Fransızca kökenli bir terim olan fiktif kelimesinin ilk anlamı hayalidir. Gerçekle bir ilgisi olmayan, tamamen hayal ürünü ve var sayıma dayalı olan şeyler fiktif olarak nitelendirilir. Bu kelimenin yan anlamı ise uydurmadır. Saymaca ise farazi anlamında kullanılan öz Türkçe bir sözcüktür. Bulmacada saymaca ve fiktif kelimelerinin yanıtları nelerdir tüm detayları ile derledik.
Mevcut konumdan daha üst bir konuma geçmeye yükselme denir. Yücelme ise manen ya da ahlaki olarak yükselmek, değer kazanmak ve saygı duyulmak anlamına gelir. Bu kelimelerden ilki daha çok somut şeyler için, ikincisi ise soyut kavramlar için kullanılır. Örnekler: 1- Yüksek kat 2- Yüce kişilik. Bulmacada sıkça merak edilen yükselme yücelme cevaplarını sizler için derledik.
Latince kökenli bir sözcük olan potansiyel var olduğu bilinen ancak herhangi bir nedenden dolayı henüz ortaya çıkmamış olan şeyler için kullanılır. Potansiyel kelimesi mecazen imkan ve ihtimal anlamına gelir. Bu kelime birçok kalıp ifadenin içinde de yer alır. Örneğin: ''Potansiyel güç''. Potansiyel sözcüğünün bulmaca cevaplarını harf sayısına göre derledik.
Birinin niteliklerini, başarılarını ya da sözlerini beğendiğini belli etmeye övme denir. Kelimenin isim hali ''övgü'' şeklinde yazılır. Övünmek ise kişinin kendi kendini yüceltmesi ve kibirlenmesi anlamına gelir. Öz Türkçe bir sözcük olan övme, hem çengel hem de kare bulmacalarda sıklıkla sorulan kelimeler arasında yer alıyor. Övme kelimesinin bulmaca yanıtlarını harf sayısına göre derledik.
Belli başlı olayların, yorumların ve gözlemlerin zihinde tasavvur edilen haline kavram denir. Olay, vaka ve mesele sözcükleriyle zıt anlamlı olan kavram, daha çok duygu ve fikir gibi soyut şeyler için kullanılır. Bu kelimeden türetilen kavramak, anlamak ve idrak etmek manasına gelir. Kavram kelimesinin bulmacadaki karşılığı nedir sizin için derledik.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan nihayet kelimesinin sözlük anlamı sondur. Kelimenin fiil hali ''nihayete ermek'' ve ''nihayet bulmak'' şeklinde yazılır. Nihayet, kinaye ve serzeniş cümlelerinde ise ''en sonunda'' anlamına gelir. Örnek cümleler: 1- '' Beyefendi, nihayet teşrif edebildi.'' 2- ''Çalışmalarımızı iki ay içinde nihayete erdirmeliyiz.'' Nihayet kelimesinin eş anlamlısı nedir? Nihayet kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKBir şeyin ya da bir kişinin diğerlerinden ayırt edilmesini sağlayan genel özelliklerine nitelik denir. Nicelikten farklı olarak nitelik, sayısal verilere ve miktara dayanmaz. Alışkanlıklar ve mizaç, kişinin niteliksel özelliklerine örnek olarak gösterilebilir. Bu kelimeden türetilmiş olan ''nitelikli'' kelimesi ise cümle içinde sıfat olarak kullanılır ve üstün anlamına gelir. Nitelik kelimesinin eş anlamlısı nedir? Nitelik kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDK1. yüzyıldan beri kullanılmakta olan noksan kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Noksan kelimesinin sözlük anlamı eksiktir. Kusurlu, defolu ve hatalı şeyler de noksan olarak nitelendirilir. Bu kelime, başka sözcüklerle bir araya getirilerek tamlamalarda kullanılır. Örneğin cebr-i noksan, birinin eksiğini tamamlama ve yanlışını düzeltmek demektir. Noksan kelimesinin eş anlamlısı nedir? Noksan kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKDilimize Farsçadan geçmiş olan pak kelimesi hem günlük hayatta hem de edebi eserlerde sıklıkla kullanılır. Kelimenin ilk anlamı temiz, yan anlamı ise katışıksızdır. Pir-ü pak şeklindeki kullanımı da yaygın olan pak sözcük birçok tamlama ve birleşim isimde de yer alır: Örneğin pak-dil, kalbi temiz,
