Birbirinden güzel doğa harikaları ve eski tarihlerden beri birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmış, tarihi yerleri gez gez bitmeyen Muş ve Bitlis’te 3 gün geçirdim. Birbirinden güzel yemeklerini tattım ve türkülerini öğrendim. Yolunuz düşerse bu iki şehre işte yapmanız gerekenler...
#MuşTıpkı Brad Pitt’in ‘Tibet’te Yedi Yıl’ filmindeki gibi tam yedi yılını Meksika’nın Yukatan bölgesinde geçirdi ve sonunda Maya Şamanı oldu. Lüks hayatını ve kariyerini geride bırakan Nilgün Arıt (62) bu kararı nasıl aldığını, Maya Şamanizmi’ni, 2012’ye dair kıyamet senaryolarını anlatıyor.
Endonezya'nın Flores Adası'ndaki Lewotobi Laki-Laki Yanardağı'nda üç patlama meydana geldi, lav ve kül püskürttü, küllerin yüksekliği 9 kilometreye ulaştı. Kalıcı tahliye uyarısı yapılan bölge sakinlerine, "soğuk lav akışına" karşı dikkatli olmaları uyarısı yapılırken, patlamaların yakın köylere hasar verip vermediği henüz belli olmadı.
#EndonezyaEndonezya'nın Flores adasındaki Lewotobi Laki Laki Yanardağı'ndaki volkanik hareketliliğin artması nedeniyle bölgedeki 2 bin 600 aile için tahliye çağrısı yapıldı. Yetkililer, tahliye edilen vatandaşlara yeni yerleşim alanlarına taşınma ve ev yapma konusunda yardımcı olacaklarını açıkladı.
#EndonezyaBir asteroit kraterinde bulunan ve 72.000 ton elmas ile kaplı inanılmaz Alman kasabası görenleri hayrete düşürüyor. Dünya'ya çarpan ve çıplak gözle görülebilen bir asteroid sayesinde oluşan elmaslar, ilginç şekilde 1960’lara kadar yerel halk tarafından dahi bilinmiyordu.
#NördlingenMars ve Uranüs, Boğa burcundaki Algol’ün tam üzerinde kavuşacak. Algol mitolojide tehlike ve yıkımlarla ilişkilendirilir. Bu süreçte hayatımızda devrim niteliğinde değişimler olabilir. Dünyadaysa bağımsızlık hareketleri, politik skandallar artabilir; yeni icatlar, keşifler yapılabilir.
#AstrolojiRobertson ailesi üyeleri, elde avuçta ne varsa satıp 50 yıllık bir tekneyle dünya turuna çıkarken zorlanmayı bekliyordu belki ama bu kadarını onlar bile tahmin edemezdi. Kitaplara konu olacak hayatta kalma hikâyesini, başından sonuna kahramanı anlattı.
#KöpekbalığıPek de kolay geçmeyen 2023’ü geride bırakırken hepimizin aklında “Acaba 2024’te neler olacak” sorusu var. ‘Başımıza her şey geldi, sadece uzaylı istilası kaldı’ gibi bir hissiyat içindeyiz. Çünkü pandemi, deprem, ekonomik zorluklar ve savaşlar derken epeyce yorulduk. 2024’ü astrolojik olarak değerlendirdiğimizdeyse bilim, teknoloji ve uzayla ilgili keşiflerin öne çıktığını görüyoruz. Bakalım yeni yıl bize başka hangi haberleri getirecek?
#Yeni YılTürkiye'nin en önemli turizm bölgelerinden biri Kapadokya… Mağara otelleri, yılkı atları, vadileri, müze ve konaklarıyla her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Bölgede bu yıl tüm zamanların ziyaretçi rekoru kırıldı. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kapadokya’da mutlaka görülmesi gereken adresler nereler?’ diye sorduk. Bölgede keşfedilecek birbirinden güzel 10 öneride bulundular.
#RotaKonya'da yer altı sularının çekilip, toprağın göçmesiyle oluşan obrukların sayıları 2 bin 500’ü bulurken, yeni oluşanların bazılarında volkanik gaz çıkışı görülmeye başlandı. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Arif Delikan, bu yıl obruklarda daha dinamik bir dönemin yaşandığını belirterek, ''Ekmekçi yaylasında şubat ayında 30 metrelik çerçeve çizen obruk ise yarım metre kadardı. 1 ay önce burada 2 saat boyunca müthiş bir gaz çıkışı gözlendi. Bunun ardından da 1,5 metrelik bir çökme oluştu. Burada gaz çıkışı devam ediyor ve bazı dönemlerde artıyor" dedi.
