Geçen hafta düzenlediğimiz İzmir Gastro Fest’te Gıdanın Egemenliğinin ne anlama geldiğini tartışırken Doğa Derneği kurucu üyelerinden, 25 yılı aşkın süredir çalışmalarını ekoloji ve tarım alanında sürdüren, bugün kendini sadece çiftçi olarak tanıtan Güven Eken’in ‘Bir Anadolu Matematiği: Egemenlik Yerine Bereket’ başlıklı konuşması bu konuyu bir kez daha gündeme getirmeme vesile oldu.
#Müge AkgünTohumluk Vakfı, deprem bölgesinde kırsal kalkınmaya destek amacıyla uygulamaya koyduğu ‘Dijital Tohumlar Filizleniyor’ projesini dün Ankara’da tanıttı. Tohumluk Vakfı Başkanı Pınar Ayhan, “İyilikte buluşmak, ‘bir’likte buluşmaktır çünkü kendini iyiliğin yüksek ruhuna teslim etmişlerin gözü de, eli de, dili de, beli de birbirinin ardını kollar, birbirinin hayrını sorar” dedi.
#Ekin Hazal DOĞRUYUSEVERTürkiye’nin ve dünyanın önde gelen e-ticaret platformlarından Trendyol, ülke ekonomisine katkı sağlama hedefi doğrultusunda yürüttüğü e-ihracat hareketiyle yerli üreticilerin ürünlerini dünyanın dört bir yanındaki müşterilerle buluşturmaya devam ediyor.
#Sponsorlu İçerikDepremler sebebiyle bu ramazan biraz buruk geçecek belki ama sofralar yine birlik ve beraberlik için kurulacak. Peyniri, zeytini, mercimeği, pirinci derken iftar ve sahur alışverişini tamamlamak için az bir süre kaldı. Tüm bu ürünleri afet bölgesinden satın alarak oradaki yerel üretici ve kooperatiflere destek olabiliriz. Jürimize favori adreslerini sorduk...
#Deprem BölgesiBir yandan uzmanlar, yetkililer depremin yaralarını sarmamızın uzun süreceği, bu sebeple de organize yardımların durmaması gerektiği yönünde çağrılar yapıyor, diğer yandan münferit de olsa gelen yardımların yol kenarlarına atılmış ve hatta çöp yığınlarına dönüşmüş, neredeyse kullanılamaz hale geldiğinin fotoğraflarını görüyoruz. Ki ihtiyaç sahiplerinin yığına dönüşen bu yardımların içinden ihtiyaçlarını sağlamaya çalışması da utanç verici ve onur kırıcı. Ancak bu utanç, onların değil bizim olmalı. Zira yardım göndermek kadar yardımları organize edebilmek, ihtiyaç sahibine ‘incitmeden’ ulaştırmak da bizim işimiz olmalı. Bölgedeki kurum ve STK’larla koordinasyon kurulmalı. Dolayısıyla münferit yardımların heba olmaması için ne yapmak gerektiğini uzmanları ile konuştum.
#DepremÜlkemizde doğal ve tarihi güzellikleriyle adından söz ettiren çok fazla köy var. Hatta geçtiğimiz günlerde İzmir’in şirin köyü Birgi, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün belirlediği 'dünyanın en iyi turizm köyleri' listesine girmeyi başardı. Biz de bu güzel haber sonrası uzmanlarımıza "Ege'de otantik yapısını en az Birgi kadar koruyan mutlaka görülmesi gereken köyler hangileri?" diye sorduk. 3 şehirden herkesi memnun edecek önerilerle geldiler...
#RotaİSTANBUL Zorlu Center’de düzenlenen 2. Eco Love Fest söyleşilerinde tarım ve gıda yazarı-ziraat mühendisi İzmirli Bilge Keykubat, 18 Eylül Pazar günü “Yerellik ve Sürdürülebilirlik” başlıklı panellerin moderatörlüğünü yapacak. Bilge Keykubat’la birlikte Işıl Artvinli, Ceylan Menemenli, Duygu Ece Aydın, Buket Ulukut, Celal Çay, Derya Demircan, Kubilay İrkan, Ahmet Kadıoğlu katılacak. Söyleşinin ilk oturumu 12.00’de ikincisi ise 18.00’de yapılacak.
