WannaCry haberleri sayfasında WannaCry hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 160 WannaCry haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sophos, WannaCry saldırısından sonra olup bitenleri özetlediği ‘WannaCry Aftershock’ adlı araştırma raporunu yayınladı. Rapora göre aradan 2 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen WannaCry ve varyantları saldırılarda hız kesmiyor. Sophos, sadece 2019 yılı Ağustos ayında 4,3 milyon WannaCry saldırısını engellediğini açıkladı. Ortalıkta gezinen on binlerce varyant ise ilginç bir şekilde şimdilik sistemleri ‘aşılayarak’ korumaya almakla yetiniyor.
#WannacryTüm dünyayı etkileyen salgından bir buçuk yıl sonra bile WannaCry fidye yazılımı, en yaygın şifreleyici yazılımlar listesinde ilk sırayı koruyor. Yazılım dünya genelinde 74.621 tekil kullanıcıyı etkiledi. Bu saldırılar, 2018’in 3. çeyreğinde şifreleyiciler tarafından hedef alınan toplam kullanıcı sayısının %28,72’sini oluşturuyor. Bu yeni oran, geçtiğimiz yıl aynı dönemdeki orana göre üçte iki oranında yüksek. 2017’nin 3. çeyreğinde WannaCry’ın şifreleyici saldırıları arasındaki oranı %16,78’di. Kaspersky Lab’in 3. çeyrek BT tehditleri gelişim raporunun en çok öne çıkan sonuçlarından biri bu oldu.
#WannacryKüresel düzeyde tarihin en büyük fidye yazılımı saldırısı olan WannaCry,geçen yılın Mayıs ayında gerçekleşmiş, dünyada 150’yi aşkın ülkedeki 200 bine yakın sistem saldırıya uğramıştı. Antivirüs yazılım kuruluşu ESET, bu tarihi saldırıdan tam bir yıl sonra, WannaCry’a neden olan EternalBlue açığının hâla ciddi tehdit olmayı sürdürdüğünü ve bu saldırı türünün sessizce yeniden zirve yaptığını tespit etti.
#Wannacry2017’nin ikinci çeyreğinde, istenmeyen e-postalar gönderen siber suçlular Mayıs ayında vuran WannaCry salgını sırasında insanların korkuları üzerinden kazanç elde etmeye çalıştı. Söz konusu fidye yazılımından etkilenen ve verilerini kurtarmak isteyen birçok insan olduğunu bilen dolandırıcılar, kullanıcılara salgınla mücadele etmelerini sağlayacak çeşitli hizmetler sunan oltalama e-postaları gönderdiler. Bu Kaspersky Lab’ın “2017 İkinci Çeyreğinde Spam ve Oltalama” raporunun ana bulgularından biri.
#WannacryGeçtiğimiz günlerde dünyayı kısmen etkileyen ve Wannacry sonrası ortaya çıkan Petya salgınının nasıl ortaya çıktığı bilinmiyor; ancak özellikle enerji, bankacılık ve taşımacılık sistemleri en büyük hedefi... Fortinet Türkiye Kıdemli Teknik Müdürü Melih Kırkgöz, Petya salgını sonrası durumu Hürriyet'e değerlendirdi.
#FortinetSon günlerde iyiden iyiye artan hacker saldırıları dur durak bilmiyor. Son olarak Wannacry ve Petya salgınıyla birlikte kurumlar ve sonrasında son kullanıcı tehdit altında. Cisco EMEAR Siber Güvenlik Sistem Mühendisliği Müdürü Hakan Tagmac, yeni saldırıların arka planını anlattı.
#CiscoMcAfee özellikle Avrupa'yı etkisi altına alan yeni Petya saldırılarına dair kullanıcıları uyarıyor. Petya, Mayıs ayında ortaya çıkan ve geniş bir coğrafyada etkili olan WannaCry'la benzer bir yöntem kullanıyor. McAfee uzmanları, OS yaması yüklü olmayan sistemleri hedef alan Petya'dan korunmak için sistemlerin güncel tutulması, güvenlik uygulamalarının yüklü olduğundan emin olunması, güvenlik politikalarının etkin bir şekilde uygulanması ve güvenilir olmayan kaynaklardan gelen hiçbir içeriğin açılmaması gerektiğini vurguluyor.
#McafeeBilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, dünyayı kasıp kavuran, ekonomik zararlara neden olan ve birçok ülkede bürokratik işleyişi durduran siber güvenlikle ilgili WanaCrypt0r virüsünün dünyada hastalık gibi yayıldığını belirterek, "Bu bize gösteriyor ki önümüzdeki günlerde bu ve benzeri birçok virüs bu şekilde yayılma potansiyeline sahip." dedi.