#TDKÖz Türkçe bir kelime olan varsıl, var sözcüğünden türetilmiştir. Var mevcut olmak ve bulunmak anlamına gelirken, varsıl kelimesi zengin demektir. Bu kelime ''yoksul'' kelimesi gibi sonuna yapım eki getirilerek oluşturulmuştur. Varsıl sözcüğü cümle içinde sıfat olarak kullanılır. Örnekler: 1- Varsıl bir aileye sahip olsam da maddiyattan çok sevgiye önem verdim. 2- Ailesi varsıl olsa da kendisi çok cimri. Varsıl kelimesinin eş anlamlısı nedir? Varsıl kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKDilimize Arapçadan geçen fazla kelimesinin sözlük anlamı çoktur. Miktarı ya da yoğunluğu, ortalamanın üstünde olan her şey fazla olarak nitelendirilir. Bu kelime hem somut hem de soyut kavramlar için kullanılabilir. Örneğin: 1 Fazla kırmızı kalemi olan var mı? (Somut) 2- Fazla vaktim kalmadı. (Soyut) Fazla kelimesinin yan anlamı ise aşırı ve fuzulidir. Fazla kelimesinin eş anlamlısı nedir tüm detayları ile derledik.
Öz Türkçe bir sözcük olan kaynak, kaynamak fiilinden türetilmiştir. Bir şeyin çıktığı ya da göründüğü yere kaynak adı verilir. Kitap yazarken ya da araştırma yaparken faydalanılan eserler de kaynak olarak adlandırılır. Bu kelime birçok kalıp ifadede de yer alır. Örnekler: 1- Kaynak Gözü 2- Kaynak Kitap. Kaynak kelimesinin eş anlamlısı nedir tüm detayları ile sizler için derledik.
Dil devriminden sonra literatüre giren uyum kelimesi ''uymak'' fiilinden türetilmiştir. Uymak, katılmak ve iştirak etmek anlamına gelirken, uyum, iki ya da daha fazla sayıdaki kişinin aralarındaki uygunluk demektir. Yeni girdiği ortamlara çabuk alışan ve yeni tanıştığı insanlarla kolay arkadaş olan kişiler ise ''uyumlu'' olarak nitelendirilir. Uyum kelimesinin eş anlamlısı nedir? Uyum kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKEski Türkçe ile kaleme alınmış metinlerde ''bar'' şeklinde geçen var sözcüğü, 11. yüzyılda literatüre girdi. Bir şeyin mevcut durumda ya da gözle görünür olmasına var olmak denir. Kelime mecazen yaşamak anlamına gelir. Var kelimesinin içinde yer aldığı bazı kalıp ifadeler ve deyimler şu şekilde sıralanabilir: 1- Varsa yoksa 2- Varoluşçuluk 3- Varlık Ötesi. Bu sözcük cümle içinde hem fiil hem de isim olarak kullanılabilir. Örnek Cümleler: 1- İyi ki varsın. 2- Fazla kırmızı kalemi olan var mı? Var kelimesinin eş anlamlısı nedir? Var kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKDilimize Farsçadan geçen cömert kelimesi, 14. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Yakın çevresindeki insanlar için elindeki imkanları sonuna kadar kullanan insanlara cömert denir. Orijinal dilinde cuvan-mert şeklinde yazılan bu sözcük, verimli ve randımanlı anlamında da kullanılır. Cömert kelimesi cümle içerisinde sıfat olarak görev alır. Örneğin: ''Babam çok cömert biridir.'' Cömert kelimesinin eş anlamlısı nedir? Cömert kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKArapça kökenli bir sözcük olan kayıp, ''gaip'' sözcüğünden türetilmiştir. Gaip hem bilinmeyen hem de gözle görülmeyen anlamına gelir. Kayıp ise mevcut durumdaki bir şeyin gözden yitmesi ve ortadan kaybolması demektir. ''Etmek'' fiili ile birlikte kullanılan kayıp sözcüğü birçok tamlamanın ve deyimin içinde de yer alır. Örnek Cümleler: 1- Boş bulunup kendimi bir anda kaybettim. 