Halka açık Wi-Fi ağlarının son zamanlarda hızla yayılması uzaktan çalışanlar için büyük bir rahatlık oldu. Restoranlar, kafeler, oteller, havaalanları, turistik meydanlar hatta mağazalarda bile bu hizmet sunuluyor artık. Peki buralarda internete bağlanmak ne kadar güvenli? Hangi tuzaklar var? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Wi-Fi AçığıYapay zekâ destekli akıllı cihazlar sundukları kolaylıklarla artık hayatımızın her alanındalar. Ancak geçtiğimiz günlerde yaşanan robot süpürge skandalı gibi olumsuz gelişmeler, bize "Güvende miyiz?" sorusunu sorduruyor. Uzmanlar ise hiçbir akıllı cihaza yüzde 100 güvenmememiz gerektiğinin altını çiziyor. İşte detaylar...
#Akıllı CihazHacker saldırılarından Microsoft Office programları da nasibini alıyor. Kullanıcıların ruhu duymuyor, cihazlar siber saldırılarda zombi olarak kullanılıyor. Peki kullanıcılar kendini nasıl koruyabilir?
#Siber GüvenlikSiber saldırılar tüm dünyada hız kazandı. Özellikle büyük siteler birbiri ardına saldırganların hedefi olsa da telefonlar hâlâ en çok saldırıya uğrayan aygıt. Şimdi ise siber korsanların hedefinde AirDrop gibi kullanıcıların işlemlerini kolaylaştıran temassız veri transferi özelliği var. Kullanıcıların ne olduğunu bile anlamadan telefona sızan korsanlar, sosyal medya hesaplarından bankacılık verilerine kadar her şeyi ele geçiriyorlar. Peki bu tehlikeye karşı nasıl önlem almak gerekiyor?
#TeknolojiBirçok akıllı ev aleti günlük hayatı kolaylaştırsa da siber güvenliğine yeterli önem verilmediği takdirde siber suçluların radarına giriyor. Bunlardan biri de bebek telsizleri ve kameraları... Aslında çok masum görülen bu aletlerle evinizde olup bitenler kötü niyetli kişilerin elinde olabilir. Konuyla ilgili uzmanlar dikkat edilmesi gerekenleri Hurriyet.com.tr'de açıkladı.
#Siber SaldırıİTÜ ARI Teknokent şirketlerinden Kron, en sık karşılaşılan 10 siber saldırı yöntemini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, günümüzde teknolojinin hayatımızın her alanına entegre olmasıyla birlikte siber güvenlik tehditleri giderek daha büyük etkiler doğurmaya başladı.
#İTÜ ARI TeknokentIoT yani nesnelerin interneti, günlük rutinimizde büyük roller oynamaya devam ediyor. İş yerlerinden evlere, ulaşım araçlarından sıklıkla gidilen kafelere kadar birçok alanda ve anda IoT cihazları ve teknolojileri ile karşı karşıya kalındığını belirten siber güvenlik uzmanları, normal bir günde karşılaşılabilecek IoT riskleri hakkında uyarıyor.
#İotSiber güvenlik uzmanları, dünya çapında en az 1 milyar cihazda kullanıldığı tahmin edilen Wi-Fi çiplerindeki önemli bir güvenlik açığını tespit etti. Söz konusu açık, bilgisayar korsanlarının Wi-Fi üzerinden akan bilgi trafiğini gözetlemelerine imkan tanıyor.
#Güvenlikİnternet çağında artık her elektronik cihaz bilgisayar ağına veya internete bağlanabilir nitelikte tasarlanıyor. Çünkü her cihazın iletişimde olması gerektiği birçok diğer kontrol ve takip sistemleri bulunuyor ya da en azından kullanıcısının erişmesi için gerekiyor. Ayrıca her yerden ulaşılması gerektiğinden, internetin bir parçası olarak tasarlanıyor. Buraya kadar her şey çok normal, çağımızın gereksinimleri de bu yönde. Ancak internete bağlanan dolayısıyla dünyaya açılan bu cihazlar ne kadar güvenli ve dış saldırılara yani tehditlere karşı ne kadar korunabiliyor?
#KeneeticTürkiye’nin odağı insan olan, ilk ve tek teknoloji koleji Teknoloji ve İnsan Kolejleri’nde, Z kuşağı ile buluşan Zyxel yöneticileri, yeni nesil iş kolları hakkında gençleri bilgilendirdi. Zyxel Channel Head Tuğba Şişik, önümüzdeki yıllarda sektörde yapay zeka mühendisliği, yeni nesil ağ mühendisliği, siber güvenlik uzmanlığı ve yapay zeka pazarlama uzmanlığının en popüler meslekler olacağına dikkat çekti.