#Wannacry2016 yılında gizemli bir örgüt, Bangladeş merkez bankasından 951 milyon dolar çaldı. Hollywood filmlerine taş çatlatan bir plan hazırlayan bilgisayar korsanları, küresel finans dünyasının zayıflıklarını nasıl ortaya çıkarttı? Siber saldırıları inceleyen araştırmacılar, hangi ülke ile karşı karşıya geldi? Bundan 7 yıl önce ne oldu? Unutulmaz hırsızlığın perde arkası…
#Bilgisayar KorsanlarıABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın ülkesine karşı siber saldırı hazırlığı içinde olduğuna dair istihbarat aldıklarını söyledi. Biden, ABD'deki tüm kuruluşlardan önlem almalarını istedi. Uzmanlar, Rusya'nın Ukrayna'yı destekleyen ülkeleri hedef alan bir siber saldırı düzenlemesinden kaygılı.
#RusyaRusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırılar bugün de devam ederken, siber saldırılar da gündem oldu. Çarşamba günü erken saatlerde, haftalardır ülkeyi hedef alan yeni bir DDoS saldırısı dalgasında bir dizi Ukraynalı web sitesi çevrimdışı duruma getirilmişti. Rusya'nın siber saldırıları devam eder mi, dünyaya yayılır mı? Detayları derledik...
#Siber SaldırıSiber suçlular yasal olmayan yollardan yüklü miktarda para kazanabilmek için hem kamu hem de özel sektördeki şirketleri köşeye sıkıştırarak fidye ödemeye zorluyor. Giderek artan dijital şantaj ile ilgili olarak yapılması gerekenler, yasal düzenlemeler de dahil olmak üzere, siber güvenlik uzmanları tarafından incelendi.
#Hacker2016 yılında Kuzey Koreli bilgisayar korsanları az kalsın Bangladeş Merkez Bankası'ndan 1 milyar dolar çalmayı başarıyordu. Tamamen tesadüfi bir aksilik yüzünden son anda parayı çekemediler, yaklaşık 81 milyon dolarla yetindiler. Geoff White ve Jean H Lee (*), bu inanılmaz soygun girişiminin hikayesini anlatıyor ve dünyanın bu en yoksul ve en dışlanmış ülkesinden nasıl bu kadar usta bilgisayar korsanların çıkabildiğini araştırdı.
#Dünya2020 yılında şirketler, devlet kurumları ve belediye kuruluşları gibi yüksek profilli hedeflerden para almak için kullanılan hedefli kötü amaçlı yazılımlarla karşılaşan kullanıcıların sayısı 2019’a kıyasla %767 arttı. Hedefli fidye yazılımındaki bu artış genel fidye yazılımından etkilenen toplam kullanıcı sayısında %29'luk düşüşü beraberinde getirirken, WannaCry bu alanda en sık karşılaşılan tehdit olmaya devam etti.
#KasperskyFidye ataklar yani Cryptolocker ataklar her geçen gün kendinden daha fazla söz ettirir oldu. Son zamanlarda birçok şirketin bu ataklara maruz kaldığını, bundan dolayı da ciddi rakamlar ödemek zorunda kaldığını duymayanımız yoktur sanırım. Fidye yazılımları (Ransomware) sadece şirketleri değil bireysel kullanıcıları da hedef alıyor ve ağına düşürüyor.
#Gürsel Tursun13 Aralık 2020'de FireEye, Microsoft ve SolarWinds, SolarWinds'in Orion BT müşterilerine karşı kullanılan, önceden bilinmeyen yeni bir kötü amaçlı yazılım olan "Sunburst" adlı büyük ve karmaşık bir tedarik zinciri saldırısını keşfettiğini duyurdu. Siber güvenlik uzmanları, Sunburst ile kurbanın makinesine uzaktan erişim sağlayan kötü amaçlı yazılım türü olan Kazuar arka kapılarının bilinen sürümleri arasında özel kod benzerlikleri buldu. Yeni bulgular, araştırmacıların saldırının kaynağını ortaya çıkarmasına yardımcı olabilecek yeni ipuçları sağlıyor.
#KasperskySophos, siber güvenliğe yönelik tehditlerin geçtiğimiz 20 yıl boyunca nasıl geliştiğini adım adım ele alan kapsamlı bir rapor yayınladı. Şirketin Kıdemli Güvenlik Danışmanı John Shier tarafından hazırlanan rapor, siber saldırganların nasıl organize suç örgütlerine dönüştüğünü ve dünya genelinde trilyon dolarla ölçülen zararlara neden olan bir sektör haline geldiğini gözler önüne seriyor.
#SophosSon birkaç yılda, siber suçluların verileri fidye için şifrelemek üzere kötü amaçlı yazılımları kullandığı yaygın fidye yazılımı saldırıları, yerini belirli şirketlere ve sektörlere yönelik daha hedefli saldırılara bıraktı. Bu hedeflenmiş kampanyalarda saldırganlar yalnızca verileri şifrelemekle tehdit etmiyor, aynı zamanda gizli bilgileri çevrimiçi yayınlıyor. Bu eğilim, siber güvenlik uzmanları tarafından iki önemli fidye yazılımı ailesi olan Ragnar Locker ve Egregor’un analizlerinde gözlemlendi.
#KasperskyHer gün dünyanın dört bir yanında iki binin üzerinde siber saldırı gerçekleşiyor. Hedef alınan sistemde bir açık bulunması durumunda yıkıcı ve maliyetli sonuçlar da beraberinde geliyor. Uzmanlar, şirketleri siber güvenliklerini daha yaratıcı yollarla test etme konusunda uyarıyor.
