Eski Türkçe bir sözcük olan yeğen kelimesi, 6. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Bu kelime, sözlü edebiyatın önemli bir parçası olan tekerlemeler ve masallarda ''yigen'' şeklinde geçer. Bir kişinin erkek ya da kız kardeşinin çocuğuna yeğen denir. Hala, teyze, amca ve dayı çocukları için de aynı sözcük kullanılır. Yeğen nasıl yazılır? Yeğen kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışını örnek cümleler ile birlikte derledik.
#Yeğen Nasıl Yazılır?Eski metinlerde ''yigen'' ve ''yegen'' şeklinde geçen bu sözcük öz Türkçedir. Bir kimsenin kardeşinin çocuğuna yeğen denir. Yeğen kelimesi yakın arkadaşlar ve akrabalar arasında bir hitap sözü olarak da kullanılır. 15. yüzyılda literatüre giren bu kelimenin yiğen mi yoksa yeğen şeklinde mi yazıldığı birçok okur tarafından merak ediliyor. TDK’ya göre Yeğen nasıl yazılır? Yeğen kelimesinin doğru yazımını örnek cümleler ile birlikte ayrıntılı olarak derledik.
#Nasıl Yazılır?Eski Türkçede kullanılan bazı kelimeler günümüze gelene kadar çeşitli ses değişikliklerine maruz kalmışlardır. Bu nedenle eski söyleyiş şekilleri ile şimdiki söyleyiş şekilleri farklı olmaktadır. Bu durumun dışında bazı kelimelerdeki ses değişiklikleri de insanların yanlış kullanımından kaynaklanmaktadır. Yeğen kelimesi de bu bağlamda ele alınması gereken bir kelime olmaktadır. Peki, yeğenim kelimesi nasıl yazılır? Yeğenim kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı nasıl olmaktadır tüm detayları ile derledik.
Farsça kökenli bir kelime olan birader, toplumun genelinde hitap sözü olarak da kullanılmaktadır. Kelimenin sözlük anlamı erkek kardeştir. Bununla birlikte, çok yakın arkadaşlar da birbirlerine birader şeklinde hitap eder. Birader-zade kelimesi ise Osmanlı döneminde yeğen anlamında kullanılmıştır. TDK'ya göre birader nasıl yazılır örnek cümlelerle birlikte derledik.
#Birader