Muğla, tam da şu sıralar eşsiz bir renklilik ve huzur sunuyor. Ormanlar, yavaş yavaş sarı ve kırmızı tonlarla süslenirken, sahillerdeki kalabalıkların azalmasıyla birlikte sakin plajlar, doğa yürüyüşleri için ideal bir ortam yaratıyor. CNN Travel yazarları Richard Quest ve Joe Minihane de geçtiğimiz günlerde Muğla’nın bu etkileyici manzaralarını ve zengin kültürel mirasını deneyimlemek üzere şehri ziyaret etti. İşte bu ikilinin gözünden sonbaharda Muğla'yı keşfetmeniz için tavsiyeler…
#Seyahatİtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda bronz madalya kazanarak Türkiye’ye sırıkla atlamada ilk madalyasını getiren Ersu Şaşma hem ülkenin gururu oldu hem de adını tarihe yazdırdı. Şaşma'nın başarı öyküsünü annesi Suzan Şaşma, Hürriyet'e anlattı.
#Ersu ŞaşmaRamazan ayının en güzel yanlarından biri de yemek gelenekleri ve ritüelleri... Tüm aileyi aynı sofra etrafında toplayan iftar sofraları kadar sahur için hazırlanan lezzetler de bunun önemli bir parçası. Şef Mehmet Yalçınkaya, yazarımız Sahrap Soysal ve şef Doğa Çitçi’den çocukluklarının sahur hatıralarını dinledik.
#Gizem DİNÇBAŞÇok az malzemeyle böyle şahane bir çorba yapıldığına inanamayacaksınız. Her evde bulunan malzemelerle şipşak hazırlanan bu çorbanın en önemli püf noktası ise unun sürekli karıştırılarak kavrulması. Sonrasını et suyuna bırakın. Az ve öz malzemeyle hazırlanan belki de çorbaların içinde en az malzemeli ama en lezzetli olanlardan biridir un çorbası...
#Ramazan MenüsüHatay usulü şıhıl mahşi tarifi ya da asıl adıyla Şeyh-ül Mahşi sofralarımızı şenlendirmeye geliyor. Bilinen zeytinyağlı dolma ezberini bozduracak lezzette şıhıl mahşi tarifi Lezizz yazarlarımızdan Belgin Ekmen Yenilmez'e özel yapım aşamalarıyla hemen aşağıda...
#Şıhıl Mahşi TarifiAldığı 1 Michelin yıldızının ardından menüsünü ve restoranda nelerin değiştiğini keşfetmek için sabırsızlandığım Nicole’deydim. Şef Serkan Aksoy ve ekibinin başarısı, son derece özenli bir servisle daha da pekiştirilmişti. Tokat narince asma yaprağıyla hazırladığı açık dolma ve sütlaç dondurmayla servis edilen künefe menüde öne çıkanlardan...
#NicoleGünümüz mutfaklarında kırmızısı kadar popüler değil, kimileri sadece turşusunu yiyor. Halbuki yeşil domatesi pirinçle pişirebilir veya bol soğanla pilakisini yapabiliriz. Mısır ununa ve ekmek kırıntısına bulayıp kızartmak da mümkün... Tezgâhlarda hâlâ yeşil domates varken önerilerimize bir göz atın...
#ZeytinyağıRaflara yeni giren ‘Nathalie’nin Mutfak Hikâyeleri’ Beyaz Fırın’ın beşinci nesil temsilcisi Nathalie Stoyanof Suda’nın tanıdığı mutfaklardan, özellikle de anneannesinden esintiler taşıyor. Suda, özgün tarifleriyle herkesi evde misafir ağırlamaya davet ediyor...
