ÖNÜMÜZDEKİ şubat ayında İzmir İktisat Kongresi 100 yıl sonra yeniden toplanacak. Kongrenin hedefi 2123’e kadar gelecek yüzyıla yol haritası olabilecek kararlar almak. Çiftçi, işçi, tüccar, sanayici ve esnaf örgütlerinin temsilcileri aylardır toplanıp izlenmesi gereken politikaları tartışıyor. Önerileri taslak haline geldi. Son halini şubattaki kongrede alacak. Belki de gelecekte 100’üncü Yıl İzmir Kararları olarak anılacak taslak kararlardan tarım kesimini ilgilendirenlerine göz attım. Uygulanması mümkün pek çok somut öneri olması ciddi çalışmalar yapıldığını gösteriyor. Kendi kendine yeten, dışa bağımlılığı olmayan bir tarım hedefleyen taslak kararlardan bazıları şöyle:
#1Birden fazla TV dizisinde kıyamet sonrası senaryolarıyla karşımıza çıkan, görünümüyle insanı ürperten Svalbard Küresel Tohum Deposu insanlığın tek umudu mu? Norveç’te bir dağın içine gizlenen ve sivillerin giremediği bu gizemli depo gezegenimiz için ne anlam taşıyor? 1,1 milyon “atalık” tohumu içinde barındıran sığınağın bilinmeyen yönleri…
#NorveçAnkara'daki İngiliz Arkeoloji Araştırma Enstitüsü'nde tutulan, Anadolu topraklarından toplanan ata tohumlarından oluşan koleksiyona Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerince el konuldu. İngiliz The Times gazetesine de haber olan tohumların İngilizler tarafından herhangi bir yasal izin alınmadan toplandığı, tohumlara da yönetmelik gereği el konulduğu ortaya çıktı.
#Times GazetesiTürkiye’nin gen kaynaklarını oluşturan bitki çeşitlerinin tanıtılması, üretimlerinin yaygınlaştırılması, koruma altına alınması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla yürütülen ‘Mirasımız Yerel Tohum’ projesi kapsamında, ata yadigârı tohumlardan elde edilen yeni mahsul ürünler Migros raflarında yeniden satışa sunulmaya hazırlanıyor.
#GazetehaberleriPolatlı’da, kaybolmaya yüz tutan yerel tohumlar toprakla buluştu. Toplam 2 bin 500 fide filizlenip boy vermeye başladı. TİGEM Polatlı İşletme Müdürü Ünal Kılıç, ekim ayında toplayacakları tohumları çiftçilerle buluşturacaklarını, çıkan mahsullerinse zincir marketlerde satışa sunulacağını söyledi.
#Haluk KARAASLAN-Muhammet BAYRAM/DHASosyal girişimci Ebru Baybara Demir, koronavirüs nedeniyle turizm durunca Mardin’de çevresindeki kadınlar birlikte sabun üretimi arttırdı. Sorgül buğdayı projesini de büyüten Ebru Baybara Demir, yaptıkları çalışmaları 29 Nisan’da online bir toplantıda Avrupa’ya anlatmaya hazırlanıyor.
#GazetehaberleriCavit AKGÜN/MUĞLA, (DHA)- MUĞLA'da, emekli matematik öğretmeni Jale Eren (64), 9 yıl önce doğan torununun doğal beslenmesi için kendisine ait tarlaya yerel tohumlar ekerek, doğal ürünler yetiştirdi. Eren, 'Tüm çocuklar evladım' sloganıyla herkese ulaşmak için Türkiye'nin dört bir yanındaki ailelere ücretsiz tohum göndermeye başladı. Sosyal paylaşım sitesinde kurduğu, 'Muğla Yerel Tohum Grubu', atalık tohumların yeniden hayat bulması mücadelesinde 9 yılda her bölgeye yaklaşık 250 bin tohum gönderdi.
#İzmir