Düğünlere heyecan katmak, şenliklerde coşkuyu arttırmak ya da takımımızın şampiyonluğunu kutlamak için havai fişek patlatıyoruz. Ancak ışıklı oyunlarla bizi büyüleyen bu görsel şölen hem sağlığımızı hem de doğayı tehdit ediyor. Üstelik yetkisiz kişilerce, izinsiz havai fişek patlatmak da yasak.
#HavaifişekKonya'da süt toplama merkezinde bulunan kazanda süt banyosu yaptığı suçlamasıyla 6 gün cezaevinde kalan Emre Sayar ve Uğur Turgut, 1,5 yıl önce beraat etti. Sayar, bu süreçte sosyal medya aracılığıyla kendisine hakaret ettiğini tespit ettiği 70 kişiye dava açtı.
#KonyaÇanakkale Boğazı'nda, son bir yıldır sayıları artan zehirli pusula denizanaları, balık popülasyonunu olumsuz etkiliyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu, "Bu tür denizanalarının etoburdur. Daha çok balık yumurtaları ve larvalarla beslendiği için sayıları arttıkça, o bölgedeki balık popülasyonunun zayıflamasına da neden oluyorlar" dedi. Prof. Dr. Türkoğlu, teması halinde pusula denizanalarının insan sağlığı içinde tehlikeli olduğunu belirterek, uyardı.
#Çanakkale BoğazıDeprem nedeniyle yıkılan binaların oluşturduğu milyonlarca tonluk enkaz, insan sağlığı için risk oluşturuyor. Uzmanlar kanser, kronik akciğer, kalp ve damar hastalıklarına neden olacak maddeler içeren enkazın gerekli önlemler alınarak kaldırılması gerektiğini söylüyor.
#DepremDepremin yıktığı 11 ilde artık resmi olarak arama-kurtarma çalışmaları bitti, enkaz kaldırma çalışmaları başladı. Ancak moloz yığınları demek yıkılan binaların yapımında kullanılan ve kanser başta birçok hastalığa sebebiyet veren asbest, kurşun ve PCB gibi tehlikeli maddelerin de açığa çıkmış olması demek. İnsan sağlığını tehlikeye atan tüm bu maddeler moloz kaldırma çalışmaları sırasında havaya ve yağışlarla da suya karışıyor. Dolayısıyla uzmanlar bölgeye yemek, çadır ve hijyen malzemeleri kadar toz maskesi yardımı yapılması ve acil önlemler alınması gerektiği yönünde uyarıyor. Peki ne önlem alacak, nasıl korunacağız? Bizi bekleyen olası tehlikeler neler? İşte yanıtı.
#DepremAlmanya ile Polonya sınırındaki Oder nehrindeki binlerce balığın ölüm nedeni hâlâ kesin olarak aydınlatılamadı. Ancak Polonyalı çevre koruma örgütleri, Polonya’nın Olawa kentindeki bir kâğıt fabrikasından nehre zehirli madde salındığı suçlamasında bulundu.
#AlmanyaDünya, Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov'un açıklamalarını konuşuyor. Fedorov Ukraynalı çiftçilerin Rus askerlerini nasıl durduklarını katıldığı bir programda açıkladı. Fedorov 'Kiraz Operasyonu'nun Rus askerleri arasında kitlesel hastalığa neden olduğunu duyurdu.
#Ukrayna SavaşıKonya'nın Meram ilçesinde süt toplama merkezinde bulunan kazanda süt banyosu yaptığı suçlamasıyla 6 gün cezaevinde kalan Emre Sayar beraat edince tazminat için Maliye Hazinesi'ne dava açtı. Mahkeme heyeti Sayar'ı haklı bularak kendisine 1150 lira tazminat ödenmesine hükmetti. Karara itiraz edeceğini belirten Sayar, "Sonuçta tüm dünyaya reklam olduk. İnsanlar tanıyor, iş bulamamıştım. Ödenecek tazminat yeterli değil. 6 gün cezaevinde boşu boşuna tutuklu olarak kaldım. Psikolojim ve aile düzenim altüst oldu" dedi.
#KonyaToxic, sıklıkla kullanılan kelimelerden biridir. Özellikle kullanım alanının geniş olmasından dolayı da önemli kelimeler arasındadır. Bu bakımdan Toxic ne demek öğrenebilir ve buna göre sosyal medyadaki anlamı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Toxic ne demek ve sosyal medya içerisindeki Toxic anlamı nedir tüm detayları ile derledik.
