Yerli aşı ne zaman çıkacak sorusu gündemde yer almaya devam ediyor. Yerli Kovid-19 aşısının adı 'TURKOVAC' oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, üçüncü fazının ilk uygulaması gerçekleştirilen yerli Kovid-19 aşısıyla Türkiye'de artık yeni bir dönemin kapılarının aralandığını belirterek, aşının adının "TURKOVAC" olduğunu açıkladı. Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından Sağlık Bakanı Koca'dan da açıklamalar geldi. Peki, yerli Kovid-19 aşısı ne zaman çıkacak? İşte, TURKOVAC hakkında merak edilenler
#Yerli Kovid-19 AşısıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19'la mücadele kapsamında mRNA aşısı olmuş ve üzerinden 6 ay geçmiş 18 yaş ve üzeri kişilerin hatırlatma dozunu istedikleri aşı türünden olabileceğini bildirdi. Bu gelişmenin ardından yerli aşı çalışmalarının akıbeti merak konusu oldu. Peki, Türk aşısı ne zaman çıkacak?
#Yerli AşıSağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile Erciyes Üniversitesi (ERÜ) iş birliğiyle geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı "TURKOVAC", Faz-3 çalışmaları kapsamında gönüllü vatandaşlara uygulanıyor. Peki, yerli aşı ne zaman çıkacak?
#Yerli AşıTURKOVAC yerli aşının kullanım tarihi öne çıkan konuların başında geliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, yerli aşı TURKOVAC'ın acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya geldiğini bildirdi. Bakan Koca, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı TURKOVAC'ın üretime başlanacağı tarihle ilgili de bilgiler verdi. Peki, yerli aşı TURKOVAC ne zaman çıkacak? İşte, TURKOVAC aşısı için tarih detayı.
#TURKOVAC Ne Zaman Çıkacak?TURKOVAC yerli aşının üretim tarihi merak edilirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan son dakika açıklama geldi. Aşılama ve hatırlatma dozu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Koca, " Aşımız bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilecek altyapıya ulaştı. " diyerek TURKOVAC yerli aşının üretim tarihini duyurdu. Peki, TURKOVAC (Yerli aşı) ne zaman çıkacak? İşte, ayrıntılar.
#TURKOVACYerli aşı ne zaman çıkacak sorusu ile bir süredir gündemde yer alıyordu. Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı "TURKOVAC", gönüllülerde uygulanırken, acil kullanım onayı ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan son dakika açıklama geldi. Düzenlenen basın toplantısı sonrası yerli aşı TURKOVAC'la ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, TURKOVAC'ın acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya geldiğini duyurdu. Peki, TURKOVAC aşısı ne zaman üretilecek? İşte, ayrıntılar.
#TURKOVAC Aşısı Ne Zaman ÇıkacakTURKOVAC yerli aşının üretim tarihi merak edilirken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan son dakika açıklama geldi. Aşılama ve hatırlatma dozu ile ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Koca, " Aşımız bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilecek altyapıya ulaştı. " diyerek TURKOVAC yerli aşının üretim tarihini duyurdu. Peki, TURKOVAC (Yerli aşı) ne zaman çıkacak? İşte, ayrıntılar.
#Yerli AşıTürkiye'nin virüs benzeri parçacık (VLP) temelli ilk yerli Kovid-19 aşısını eşi Prof. Dr. Mayda Gürsel ile birlikte geliştiren Prof. Dr. İhsan Gürsel, aşıya olan tereddüdün, aşı ve bilim karşıtlığının sadece Türkiye'de değil dünyada da arttığını, bir grup insanın ne maske taktığını ne de aşı olduğunu belirterek, "Bunun özgürlükle alakası yok. Ben maske takmayarak başkasını öldürme hakkına sahip değilim. Görünmeyen bir düşmana karşı savaşıyoruz. Bu bizim için bir sıkıntı ve herkesin aşı olması lazım. O nedenle Türk aşısını beklemenin bir anlamı yok." ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mayda GürselCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından isminin "TURKOVAC" olduğu açıklanan yerli inaktif Kovid-19 aşısı, yaygın kullanım öncesi son aşama olan Faz-3 çalışmaları kapsamında Ankara Şehir Hastanesi'nin ardından Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde de uygulanıyor. Aşı, e-Nabız üzerinden randevu alan ve gönüllülük şartlarını taşıyan vatandaşlara yapılıyor. Peki, yerli aşı ne zaman çıkacak?
#Türkovac Ne Zaman Çıkacak?Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Erciyes Üniversitesi iş birliği ile geliştirilen ilk yerli inaktif Kovid-19 aşısı "TURKOVAC"ın yaygın kullanım öncesi son aşama olan Faz-3 çalışmalarına ilk gönüllülerin aşılanmasıyla başladı. Peki, yerli aşı ne zaman çıkacak?