2- Bu maçı kaybedersek gruptan çıkma şansımız kalmıyor. Kaybetmek kelimesinin eş anlamlısı nedir? Kaybetmek kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKDilimize Farsçadan geçmiş olan nazik kelimesi, nazuk sözcüğünden türetilmiştir. Farsçada nazuk, ölçülü davranmak anlamına gelirken nazik de çevresindeki insanlara kaşı her zaman kibar ve ölçülü davranan kişi demektir. Bu kelime kırılma riski taşıyan eşyalar için de kullanılır. Nazik kelimesi cümle içerisinde hem sıfat hem de zarf olarak görev alır. Örnekler: 1- Bana karşı hep nazik davrandı. (Zarf) 2- Selma çok nazik biri. (Sıfat) Nazik kelimesinin eş anlamlısı nedir? Nazik kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKİslamiyet öncesi Türk toplumlarından bu yana kullanılan dolu kelimesi, içinde boş yer bulunmayan demektir. Kelime ''bir'' sözcüğüyle birlikte kullanıldığında pek çok anlamına gelir. Örneğin: ''Meydanda bir dolu insan vitrinlere baka baka yürüyordu.'' Dolu kelimesi mecazen yoğun ve meşgul anlamında kullanılır. Örnek Cümle: ''Bu hafta çok dolu olduğum için dışarı çıkamayacağım.'' Dolu kelimesinin eş anlamlısı nedir? Dolu kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKEski Türkçe bir sözcük olan ufak, ''ufalamak'' fiilinden türetilmiştir. Ufalamak bir şeyi küçük parçalara ayırmak anlamına gelirken, ufak kelimesi, boyutları ortalamanın altında olan demektir. Bu kelime birçok ikilemede ve tamlamada kullanılır. Örnek Cümleler: 1- Aramızdaki ''ufak tefek'' meseleleri konuşarak çözebiliriz. 2- ''Ufacık'' bir sorunu bu kadar büyütmenin alemi ne? Ufak kelimesinin eş anlamlısı nedir? Ufak kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKEski Türkçe ile yazılmış kitaplarda ''yangı'' şeklinde geçen yeni kelimesi, henüz hiç kullanılmamış ya da görülmemiş şey anlamına gelir. Yeni kelimesinin yan anlamı ise birçok kişi tarafından bilinmeyen, az tanınandır. Bu sözcük, birçok deyimde ve birleşik isimde yer alır. Örnekler: 1- Yenilik 2- Yeniçağ 3- Yeni Ay. Yeni kelimesi cümle içerisinde hem sıfat hem de fiil olarak kullanılabilir: Örnek Cümleler: 1- Ben de daha yeni geldim. (Fiil) 2- Kendime düğün için yeni elbise aldım. (Sıfat) Yeni kelimesinin eş anlamlısı nedir? Yeni kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKOğuz Türklerinden bu yana kullanılan en kelimesinin sözlük anlamı genişliktir. Bu kelime birçok deyimde ve birleşik isimde yer alır. Örneğin: 1- Eninde sonunda 2- Enikonu 3- Enlem. Sesteş bir sözcük olan en, karşılaştırma cümlelerinde üstünlük bildirmek için kullanılır. Örnekler: 1- En uzun 2- En çalışkan.3- En rahat. Bu yazımızda en kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
Dil devriminden sonra literatüre giren umut kelimesi, ''ummak'' fiilinden türetilmiştir. Kişinin yakın ya da uzak gelecekte iyi şeylerin olacağına dair hissettiği güven duygusuna umut denir. Bu kelime birçok deyimde de kullanılır. Örnekler: 1- Umduğunu Bulamamak 2- Yarınlara Umutla Bakmak. Umut kelimesinin eş anlamlısı nedir tüm detayları ile derledik.
