soruyu yanıtlayan Platini, bugün için futbolda 3 hakemin yeterli olmadığını söyledi. Hakemlikte, teknolojik yöntemleri kullanmanın önemli olduğunu ifade eden Platini, "Ama video kullanmaya tamamen karşıyım. Bugün 3 hakem yeterli değil, iki ek yardımcı hakem daha koymak lazım. FIFA Başkanı Blatter'e bunu hep söylüyorum. Orta hakemin iyi kararlar almasına yardımcı olmak gerekir. Videoya bakılarak, hakem hataları önlenemez. Bu işin içinden bu şekilde çıkılmaz, hakemliğin insani düzeyde kalması lazım. Önden bakabilecek yan hakemler koyabilirsek, çözülmesi gereken şeyleri çözebiliriz" şeklinde konuştu.

Türkiye yeni bir kuşak bulmalı

Galatasaray'ın UEFA Kupası Şampiyonluğu ve Milli Takımı'ın Dünya 3.'lüğünün ardından Türk futbolunun yeni bir kuşak bulmasının zamanının geldiğini de belirten UEFA Başkanı, Macaristan milli maçından sonra hakemin yanlış kararı nedeniyle Macarlardan özür dilediği haberlerini de yalanladı. Böyle bir özürden haberi olmadığını vurgulayan Platini, "Zaten UEFA Başkanı, Macaristan Futbol Federasyonu Başkanı'nı arayıp özür dilemez. Hakem hataları elbette olacaktır. Bu konuda yapabileceğimiz bir şey yok" ifadelerini kullandı.

Sakatlananlara tazminat ödenmeli

Platini,
milli takımlarında sakatlanan futbolcuların ücretlerinin kulüpleri tarafından ödenmesini adil bulmadığını da belirtti. UEFA Başkanı, "Türk Milli Takımı oyuncusu milli maçta sakatlanıyorsa, ya UEFA ya da federasyon tarafından bir tazminat alması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda federasyonlarla tartışıyoruz. Milli takımlara gitmek için para verilmesine kesinlikle karşıyım. Kulüplerin milli takımdaki sakatlıkların bedelini karşılamaları da doğru değil" diye konuştu.

Teröre karşı önlemler alınmış

İstanbul'da olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu da belirten Platini, Türkiye'de futbolun çok popüler olduğunu gördüğünü belirtirken, "Denizde savaş gemileri var, UEFA Yönetim Kurulu için teröre karşı önlemler alınmış, çok önemli bir toplantı yaptık" diye espri de yaptı. UEFA Başkanı Platini en kolay ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirdiğini de belirterek, "Her şey çok güzel" dedi.

Tek kelimeyle muhteşem

2009 UEFA Finali’ne ev sahipliği yapacak olan Saracoğlu Stadı’nı inceleyen Michel Platini’yi, Aziz Yıldırım ve yakın dostu Zico karşıladı. Platini, Saracoğlu için ’Tek kelimeyle muhteşem’ ifadesini kullanırken, Zico’yla da penaltı atışları yaptı. 1986 Dünya Kupası’nda çeyrek finalde oynanan ve Fransa’nın, penaltı atışları sonucu Brezilya’yı eleyerek tur atladığı maçın bir tür rövanşını yapan Platini ve Zico, attıkları ikişer penaltı sonrasında, formaları olmasa da ceketlerini değiştiler ve birbirlerine sarılarak fotoğraf için poz verdiler. UEFA Başkanı, "Zico, Fenerbahçe için çok iyi şeyler yapacak" dedi.

Devler Ligi değişikliği 2 Aralık’ta İsviçre’de

UEFA'nın İstanbul'da düzenelenen Yönetim Kurulu toplantısında ise şu kararlar alındı: 2008 Avrupa Şampiyonası finallerinin kura çekimi İsviçre'nin Luzern kentinde 2 Aralık'ta yapılacak. Ayrıca Şampiyonlar Ligi'nin statüsündeki değişiklikler de buradaki kura çekiminde tartışılacak.

Kurada ev sahipleri İsviçre ve Avusturya, A ve B gruplarında yer alacak. Diğer 14 takım, 4 kategoriye ayrılacak. Son Avrupa Şampiyonu Yunanistan, finallere katılma hakkını elde ederse, en yüksek puana sahip takımla birlikte 1. kategoride yer alacak. Diğer 12 takım, 3 kategoriye, 2006 Dünya Kupası ve EURO 2008 elemelerinde elde ettikleri ortalama puana göre dağıtılacak.

2010 Dünya Kupası'na katılacak Avrupa takımlarını belirleyecek elemelerde ise, takımların hangi kategoride yer alacağı, FIFA ulusal takımlar sıralamasına göre belirlenecek. Bu elemelerde 53 UEFA üyesi federasyon, 13 Dünya Kupası yeri için mücadele edecek.

Başesgioğlu kutladı

İSTANBUL'da sona eren UEFA Yönetim Kurulu Toplantısı'nın ardından UEFA Başkanı Michel Platini, 1. Asbaşkanı Şenes Erzik ve Futbol Federasyonu Başkanı Haluk Ulusoy, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nu ziyaret etti. Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde gerçekleşen ziyarette Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay da hazır bulunurken, Başesgioğlu, yönetim kurulu toplantısını İstanbul'da yapmaları nedeniyle Platini'yi kutladı.

Kıbrıs Türkleri artık futbolun içinde olmalı

MICHEL Platini, KKTC'nin uluslararası müsabakalar yapamaması konusundaki bir soru üzerine, Kıbrıs Türkleri'nin futbolun içinde olması için çalışmalar yapıldığını anlattı. UEFA'nın, KKTC futbolu hakkında FIFA ile aynı kanıda olduğunu söyleyen başkan Platini, "Türk ve Yunan federasyonunun bir araya gelmesi gerektiğini söylüyoruz. Biz de bir takım imkanları harekete geçirip Kıbrıs Türkleri'nin futbol oynamasına yardımcı olmamız lazım. Normalde FIFA tüzüklerinde Kıbrıslı Türkler yok. Görüşmeler olması bu nedenle iyi bir durum" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!