#Yerli Aşı Ne Zaman Çıkacak?Son dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüsle mücadelede ile ilgili önemli mesajlar verdi. Aşılamada yeni safhaya geçildiğini belirten Bakan Koca, cuma günü itibarıyla 18 yaşından gün almış olan herkesin aşı randevusu alabileceğini, 18 yaş altı kronik rahatsızlığı, ek rahatsızlığı olanların da 1 hafta 10 gün içinde aşılanabileceğini açıkladı. Bakan Koca, Hindistan kökenli Delta mutasyonunun Türkiye'de 134 kişide tespit edildiğini söyledi ve mutasyonun ağırlıklı olarak İstanbul'da görüldüğünü ifade etti. Ayrıca Bakan Koca, yerli aşı çalışmalarında son durumu açıklayıp Türkiye'ye gelen toplam aşı miktarını duyurdu. Toplumsal bağışıklığa vurgu yapan Bakan Koca, Kurban Bayramı'na kadar nüfusun en az yüzde 70'inin en az bir doz aşılanması hedefini dile getirdi.
#Fahrettin KocaYerli aşı hakkındaki araştırmalar hız kazandı. Yerli Kovid-19 aşısı 'TURKOVAC'ın Faz-3 çalışması 40 bin 800 gönüllüyle yürütülecek. Yerli inaktif Kovid-19 aşısı "TURKOVAC"ın Faz 3 çalışmasında belirlenen şartları taşıyan 40 bin 800 gönüllü aşılanacak. Peki, Türk aşısı ne zaman çıkacak?
#Türk Aşısı Ne Zaman Çıkacak?Son dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüsle mücadelede ile ilgili önemli mesajlar verdi. Aşılamada yeni safhaya geçildiğini belirten Bakan Koca, Cuma günü itibarıyla 18 yaşından gün almış olan herkesin aşı randevusu alabileceğini açıkladı. Bakan Koca, Hindistan kökenli Delta mutasyonunun Türkiye'de 134 kişide tespit edildiğini söyledi ve mutasyonun ağırlıklı olarak İstanbul'da görüldüğünü ifade etti. Ayrıca Bakan Koca, yerli aşıda son durumu açıklayıp Türkiye'ye gelen toplam aşı miktarını duyurdu. Toplumsal bağışıklığa vurgu yapan Bakan Koca, Kurban Bayramı'na kadar nüfusun %70'nin aşılanacağını söyledi.
#Fahrettin KocaSon dakika haber... Türkiye’de Kovid-19 virüsünün görüldüğü 11 Mart 2020 yılından bu yana tam bir yıl oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgının birinci yılı nedeniyle açıklama yaptı. Bakan Koca, koronavirüs kâbusunun 2021 yılında devam etmeyeceğini ve koronavirüsün sıradan bir hastalık olacağını söyledi. Vefat sayısının 30 bine yaklaştığını vurgulayan Bakan Koca, "İlk vakadan bir yıl sonra size yeni bir çağrıda bulunmak istiyorum. Karamsarlık, belirsizlik, bıkkınlık duygularını üstümüzden atalım" diye konuştu.
#Sağlık BakanıProf. Dr. Necmi İlhan ve Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, CNN TÜRK canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Kayıpmaz, Çin'den gelen koronavirüs aşısı ve aşı sırasında uygulanan enjektörlerle ilgili sosyal medyadaki paylaşımlara dikkat çekti. Kayıpmaz, "Sosyal medyada akşam bir tartışma vardı. Daha önce işte bu deneme aşamasında uygulanan enjektörlerin aşı uçlarının kısa olduğu, dün bize uygulanan aşı uçlarının uzun olduğu; efendim işte bizim bir inaktif aşıyı değil de mRNA aşısı olduğumuza yönelik bir karalama haberi vardı. Aslında alakası yok. Bir tanesi hazır enjektörler halinde gelen formdu, onlar daha küçük iğneliydi." diye konuştu.
#AşıTürkiye'de ilk kez bir Kovid-19 aşı adayı, insanlarda denenmeye başlanacak. 10 yıl önce, başka bir proje için geliştirilen yapay akciğer modeli ile azot tankında dondurularak bekletilen akciğere özel bağışıklık hücrelerinin 'uyandırılarak', Kovid aşısı araştırmasında kullanılması, projede hızla yol kat edilmesini sağladı. Böylece, hem ilk sonuçları, hem de etkinliği açısından dünya devlerinin Kovid-19 aşısında elde ettiği başarıya Ankara'da da ulaşıldı. Her şey yolunda giderse yıl sonunda hazır olması hedeflenen yerli Kovid aşısı, burundan uygulanacak ve dünyada ilk kez bir aşının ek içeriğinin belirli bir süreliğine de olsa tedaviyi destekleyici özelliği de olacak.
#Koronavirüs