Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) verilerine göre, finansal kiralama, faktoring, finansman, varlık yönetim ve tasarruf finansman şirketlerinin geçen yıl aktif toplamı 671 milyar TL olarak gerçekleşti. Öz kaynak büyüklüğü 111 milyar TL olan 5 sektörün işlem hacmi ise 2023’te 1.2 trilyon TL’ye çıktı.
#Finansal Kurumlar BirliğiMeclis, genel seçimlerin ardından ilk torba yasayı kabul etti. Yasayla memur maaşları ve emekli aylıklarına enflasyonu telafi etmeye yönelik refah payı getirilirken, bazı vergi oranlarını da artırıldı. En düşük memur maaşı 22 bin 17 lira oldu, memur ve emekli aylıklarında yüzde 25 artış yapıldı. 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilin yeniden imarını hızlandırmaya yönelik önemli düzenlemeler de getirildi.
#Torba YasaEn düşük memur maaşını 22 bin TL’ye çıkaran, memura 8 bin 77 TL seyyanen ilave zam öngören, SSK ve Bağ-kur emekli sandığı emeklilerine enflasyon ve refah payı ile birlikte 6 aylık zammı da içeren yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kabul edilen kanunla; Kovid- 19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek. Kiralara uygulanan yüzde 25’lik artış oranının süresi bir yıl uzatıldı.
#Torba YasaEn düşük memur maaşını 22 bin TL’ye çıkaran, memura 8 bin 77 TL seyyanen ilave zam öngören, SSK ve Bağ-kur emekli sandığı emeklilerine enflasyon ve refah payı ile birlikte 6 aylık zammı da içeren yasa teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Kabul edilen kanunla; Kovid- 19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek. Kiralara uygulanan yüzde 25’lik artış oranının süresi bir yıl uzatıldı.
#TBMMTorba yasada yer alan teklife göre; motorlu taşıtlar vergisi, bir sefere mahsus olmak üzere, yıl sonuna kadar yeni tescil edilecek araçlar ve mevcut trafiğe kayıtlı araçlar için iki katına çıkarıldı. Kurumlar vergisi yüzde 25’e yükseldi. Bankalar ise yüzde 30 ödeyecek.
#Torba YasaEkonomi gündemi, eylül ayıyla birlikte hareketlenecek. 9 milyon vatandaşı ilgilendirecek düzenlemeler kapsamında, ilk olarak eylül ayı içerisinde orta vadeli program açıklanacak. KYK borçları, bazı alacakların silinmesi, Fiyat İstikrarı Komitesi’ni de içeren torba yasa, 2023 yılı bütçesi ve EYT düzenlemesi de ardından gelecek.
#EYTYaklaşık 6 milyon dar gelirli vatandaşın 30 milyar liralık icra ve haciz borçlarının silinmesi için yasa çıkarılacak. Düzenlemeden faydalanmak için icra işleminin başlamış olması şartı aranacak. Borcu olan ancak icra işlemi başlamayanlar paket kapsamında olmayacak. Silinecek borçlar için belli bir tarih belirlenecek. İlk çalışmalara göre 15 Ağustos öncesi borçların silinmesi planlanıyor.
#İcraİcralık borçlara devlet desteği açıklaması, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den geldi. Bakan Nebati’nin açıkladığı paketin ayrıntıları dün belli oldu. İki ayaklı olacak pakete göre, 5 milyona yakın ailenin 2 bin liraya kadar olan borcu icradan düşecek. Bu amaçla ailelerin borçlu olduğu şirketler, icraya verdikleri alacaklarını muhasebe kayıtlarında gider olarak gösterecek ve vergiden düşecek. Böylece bu kapsamdaki vatandaşların borcu, kamu maliyesinden karşılanmış olacak.
#İcraDar gelirli vatandaşların icra ve haciz sorununu çözmek için hazırlanan iki paketin ayrıntıları belli oldu. Buna göre, 6 milyona yakın vatandaşın yaklaşık 30 milyar lira tutarındaki icralık borcu tasfiye edilecek. Elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi temel ihtiyaçlara ait sözleşmelerden kaynaklanan borçları devlet üstlenecek.
#Dar GelirliMASAK, 2020 sonuna kadar FETÖ/PDY hakkında 57 bin 672 analiz dosyasını tamamlarken, bu dosyalar kapsamında 270 bin 614 gerçek ve tüzel kişi hakkında düzenlediği analiz raporlarını adli makamlara sundu. Ayrıca, bu yıl FETÖ/PDY ile ilişkili 205 gerçek kişinin Türkiye’deki malvarlıklarının dondurulması kararlaştırıldı. 2020’de 120 kişi hakkında ilgili yabancı devletlerden malvarlığının dondurulması talebinde bulunuldu.
#GazetehaberleriBanka ya da diğer mali kuruluşların kredi alacaklarını devralabilen varlık yönetim şirketlerine yeni kriterler getirildi. Bildirimde bulunulmasına rağmen borcun ödenmediği hallerde resmi tatil günleri ve pazar günleri hariç olmak üzere sadece 09.00-20.00 saatleri arasında borçluyla bir günde en fazla 3 kez iletişim kurulabilecek.
#GazetehaberleriBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) gözetim ve denetimine tabi tüm banka ve banka dışı mali kuruluşlar ile para-sermaye piyasaları ve sigortacılık alanında faaliyet gösteren kuruluşlar, sadece donuk alacaklarını değil canlı alacaklarını da varlık yönetim şirketlerine satabilecek. Buna ek olarak varlık yönetim şirketlerinde asgari ödenmiş sermaye tutarı 20 milyon liradan 50 milyon liraya çıkarıldı.
#BDDKBankaların sorunlu alacaklarının yönetim ve azaltım faaliyetleri olarak tanımlanan çözümleme süreciyle ilgili olarak kredi tahsis biriminden bağımsız bir çözümleme biriminin kurulması, üç yıllık sorunlu alacak yönetim stratejisi ve yıllık operasyonel planlarının hazırlanması zorunlu tutuldu.
#BDDKBorsa İstanbul Pay Piyasası'nda ilk defa işlem görmek üzere en az yüzde 20 oranında halka arz edilen şirketler için 2 puanlık kurumlar vergisi indirimi uygulanmasına yönelik kuralların belirleneceği düzenlemenin yakında yayımlanması bekleniyor.
#Borsa İstanbulSon dönemde sık sık gündeme gelen kripto varlık hizmet sağlayıcıları ve tasarruf finansman şirketleri (faizsiz finansman şirketleri) de, artık suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanın önlenmesi tedbirlerini almakla yükümlü olacak. Konuyla ilgili düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı.
#GazetehaberleriFinansal Kurumlar Birliği (FKB) ve KoçSistem iş birliği ile hayata geçirilen Türkiye’nin finans sektörüne özel ilk bulut alt yapısı “Ortak Veri Merkezi” ile finans kuruluşları bulutta yer almaya başladı. Son düzenlemelerle finans sektörüne özel ilk bulut hizmeti “Ortak Veri Merkezi”nin hayata geçmesi ile bulut servis modelinde finans uygulamalarının da artması bekleniyor.
#Koçsistem