40 ülkeden bin 600’den fazla şirket, rüzgâr enerjisi endüstrisinin en büyük etkinliği olan WindEnergy Hamburg’da buluştu. Katılımcılar, yeniliklerini ve çözümlerini 10 sergi salonunda 100 ülkeden 40 bine yakın uluslararası katılımcıya sundu. Türkiye’den kamu ve özel sektörden 100’ü aşkın rüzgâr sektörü profesyoneli ve uzmanı da Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) öncülüğünde uluslararası organizasyonda global sektör temsilcileri ile bir araya geldi.
#Windenergy Hamburg’Rüzgar sektörünün nabzını tutacak “12. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi” (TÜREK) bu yıl “Rüzgarın Yüzyılı” mottosuyla, Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından gelen uzmanları İstanbul’da buluşturdu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Teşvik sistemimiz kapsamında Rüzgâr Enerji Santrali (RES) yatırımlarına bugüne kadar toplam 388 teşvik belgesi düzenledik. Bu kapsamda 233 milyar lirayı aşan sabit yatırımın önünü açtık.” dedi.
#Rüzgar EnerjisiRüzgar enerjisinde kurulu gücü geçen yıl bir önceki yıla göre 1224 megavat artışla 9 bin 305 megavata ulaşan Türkiye, bu alandaki kapasitesiyle AB ülkeleri, aday ülkeler ve Rusya ile Ukrayna'nın da aralarında bulunduğu 38 ülke arasında 7. sırada yer aldı.
#TürkiyeAvrupa’da rüzgar enerjisi sektörünü temsil eden en üst kuruluş olan Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (WindEurope) tarafından hazırlanan "Avrupa'da Rüzgar Enerjisi ve Ekonomik İyileşme Raporu”na göre yapılan sıralamada Türkiye, faaliyette olan 12 üretim tesisiyle Avrupa'da 5. sırada yer aldı.
#Rüzgar TürbiniAvrupa Rüzgar Enerjisi Birliği (WindEurope) 2019 raporuna göre, AB ülkeleri geçen yıl elektrik ihtiyaçlarının %15’ini rüzgar enerjisinden elde etti. Türkiye’nin rüzgar enerjisinden elde ettiği elektrik üretimi ise artış göstererek %8’e yükseldi. 2019 yılında Türkiye’de yeni 686 MW kurulu rüzgar enerjisi gücünün devreye alındığını belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın’a göre, 2020 yılında hedef olarak koyulan 10 GW için yatırımların ve çalışmaların artarak devam etmesi gerekiyor.
#Rüzgar EnerjisiAlmanya’da 385 megavat kurulu güce sahip ve 60 rüzgar türbinli Baltık Denizi’nin en büyük rüzgar santralı açıldı. Yaklaşık 400 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak olan rüzgar santralının açılışına Almanya Başbakanı Angela Merkel’in yanı sıra Fransa ve Norveç’ten yetkililer katıldı.
#Almanya2017’de Avrupa’da rüzgâr enerjisi kapasitesini en fazla artıran dördüncü ülke olan Türkiye, ilk offshore rüzgâr santralını kurmaya hazırlanıyor. Daha yüksek elektrik üretim kapasitesi vaat eden offshore santrallara olan ilgi her geçen gün artıyor. Peki, rüzgârı denizden estiren bu teknoloji neden yaygınlaşıyor?
#GazetehaberleriEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın bu yıl ihalesinin planlandığını açıkladığı ve Türkiye’nin ilk off-shore (denizde) Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) rüzgar santrali olacak proje için, dünyada en fazla rüzgar potansiyeline sahip bölgeler arasında Ege Denizi öne çıkıyor.
#Rüzgar EnerjisiEn çok kullanılan yenilenebilir enerji kaynaklarından rüzgâr, son yıllarda ülkemizde de büyük yatırım çekti. Rüzgâr türbinlerini kara yerine deniz üzerine kuran ülkeler de var. Hatta artık sabitlemek yerine yüzer rüzgâr santralları mümkün. Türkiye’de de Akdeniz’de yüzer rüzgâr santralları kurulabileceği belirtiliyor.
#RüzgarAlmanya, nükleer enerjiden uzaklaşırken, rüzgâr gibi yenilenebilir kaynaklardan daha fazla faydalanmanın yollarını arıyor. Bunun da yolu teknolojiden geçiyor. Açık denizde kurulan santrallar ve yeni depolama yöntemleri gibi gelişmelerle bir teknoloji dönüşümü de rüzgâr enerjisinde yaşanıyor.
#İnovasyon