Yayın dünyası bir yandan dövize bağlı olarak artan maliyetler nedeniyle zorluklar yaşarken, bir yandan da bir türlü önüne geçilemeyen korsan yayınla mücadele ediyor. Ay başında ‘acil’ koduyla bir çağrı yapmışlar ve “Devlet, birçok sektöre uyguladığı gibi, yayıncılık sektörüne destek ve teşviklerini artırmalı, dövize bağlı olarak aşırı yükselen hammadde ve telif maliyetlerimiz için acil ek kaynak yaratmalıdır” diyerek sorunlarını ve çözüm önerilerini maddeler halinde dile getirmişlerdi.
#Gülseren BudayıcıoğluDestek Yayınları’nın sahibi Yelda Cumalıoğlu, geçen hafta metro çıkışında gördüğü korsan kitap tezgâhına müdahale edince karşısında eli bıçaklı bir adam buldu. Bu Yelda’nın korsana ilk saldırısı değil, Çeşme’de de korsan kitap yırtmaktan karakolluk olmuş. Yelda ile “tezgâhlarda korsan kitap değil meyve satılsın” dedikten sonra kitap dünyası hakkında sohbet ettik.
#YazarKorsan kitapçıların Didim’deki devlete ait Özel İdare dükkanlarına astıkları pankart, korsanın geldiği noktayı gözler önüne serdi. “10 adet kitap 10 YTL” yazılı pankart karşısında şaşkına dönen YAYBİR avukatı Egeli, bestseller pek çok kitabın fotokopi baskılarının 1 liradan satıldığını tespit etti.
Kitap Çevirmenleri Meslek Birliği (ÇEVBİR) ve Yayıncılar Meslek Birliği (YAYBİR) tarafından yapılan ortak bir çalışmada, Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) okullara tavsiye ettiği ve edebiyat klasiklerinden oluşan 100 temel eserin değişik yayın evlerinin bastığı örneklerinde “yoğun intihal” bulunduğu iddia edildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün korsan yayınla ilgili raporuna göre, son iki yılda korsan yayın satışı yapan 10 bin 20 kişi yakalanıp, adli makamlara sevk edildi. Raporda, korsan yayınla mücadele için 29 Ekim 2003’ten beri "Fikri ve Sanat Eserleri Büro Amirliği"nin devrede olduğu hatırlatıldı.
Bir dönem kitap tutkunlarının ‘kutsal mekânı’ sayılan Sahaflar’ı dolaştık. 4 milyar TL’lik olduğu tahmin edilen kitap piyasasında e-ticarete kayış, sahaflar esnafını ve kitapçıları zora soktu. İkinci el kitap piyasasında satışlar yüzde 80 düştü, dükkân sahipleri ise ‘yayınevleri’ni suçladı. İnternetten kitap satışının yasaklanmasını talep eden esnaf, belediyelerden uygun şartlarda kiralık bir alan tahsisi istiyor.
#SahafGaziantep Gastronomi Festivali’nden sonra geçen hafta sonu Antalya’daki benzer festivali de izledik. Her iki belediyenin açıklamalarına göre, uluslararası çaptaki etkinliklerin ilkini 2.5 milyon, Antalya’dakini de 800 bin lezzet tutkunu izledi. Her ikisi de birer rekor sayılıyor. 70 ülkeden yaklaşık binlerce lezzet tutkunlarının yanında 300 ünlü ve Michelin yıldızlı şefleri de tanıdık, çalışmalarını gördük.
#Gaziantep Gastronomi FestivaliGoogle, telif ile ilgili ödemeler konusunda Avrupa'da masaya oturdu. Birçok yayıncı ile içerikler için telif konusunda anlaşıldı. Türkiye'de de, AB'dekine benzer bir telif düzenlemesi ile yayıncıların haklarını alabileceği belirtiliyor. Bu konuda uzun yıllardır çalışmalar yürüten İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Cahit Suluk, "Yeni bir kanuna gerek yok. Var olan Fikri Sanat Eserleri Kanunu'na bir madde ekleyerek sorun çözülebilir." dedi. Suluk, 3 adımda yapılması gerekenleri anlattı, yayıncılara birlikte hareket etmeleri konusunda sonuca ulaşabilecekleri uyarısında bulundu.
#Google2010 yılından bu yana Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın koordinasyonunda akademik bir ekip tarafından yürütülen ve 11 yıldır Türkiye’nin nabzını tutan ‘Türkiye Eğilimleri’ araştırmasının 2021 yılı sonuçları açıklandı. Türkiye temsiliyetine sahip 26 ilde yaşayan 18 yaş üzeri 1.000 kişiyle yapılan çalışmaya göre Türkiye’de halkın ana gündem maddesi ‘ekonomik sorunlar’. Geçtiğimiz yıla göre oranını üçe katlayan ‘mülteci sorunu’ 2. sıraya yerleşirken, “COVID-19 salgını” 3. sırada yer aldı.
#Mustafa Aydın