KDV ve harç oranları arttırıldı. Bazı mal ve hizmetlerden alınan yüzde 18’lik KDV yüzde 20’ye, yüzde 8’lik KDV yüzde 10’a yükseltildi. Noter, tapu, pasaport, vize ve trafik harçları da yüzde 50 artırıldı. Tüketici kredilerinde vergi yüzde 10’dan 15’e çıkarıldı. Yurtdışından getirilen cep telefonlarından alınan 6 bin liralık harç ise artık 20 bin lira. 1 yıllık pasaport için ödenecek yeni ücret de 1512 lira olarak belirlendi.
#KDVYeniden değerleme oranının belirlenmesi ile motorlu taşıt vergisinden (MTV) trafik cezalarına, pasaport harcından, yurtdışından getirilen telefonların harcına kadar birçok kalemde yapılacak artışlar belli oldu. Cumhurbaşkanının harçlarda ve MTV’de indirim yetkisi bulunuyor. İndirim gelmezse 1.300 silindir hacminin altında 1-3 yaş aralığındaki bir otomobilin vergisi 1313 liradan 2 bin 927 liraya, 1 yıllık pasaport harcı 452 liradan 1008 liraya çıkacak.
#MTV2023 trafik cezaları ne kadar olacak sorusunun yanıtı yeni değerleme oranının belirlenmesi ile günün aranan konuları arasında yer alıyor. 2023 itibarıyla trafik cezaları, motorlu taşıtlar vergisi, pasaport harçları gibi birçok kalemde yapılacak artışı belirleyen yeniden değerleme oranı yüzde 122.93 oldu. TÜİK’in açıkladığı ekim ayı enflasyon verileri doğrultusunda belirlenen bu orana göre, önümüzdeki yıl kırmızı ışıkta geçmenin cezası 952 liraya, 1 yıllık pasaport ücreti 1000 liraya, yurtdışından telefon getirmenin bedeli ise 6 bin liraya yükselecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan indirim yetkisini kullanırsa bazı oranlar yeniden belirlenecek.
#Mtv2023 itibarıyla trafik cezaları, motorlu taşıtlar vergisi, pasaport harçları gibi birçok kalemde yapılacak artışı belirleyen yeniden değerleme oranı yüzde 122.93 oldu. TÜİK’in açıkladığı ekim ayı enflasyon verileri doğrultusunda belirlenen bu orana göre, önümüzdeki yıl kırmızı ışıkta geçmenin cezası 952 liraya, 1 yıllık pasaport ücreti 1000 liraya, yurtdışından telefon getirmenin bedeli ise 6 bin liraya yükselecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan indirim yetkisini kullanırsa bazı oranlar yeniden belirlenecek.
#TÜİKGelecek yılın vergi, harç ve cezalarının ne kadar artacağına ilişkin geri sayım başladı. 3 Kasım tarihinde ekim ayı enflasyonun açıklanmasıyla birlikte 12 aylık ortalama yurtiçi üretici fiyat (Yİ-ÜFE) endeksi belli olacak. Böylece 2023 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı ortaya çıkacak.
#VergiDöviz kuru ile beraber son dönemlerde akıllı telefon fiyatlarının dudak uçuklatacak noktalara çıkması nedeniyle, yurtdışından telefon getirme girişimleri oldukça arttı. Tabii farklı ülkelerden Türkiye'ye getirilen telefonlar için yasal kullanım noktasında belli başlı bazı unsurlar ve fiyatlar bulunuyor. Peki, yurtdışından telefon getirmek için ne yapılmalıdır? İşte detaylar.
#Yurtdışından Telefon Getirmek İçin Ne Yapılmalıdır?30 Mayıs’ta hayata geçirilen düzenlemeyle yurtdışından getirilen telefonların IMEI kaydında, pasaport sahibiyle mobil iletişim hattı sahibinin aynı kişi olması gerekiyor. Uyanıklar ise devrede. 29 Mayıs öncesinde Türkiye’ye giriş yapmış kişilerin pasaportlarına kayıt yaptıran uyanıklar, işlem için en az 1.750 TL talep ediyor.
#Akıllı TelefonAKILLI telefonlar, son dönemlerde yapılan düzenlemelerle gündemde. Bunlardan sonuncusu ise yolcu beraberinde getiren akıllı telefonlara yönelik oldu. Harç ocak ayında önce 618 TL’ye, geçen hafta itibariyle ise 1.500 TL’ye çıkarıldı. Akıllı telefonlarda yaşanan bu durum akıllara “Hâlâ yurtdışından akıllı telefon almak hesaplı mı” sorusunu getiriyor. Biz de bu sorudan yola çıkarak, Türkiye’de popüler üst seviyedeki 5 modeli bir araya getirdik ve satış fiyatlarını kıyasladık. 1.500 TL’lik IMEI kaydı ücretiyle yurtdışındaki fiyat farkı oldukça azalmış durumda. Bu durum da Türkiye’den satın alınan modellerin beraberinde taksit, garanti ve kampanya gibi avantajlarının öne çıkmasını sağlıyor.
#GazetehaberleriYurtdışı telefon satın alıp Türkiye’de kullanmak, sağladığı fiyat avantajı nedeniyle bir çoğumuzun sıklıkla yaptığı bir şeydi. Özellikle iPhone, Samsung ve diğer pahalı modellerde Türkiye satış fiyatlarının yurtdışı telefon fiyatlarına göre abartılı yüksek olması vatandaşları buna iten başlıca sebepler arasında. Peki yurtdışından alınan telefon Türkiye’de nasıl kaydedilir?
#Yurtdışından Telefon AlmakYurt dışından telefon getirmenin belli başlı kuralları var. Öncelikle pasaporta işletilmediğinde telefonunuzun Türkiye'de aramalara kapanacağını bilin. Yani IMEI kaydı yapılması şartıyla herhangi bir ülkeden aldığınız telefonu kullanabiliyorsunuz. Eğer bir kez olsun pasaportunuza yurt dışından aldığınız bir telefonu işletirseniz bu kez iki yıl boyunca artık pasaportunuzu kullanamıyorsunuz. 2 yıl dolduğunda ancak bir telefon daha pasaporta kaydettirme şansınız var. Peki yurt dışından telefon alırken başka nelere dikkat etmeli?
#TelefonABD'ye gidecekseniz elektronik eşyalarınızı yanınıza alırken bir konuda dikkatli olmanız gerekiyor. Aralarında İstanbul'un da bulunduğu, sekiz ülkedeki 10 hava limanından ABD'ye doğrudan sefer yapacak uçaklara binecek olan yolcular kabinde yanlarına boyutu cep telefonundan büyük elektronik cihaz alamayacak.
#Abd''Keşke polis olmasaydım'' diyen eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, ''Elektronik mühendisi olmak isterdim. Anadolu’da fakir bir ailedendim. O ara en popüleri Polis Koleji’ydi. Bir de parasız yatılıydı. İmkânlar daha iyiydi, hayat oraya itti. Kendi yakınlarıma polislik tavsiye etmem'' dedi.
#Hanefi AvcıYURTDIŞINDAN getirdikleri telefonların arızalanması halinde sıkıntı yaşayan vatandaşlara müjdeli haber geldi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), cihazın arızalanması sebebiyle değişim işlemlerinin e-devlet kapısı (www.turkiye.gov.tr) üzerinden kayıt sahipleri tarafından yapılması imkanı getirildiğini duyurdu.