#KonyaKonya'da yer altı sularının çekilip, toprağın göçmesiyle oluşan obrukların sayıları 2 bin 500’ü bulurken, yeni oluşanların bazılarında volkanik gaz çıkışı görülmeye başlandı. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Arif Delikan, bu yıl obruklarda daha dinamik bir dönemin yaşandığını belirterek, ''Ekmekçi yaylasında şubat ayında 30 metrelik çerçeve çizen obruk ise yarım metre kadardı. 1 ay önce burada 2 saat boyunca müthiş bir gaz çıkışı gözlendi. Bunun ardından da 1,5 metrelik bir çökme oluştu. Burada gaz çıkışı devam ediyor ve bazı dönemlerde artıyor" dedi.
#KonyaHayatımızda belirsiz olan hangi konular varsa bunları netleştirmek için ideal bir döneme giriyoruz. 13 Kasım’da, Akrep burcunun 20’nci derecesinde, Uranüs ve Mars’ın karşı karşıya olduğu, zorlayıcı bir yeniay meydana gelecek. Özgürleşmek isteyebiliriz, libidomuz yükselebilir, sezgilerimiz de güçlenebilir.
#Akrep BurcuÜç gün süren ve hızlandırılmış bir kruvaziyer deneyimi yaşatan Yunan adaları turuna katıldık. Kısa ama gemi yolculuğunu merak edenler için ideal. Yunan adalarını ön keşif gibi, hızla görüp az zamanda birçok yer deneyimliyorsunuz. Tura avuç içi kadar Patmos’la başlıyor, Girit ve Santorini’yi selamlayıp Atina ve ardından Mikonos ile bitiriyoruz.
#SeyahatKısa bir süre öncesine kadar iklim değişikliğiyle mücadele denince aklımıza küresel ısınmayı durdurmak için karbon emisyonlarının azaltılması gelirdi. Bugün ise "Jeomühendislik teknikleriyle gezegenimizin ısınmasının önüne geçmek mümkün mü?" sorusuna yanıt aranıyor. Peki nedir bu teknikler? Ve daha da önemlisi neden pek çok iklim aktivisti ve bilim insanı bu yolla çözüm üretmeye karşı çıkıyor?
#Jeomühendislik‘Land art’ (yeryüzü sanatı) olarak adlandırılan çalışmalarında doğal ortama geçici müdahalelerde bulunan sanatçı Alper Aydın, Ordu’da 100 hektarlık bir alanda Türkiye’nin en büyük kişisel açıkhava sergisini açtı. Aydın, ‘Fata Morgana’ başlıklı sergisiyle ilgili, “Çalışmaların tamamında doğa ile yapılmış bir ortaklık var. Doğayla kurduğum iletişim sonucunda, bana söylediği şeyleri farklı boyutlarda çalışmalarla gerçekleştirdim” diyor.
#Alper AydınYanardağ bir yer bilimi terimi olarak magmanın yerin içinden yüzeye doğru fışkırdığı veya geçmiş zamanda fışkırmış olduğu bir püskürme ağzının bulunduğu dağ türüdür. Yanardağ ismine volkanik dağ ismi de verilmektedir. Yanardağ ismi verilen bu coğrafi yer şekli magmanın yeryuvarlağının yüzeyinden dışarı püskürerek çıkması sonucunda meydana gelir. Yanardağın nasıl oluştuğu, nasıl patladığı ve nasıl söndüğüne dair ayrıntıları derledik.
‘Buz ve Ateşin Ülkesi’ denilen İzlanda’nın bende bıraktığı iz; sanki bu dünyada olmayan başka bir gezegende olma hissi uyandıran ilginç ve bir o kadar da mistik bir ülke oluşu. İzlanda muhteşem manzaralı volkanları, gayzerleri, kaplıcaları ve lav alanlarıyla zaten çok ünlü ama bence insanları da çok sıra dışı… Ama en çok dikkat etmeniz gereken hızla değişen havası... İşte büyüleyici manzaralar ülkesi İzlanda’da gördüklerim...
#İzlanda GeziGeçmişte büyük depremlerin yaşandığı Bingöl, Doğu Anadolu, Kuzey Anadolu ve Varto Fay Zonları’nın kesiştiği yerde bulunuyor. Üç fayın ortasında kalmasından dolayı, deprem bilimi ve jeoloji açısından dünyanın en farklı alanlarından birisi olarak adlandırılıyor. Peki Bingöl ve çevresinde kaç büyüklüğünde bir deprem bekleniyor? Şehirde deprem için alınan tedbirler var mı?
#Deprem