#1Yıl 1996, TRT 2’de çalışıyorum. Kısaca Tarihi Yarımada olarak adlandırılan, İstanbul’un en heyecan verici bölgesi olduğunu düşündüğüm Sultanahmet’te 1918-1919 yıllarında imparatorluk döneminin ilk çağdaş hapishanesi olarak inşa edilen tarihi binanın restore edilerek otele dönüştürülmesinin mini bir belgeselini çekiyoruz. Binanın avlusuna girdiğimde kim bilir yıllar içinde kimler burada volta attı diye düşünmeden edemiyorum...
#Müge Akgünİstanbul Maslak denince aklınıza sadece iş blokları, sanayi sitesi, otomobil tamircileri veya bohem sanatçı atölyeleri gelmesin. Son yıllarda sürekli çehresi değişen, gelişerek yenilenen bölgede yemek duraklarının sayısı da her geçen gün artıyor. Pilavcısından rafine şef restoranlarına, esnaf lokantalarından iyi hamburgerin adreslerine kadar pek çok seçenek var. Etraftaki işyerlerinden gelen talebin ve yeni açılan özgün işletmelerin de bu hareketlilikteki payı büyük. Hangi mekânlara gidilir, nerede ne yenip ne içilir, adresleri bilenlere sorduk.
#MaslakADRESE Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre, 2020'de 6 milyon 61 bin 837 olan Doğu Anadolu Bölgesi'nin nüfusu, 23 bin 506 kişi azalarak 2021'de 6 milyon 38 bin 331 oldu. Bölgede Ağrı, Erzurum, Hakkari, Kars, Muş, Van ve Ardahan'ın nüfusu azalırken, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Malatya Tunceli ve Iğdır'da yaşayanların sayısı arttı. Bölgede 27 bin 675 yabancı nüfus bulunuyor.
#NüfusAnadolu’nun dört bir yanından gelen yöresel ve coğrafi işaretli ürünler Yöresel Ürünler Fuarı’nda bir araya geldi. ‘Sizin oraların nesi meşhur?’ sloganıyla düzenledikleri YÖREX’e bu yıl ilginin yoğun olduğunu belirten Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, yerel üretici ve firmalara ulusal market zincirleriyle yüz yüze görüşme imkânı sağlandığını da söyledi.
#AnadoluAntalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı “YÖREX” bugün 11’inci kez kapılarını açıyor. 24 Ekim Pazar gününe kadar ANFAŞ Fuar Merkezi’nde düzenlenecek fuarda 5 gün boyunca yöresel Anadolu’nun doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine yüzlerce ürün ziyaretçiyle buluşacak.
#YÖREX1991 yılından bu yana ekimin ilk hafta sonu “Dünya Yürüyüş Günü” olarak kutlanıyor. Şile Kaymakamlığı da “ECOTOUR-NET, Karadeniz Bölgesi’nde Ekoturizm Ağının Geliştirilmesi” projesi kapsamında 2 Ekim’de Şile Sarıkavak Kalesi Doğa Yürüyüşü Şenliği düzenliyor.
#Dünya Yürüyüş GünüTüketicilere “Gıdaların izini sür, bilgiyle beslen” diyerek ürüne, üreticisine ve ülke ekonomisine fayda sağlayan “Tabağında ne var?” hareketiyle 100 binden fazla üreticiye dokunan Metro Türkiye, bu hareket kapsamında gastronomi dünyasının önde gelen isimlerini İzmir’in Urla ve Karabağlar ilçelerindeki yerel üreticiler ve kadın kooperatifleriyle bir araya getirdi. Gıda güvenliği için üreticileri hasatta ziyaret edip ürünlerin tarladan sofraya uzanan yolculuğunu takip etmek amacıyla gerçekleştirilen ziyaretlerde, Urla Kadın Kooperatifi ve Kavacık Kadın Kooperatifi’nin yetiştirdiği yerel ve coğrafi işaret tescilli ürünlere dikkat çekildi
#İzmir