#ToxicDoğal alanlarda kendi kendine yetişen ve yapısında zehirli madde yer alan şapkalı mantarların kurutulmuş, taze ya da konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi ile birlikte ortaya çıkan bir mantar türüdür. Bu mantarın bilinmeden yenmesi ise ölümle bile sonuçlanabilecek çok ciddi bir zehirlenmeye neden olur. Kültür mantarı zehirli midir ve zehirler mi sizler için derledik.
#Kültür Mantarıİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bir baron daha içeride, gözaltında şu an. Epeydir peşindeydik. Urfi Çetinkaya’nın kardeşi şu anda gözaltında" dedi. 2015 yılında 54 ilde metamfetamin yakalanması görülürken 2021'de 81 ile yayıldığını, uyuşturucu kaynaklı ölümlerde 'metamfetamin' görülme oranının da 5 yılda yüzde 1,4'ten yüzde 35,6'ya çıktığını söyleyen Bakan Soylu, "Bu önemli bir tehdidi işaret etmektedir. Metamfetamin ile ilgili tüm valilerimize, emniyet müdürlüğümüze ve jandarma komutanlığımıza genelge gönderdik 'gizli' mantığı ile. Bütün detayları anlatan, mücadelenin nasıl olacağını ortaya koyan, kapsamlı bir genelge" ifadelerini kullandı.
#İçişleri BakanıAntalya'da eşinin ailesine gönderdiği baklavayla kayınpederini zehirlediği iddiasıyla tutuklanan Ferudun Alkan ve tutuksuz 2 arkadaşı hakkında 'tasarlayarak öldürmeye teşebbüs' suçundan 40'ar yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede, sanıkların Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü görevlisi olarak tanıttığı ve aileyi ziyaret etmek istediklerini söylediği kaydedildi. Sanıklardan Melike E.'nin ikram edilen baklavadan yemediği, Osman G.'nin ise dilimin sadece uçundan aldığına dikkat çekildi.
#ANTALYATÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde başuzman araştırmacı Doç. Dr. Dilek Dündar Erbahar’ın evinde ölü bulunmasıyla ilgili araştırma çok yönlü sürüyor. Erbahar’ın evinde bulunan sıvı maddenin siyanür olduğu öğrenildi. Erbahar’ın daha önce de siyanürle intihar girişiminde bulunduğu, eşinin son anda ikna ederek vazgeçirdiği iddia edildi.
#Dilek Dündar ErbaharKonya'da süt toplama merkezindeki kazanda süt banyosu yaptığı iddiasıyla 6 gün cezaevinde tutuklu kalıp tahliye olan ve 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılandığı davada beraat eden Emre Sayar, cezaevinde kaldığı süre için tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Olayın ardından iş bulamadığını belirten Sayar, ''Amacım ne fenomen olmak, ne de kimsenin sağlığıyla oynamak değildi. 6 gün suçsuz yere cezaevinde yattım. Kısa süre bile olsa çok şey yaşadım'' dedi.
#KonyaODTÜ Biyoloji Bölümü ve Ekosistem Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKOSAM) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, ODTÜ Eymir Gölü'nde hava sıcaklıkları ve sudaki azot ile fosfor artışı nedeniyle siyanobakteri denilen bitkisel plankton türlerinin oluştuğunu ancak bunun müsilaj olmadığını söyledi. Beklioğlu, "Bu, dünyanın hemen hemen şu an birçok gölünde, özellikle Kuzey Yarım Küre'de şu an yaz dönemi olduğu için gözlenen bir durum. Havaların hızlı ısınması, ısı dalgalarının olması, meteorolojik olarak suyun çok durgun olması bunların yüzeye gelip, böyle yemyeşil boyanmış hale gelmesine sebep oluyor" ifadelerini kullandı. Beklioğlu, "ODTÜ olarak biz, önümüzdeki hafta balık stoklarına tekrar bakacağız ve dipte yaşayan ve dip çamurunu karıştırarak göle azot fosfor girmesini artıran sazan balıklarının miktarının azaltılmasını, buna 'biyomanipülasyon' deniyor, tekrar yapacağız, daha önce yapmıştık" dedi.
#Eymir GölüLeverkusen’de Currenta şirketine ait kimya tesisinin katı atık yakma bölümünde önceki gün meydana gelen patlamada ölenlerin sayısı ikiye yükselirken 31 kişinin de yaralandığı ifade edildi. 5 kişinin halen kayıp olduğu ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği vurgulandı. Kayıplardan birisinin tesiste çalışan Malatyalı Türk vatandaşı Erdoğan Sarıkaya olduğu öğrenildi.
#Leverkusen