#GüvenlikFidye yazılımı saldırıları, son yıllarda siber suçluların en gözde para kazanma yollarından birine dönüştü. Ancak ABD Hazine Bakanlığı, şaşırtıcı bir duyuru yaparak, verilerini geri alabilmek için siber suçlulara ödeme yapan şirketlerin sert yaptırımlarla karşılaşabileceğini açıkladı. Siber güvenlik uzmanlarının elde ettiği bilgilere göre bakanlık, fidye ödeyerek siber suçluların teşvik edildiğini düşünüyor.
#HackerSiber güvenlik uzmanları tarafından hazırlanan çevrimiçi teknoloji kültürü yayını Tomorrow Unlocked, siber suçluların ve devlet destekli bilgisayar korsanlarının sağlık sistemine nasıl saldırdığını gösteren ve iki parçadan "hacker: HUNTER Ha(ck)cine" belgeselini hazırladı. Gerçek olaylara dayalı siber suçları temel alan hacker:HUNTER serisinin üçüncü bölümü olan "hacker: HUNTER Ha(ck)cine" belgeselinin ilk kısmı, 25 Eylül'de YouTube kanalına özel olarak yayınlanacak.
#Hacker2020, hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığı ama hayatın da devam ettiği bir yıl oldu. Aynı şey, siber saldırganlar ve gelişmiş kalıcı tehdit (APT) aktörleri için de geçerli. COVID-19 pandemisi bu tür gruplar ve saldırganlar tarafından ufak veya büyük çaplı pek çok aktivite için tuzak olarak kullanıldı. Kaspersky araştırmacıları yeni platformları hedeflerine almaktan yeni araçlardan yararlanarak savunmasız kurbanları hedef almaya kadar, APT faaliyetlerinin pek çok cephede gelişimini sürdürdüğünü gördü. Bunlar ve dünya genelindeki diğer APT eğilimleri Kaspersky’nin en yeni üç aylık tehdit istihbaratı özetinde ele alındı.
#Kaspersky12 Mayıs 2017, dünyanın en büyük fidye yazılımı saldırısı WannaCry’ın zirveye ulaştığı gün olmuştu. Bundan üç yıl sonra bu ve buna benzer fidye yazılımlarının tehdidi halen insanların ve şirketlerin üzerinde. Kaspersky’nin yaptığı araştırma, 2019 yılında en etkili fidye yazılımı ailelerinin başında WannaCry’ın yer almaya devam ettiğini gözler önüne serdi. Fidye yazılımlarından etkilenenlerin yaklaşık üçte birini (%30) kurumsal kullanıcılar oluşturuyor. 12 Mayıs 2020 tarihinde Kaspersky ve INTERPOL, kurumları verilerini yedeklemeye ve potansiyel fidye yazılımı saldırılarından koruyacak etkili güvenli önlemler almaya çağardı. Böylece WannaCry gibi felaketlerin bir daha yaşanmaması amaçlanıyor.
#İnterpolMicrosoft, 14 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Windows 7 işletim sistemine yönelik desteğine son verdiğini duyurdu. Ancak Windows 7, tüm global Windows pazarında %26‘lık, Türkiye’de ise %36’lık pay ile en çok kullanılan Windows işletim sistemleri içinde ikinci sırada yer alıyor. Peki Windows 7’nin kullanım ömrünün sonuna gelmesi, hâlâ bu işletim sistemini kullananlar için ne anlama geliyor? Siber güvenlik uzmanları, Windows 7'nin kullanımı halinde dijital güvenlik risklerine dikkat çekti.
#Microsoftİnternet çok kullanışlı bir araç ancak karanlık ve dehşet dolu bir yer haline dönüşme potansiyeline de sahip. Siber güvenlik kuruluşu ESET, yeni yıla girmişken bazı uyarıları gündeme getirdi. Şirketin Satış Müdürü Asım Akbal, 2020’de uzak durmamız gereken siber güvenlik hatalarını sıraladı.
#EsetMicrosoft uzmanları siber saldırı risklerini en aza indirmek için 2020 siber güvenlik trendlerini açıkladı. Öngörüler 2020’de siber saldırılarla savaşırken en çok yapay zekâdan faydalanacağız, bu alanda yeni iş birlikleri göreceğiz, buluttan güç alacağız, Sıfır Güven sistemini belirleyeceğiz ve gruplaşmış saldırılara karşı hazırlıklı olacağız.
#MicrosoftKaspersky araştırmacıları yeni bir tür fidye yazılımı saldırısının popüler hale geldiğini keşfetti. Ağa bağlı depolama (NAS) cihazlarını hedef alan bu saldırılar, çoğunlukla bu tip cihazlarda saklanan yedek veriler için risk teşkil ediyor. NAS genellikle güvenli bir teknoloji olarak kabul edildiğinden kullanıcılar da saldırılara hazırlıksız yakalanarak verilerini riske atıyor.
#Şifreleme