Dilimize Fransızcadan geçmiş olan enteresan kelimesi, 20. yüzyılın ilk yarısında literatüre girdi. Alışılmışın dışında olan, beklenmedik ve şaşırtıcı şeyler enteresan olarak nitelendirilir. Bu kelime cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır. Örnekler: 1- Bugün çok enteresan bir adamla tanıştım. 2- Bu kitapta yaşadığım enteresan olayları anlatıyorum. Enteresan kelimesinin eş anlamlısı nedir? Enteresan kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKDilimize Farsça dilinden geçmiş olan çare kelimesi, bir hedefi gerçekleştirmek için başvurulan yöntem anlamında kullanılır. Günümüzde ise daha çok tedbir ve çözüm anlamında kullanılır. Farsça bir ek olan -bi ise, bu kelimeye olumsuzluk anlamı katar. Biçare kelimesi, genellikle sorununa herhangi bir çözüm bulamamış kişiler için kullanılan bir kelimedir. Çare kelimesinin eş anlamlısı nedir sizler için derledik.
#TDKEski Türkçe ile kaleme alınmış metinlerde ''gözel'' şeklinde geçen güzel sözcüğü, iyi, hoş, alımlı ve çekici anlamına gelir. Cümle içerisinde hem yüklemi hem de isimleri niteleyen güzel kelimesi, sıfat ve zarf olarak kullanılabilir. Örnek Cümleler: 1- Dün akşam çok güzel bir film izledim. (Sıfat) 2- Güzel bakan güzel görür. (Zarf) Güzel kelimesinin eş anlamlısı nedir? Güzel kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDK1.yüzyıldan bu yana kullanılan ivedi kelimesi, eski Türkçedir. İlk anlamı acele olan ivedi kelimesi bazı metinlerde hızlı anlamında da kullanılır. Bu kelime cümle içerisinde hem sıfat hem de zarf olarak yer alabilir. Örnek Cümleler: 1- Evden geç çıktığı için ivedi adımlarla yürümeye başladı.2- Ofisin toplantı salonunda ivedi bir şekilde toplandık. İvedi kelimesinin eş anlamlısı nedir? İvedi kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDKDilimize Arapçadan geçmiş olan kibar kelimesi ''kebir'' sözcüğünden türetilmiştir. Kebir, ulu, saygıdeğer ve itibar sahibi olmak anlamına gelirken kibar, çevresindeki insanlara karşı her zaman güler yüzlü ve sevecen davranan kimse demektir. Bu kelime cümle içerisinde hem sıfat hem de zarf olarak kullanılabilir. Örnekler: 1- Bana her zaman çok kibar davrandı. (Zarf) 2- O hem kibar hem de yardımsever biri. (Sıfat) Kibar kelimesinin eş anlamlısı nedir tüm detayları ile derledik.
#TDKEski Türkçe bir kelime olan özgün kelimesi, ''öz'' fiilinden türetilmiştir. Özgün, başka hiçbir şeye ya da hiç kimseye benzemeyen anlamına gelir. Osmanlı döneminde özgün kişiler için nev-i şahsına münhasır tamlaması kullanılırdı. Örnek Cümleler: 1- Yazar, özgün eserler kaleme almaya devam ediyor. 2- Fikirlerini özgün bir şekilde ifade etmeyi öğrenmelisin. Özgün kelimesinin eş anlamlısı nedir? Özgün kelimesiyle eş anlamlı olan sözcükleri örnek cümlelerle birlikte derledik.
#TDK