Yıllardır uzmanlar hep meyve ve sebzenin önemli olduğunu, her öğünümüzde tabağın yarısının rengarenk sebzelerle doldurmamız gerektiğini söylüyor ancak çoğu insan bu hedeflere yaklaşamıyor. Yirmi yıldır dünyanın dört bir yanında uzun yaşayan insanların beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarını inceleyen bir ‘Mavi Bölge’ uzmanı, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için protein açısından zengin iki besine öncelik verilmesi gerektiğini söylüyor.
#KurubaklagilSevgili Hürriyet okurları... “SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK” sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen. Kemik erimesi ile ilgili merak edilenleri ve tedavi yöntemlerini sordum, Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen siz okurlarımız için yanıtladı.
#Serkan KızılbayırModern çağın salgın hastalığı obezite dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yaygınlaşıyor. Özellikle yaklaşık iki yıldır hareketlerin kısıtlandığı, eve kapanmaların yaşandığı ve yeme alışkanlıklarının değişerek abur cubur tüketiminin arttığı pandemi sürecinde obezitenin çok daha sık görüldüğünü belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı, obezite ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken 8 önemli kuralı anlattı, uyarılar ve önerilerde bulundu.
#ObeziteTeşhis edilmesi zor olan ve halk arasında ”kemik erimesi” olarak bilinen osteoporozun nasıl teşhis edileceğine dair bilgiler veren Prof. Dr. İnan İlker Arıkan, ilaç kullanılmadan uygulanabilecek tedavi yöntemlerini paylaştı.Osteoporoz riski taşıyan hastalara egzersiz öneren Arıkan, ideal kiloyu sağlayan ve direnç artıran aktivitelerin günlük olarak yapılması durumunda, kas kütlesini ve kemik mineral yoğunluğunu korumaya faydalı olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. İnan İlker ArıkanEl ayak ağız hastalığı her yaşta görülebilmesine rağmen çoğunlukla beş yaş altı çocuklarda görülen bulaşıcı bir hastalıktır. El ayak ağız hastalığının belirtiler nelerdir? Bulaşmasını önlemek için neler yapılabilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Wassim Bekraki, el ayak ağız hastalığı hakkından bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Çocuk HastalıklarıDiyetisyen Kader Lala, sağlıklı et pişirme teknikleri hakkında bilgi verdi. Bayram günü kesilen etin dinlenmesini beklenmeden tüketmenin etin zor sindirilmesine ve hazımsızlığa neden olduğunu belirten Dyt. Lala, kesilen kurban etinin yumuşaması ve kolay pişirilmesi için 4 derece civarında soğutucuda 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
#Kurban Eti Nasıl PişirilirRamazan kilo verme açısından çok avantajlı bir dönemken, yanlış beslenmemiz sebebiyle sağlıksız şekilde kilo verimi veya aksine kilo alımı görebiliyoruz. Sağlıksız kilo vermekten kastım da, metabolizmamızın hızlanmasında rol alan, temel yapıtaşımız olan kaslarımızdaki kayıplar. Verilen kilonun kastan, yağdan, sudan gidip gitmediği sağlığımız üzerinde büyük rol oynar.
#İftarda Ne YemeliHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#DiyabetYaz aylarında terleme ile vücutta yüksek oranda sıvı kaybının yaşandığını belirten Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, yaz aylarında düşen direnci artırmak için günde bir bardak vişne suyu tüketilmesi gerektiğini söyledi.
#VİŞNEDemans'a karşı alınacak önlemlerTolga GÜRSOY / KÖLNHALK arasında bunama olarak bilinen Demans, günümüzde yaşı ilerleyen insanların karşılaşmaktan en çok çekindiği hastalıkların başında geliyor. Bir çok insan hafıza kaybı, konsantrasyonun zayıflaması, konuşma bozukluğu gibi bir çok probleme yol açan Demans'a yakalanma endişesi yaşıyor. Peki bu hastalığı engellemek mümkün mü? Uzmanlar, hastalığın engellenmesi ya da en azından geciktirilebilmesi için beslenme alışkanlıklarından, yaşam ve ç