#Nathalie Stoyanof SudaDolma deyince çoğumuzun aklına ilk gelen zeytinyağlı dolma olur. Bu tariften sonra ilklerinizi değiştirecek, damağınızda ve aklınızda yer edecek bu lezzete mutfağınızda yeni bir yer açacaksınız. İşte dolmaların şahı olarak bilinen Şıhıl Mahşi ya da bilinen diğer adıyla Şeyh-ül Mahşi tarifi…
#Şıhıl Mahşi TarifiHer dönemin favori yemeklerin dolma, taze kabak ve biberlerin çıkmaya başladığı bugünlerde sofralarınızın baş misafiri olabilir. Hemen herkesin bildiği zeytinyağlı dolma tarifine birkaç ekleme ve dokunuşla birlikte güzel bir lezzet katmak mümkün. İşte aile üyelerinin bayılarak yiyeceği zeytinyağlı ve bol malzemeli kabak ve biber dolması tarifi;
#Kabak Dolması"Akşam yemeği için ne hazırlasam?" diye saatler öncesinden düşünmeye başlıyoruz. "Hangi çorbayı pişirsem?", "Ana yemeğin yanına hangi salatayı yapsam?" gibi sorular kafamızı sürekli meşgul ediyor. Siz de aynı durumdaysanız, Lezizz günün menüsü bu konuda yardımcınız olabilir. Çorbadan tatlıya birbirinden güzel alternatiflerin yer aldığı listemize bir göz atmaz mısınız? Şimdiden afiyet olsun...
#Günün MenüsüSahur ve iftarda tüketilen yemek ve içecekler oruç ibadetini sağlıklı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmede doğrudan etkili. Sahur sofraları, kahvaltı tadında hafif yiyeceklerle geçse de gün boyu kaybettiğimiz enerjiyi iftar sofraları telafi ediyor. İşte, ‘iftarda ne pişirsem?’ diye düşünenler için tarifleriyle iftar menüsü...
#İftar MenüsüKimi biberle patlıcanla yapar, kimi domatesle kabakla… Etlisi ayrı lezzetlidir, zeytinyağlısı ayrı… Tencerede de pişer, fırında da… Yaz sofrasına da yakışır kışa da… Evet, doğru tahmin ettiniz, mutfağımızın olmazsa olmazları dolmalardan bahsediyoruz. İftar sofrasında hem doyurucu hem lezzetli dolmalar olsun isteyenler için nefis dolma tarifleri hazırladık. Denerseniz pişman olmazsınız…
#Dolma TarifleriSevdiğimi götüreceğim lokanta şöyle olmalı: Mümkünse Boğaz’ı görmesin; böylece manzaraya değil, âşık olduğum kıza odaklanabileyim. Masalar kesinlikle birbirine çok yakın durmasın; kendimi kolektif paranoyanın norm haline geldiği ülkemin dışında, daha yumuşak ve nazik bir ortamda hissedeyim. Biraz sofistike bir ortam olsun ama fazla lüks ve abartılı da olmasın. Bu özelliklerin hepsini The Galata House’da buldum.
#The Galata HouseSelanik’i sevmeyecek bir vatandaş düşünemiyorum. Her şeyden önce 20’nci yüzyılın en büyük devlet adamı olan Ata’mızın doğduğu kent. Selanik’i ziyaret edip şimdi müze olan Atamızın doğduğu evi ziyaret etmemek herhalde mümkün değil. Unutmayın pazartesi kapalı ve 10-17 arası açık.
#SelanikAcı bir hikâye bu... İstanbul Ermenilerinden Sevag Balıkçı, altı yıl önce Batman’da askerliğinin bitimine 20 gün kala, -ilginçtir, Ermeni techirinin başladığı 24 Nisan’da- bir başka asker tarafından vurularak öldürüldü. Ablası Lerna Balıkçı, bu acıyı bir yıl evden çıkmayarak taşıdı üzerinde. Sonrasında çözümü, bir zamanlar Sevag’la kurdukları ‘kafe açma hayali’ni gerçekleştirmekte buldu. Bu hayal Erivan’da gerçeğe dönüştü. Lerna Balıkçı’yla Ermenistan’dakilere Türkiye Ermenilerinin mutfağını tanıttığı kafe-restoranı ‘Cosi e la Vita’da buluştuk ve yaşadıklarını konuştuk...
#Sevag Şahin BalıkçıHıdırellez, her ne kadar dilek ve etkinliklerle anılsa da, farklı ritüelleriyle de unutulmuyor. Türkiye, kendine özgü mutfağı ve yemekleriyle adını dünyaya duyurmuş bir ülke. 7 bölgesinde de çeşitli lezzetlerin yer alması bu mutfağın ne kadar zengin olduğunun da en büyük göstergesi. Peki Hıdırellez gününde Türk mutfağında neler pişer? İşte Türkiye'nin 7 bölgesine göre Hıdırellez günü yapabileceğiniz lezzetler...
#Seyahat