#Tuğba ŞişikParasal işlemlerimizi çoğunlukla online yapıyoruz. Evimizden işyerimizden hesap açıyoruz, bakiyemizi kontrol ediyoruz, fatura ödüyoruz, havale yapıyoruz. Özetle paramızı, ekran önünden dijital olarak yönetiyoruz. Ancak tüm bunları güvenli şekilde yapıyor muyuz? ESET Türkiye Teknik Müdürü Erkan Tuğral, Türkiye’deki ekonomik hareketlilik nedeniyle siber fırsatçılığın yaygın görüldüğü şu günlerde, güvenli online bankacılık ve ödeme işlemleri için bazı önemli tavsiyelerde bulunuyor.
#EsetParasal işlemlerimizi çoğunlukla online yapıyoruz. Evimizden işyerimizden hesap açıyoruz, bakiyemizi kontrol ediyoruz, fatura ödüyoruz, havale yapıyoruz. Özetle paramızı, ekran önünden dijital olarak yönetiyoruz. Ancak tüm bunları güvenli şekilde yapıyor muyuz?
#Para YönetimiKüresel teknoloji endüstrisinin dev kuruluşları MediaTek ve Microsoft, inovasyon ve güvenlik için iş birliği yapıyor. Microsoft’un yeni nesil Azure Sphere çözümüne özel ilk işlemci MediaTek tarafından geliştiriliyor. MediaTek’in işlemci seti, Azure Sphere çözümüyle birlikte satışa sunulacak.
#MediatekGeçtiğimiz aylarda global olarak satışa çıkan Samsung Galaxy Note 8'e ABD’de bazı operatörler cihaza yazılım güncellemesi verdi, ancak uluslararası bir güncelleme yayınlanmadı. Bugün ise Galaxy Note 8 için uluslararası güncelleme OTA yoluyla yayınlandı.
#SamsungMcAfee Hack’lenmeye En Müsait Hediyeler listesinin üçüncüsünü yayınlandı. Yapılan araştırmaya göre; drone’lar, dijital asistanlar ve bağlantılı oyuncaklar yoğun güvenlik riskleri taşıyan hediyeler arasında ilk sıralarda. Bunda elektronik cihazların korunmasına dair tüketiciler arasında bilincin halen yeterli seviyede olmaması önemli bir rol alıyor. Tüketicilerin %18’i cihazların korunması için güvenlik yazılımı kullanmaya gerek olmadığını düşünürken, %22’si buna ihtiyaç duysa da nasıl yapacağını bilmiyor.
#GüvenlikAkıllı telefonu ve dizüstü bilgisayarı olanların fırsat bulduğunda tereddüt etmeden bağlandığı şifresiz veya ücretsiz İnternet ağları, zannedildiği kadar güvenli değil. Bağlanılan ağ üzerinden kullanıcıların İnternet'teki hareketleri ve işlemleri takip edilebiliyor, banka, e-posta ve sosyal medya hesaplarının bilgileri ve şifreleri ele geçirilebiliyor. Bilişim Teknolojileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel, "Şifreli ağlara bile sızabilen hackerlar, herhangi bir belediyenin veya kurumun ismiyle ücretsiz ve şifresiz ağ kurup kullanıcıları takip edebiliyor, onları taklit sitelere yönlendirebiliyor" dedi.
#WifiBizim ‘Dört Benzemez’in bu haftaki konuğu Okan Bayülgen’di... Onu uzun uzun yaldızlı cümlelerle anlatmaya hiç gerek yok. Çünkü neredeyse çeyrek asırdır hayatını bütün ülkenin gözü önünde yaşıyor. Biz ekip olarak kendisinden fazlasıyla istifade ettiğimiz şahane saatler yaşadık. Umarım masadaki muhabbetin lezzetini satırlara da yansıtabilmişimdir efendim...
#İzzet ÇapaBizim ‘Dört Benzemez’in bu haftaki konuğu Okan Bayülgen’di... Onu uzun uzun yaldızlı cümlelerle anlatmaya hiç gerek yok. Çünkü neredeyse çeyrek asırdır hayatını bütün ülkenin gözü önünde yaşıyor. Biz ekip olarak kendisinden fazlasıyla istifade ettiğimiz şahane saatler yaşadık. Umarım masadaki muhabbetin lezzetini satırlara da yansıtabilmişimdir efendim...
#İzzet Çapa