Dünya'da sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üremek için tatlı sulara ihtiyaç duyan inci kefalinin göç yolundaki en büyük çay olan Bendimahi Çayı, kuruma noktasına geldi. Endemik bir tür olan inci kefalinin Van Gölü'ndeki varlığını sürdürmesinin, yaz aylarında başarılı bir üreme gerçekleştirmesine bağlı olduğunu belirten Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, göç yolundaki en büyük akarsu olan Muradiye ilçesindeki Bendimahi Çayı'nın 23’üncü kilometresinde, sulama regülatörünün şu anda çay yatağındaki bütün suyu tamamen tarımsal sulamaya aktardığını ve bu nedenle tamamen kuruma noktasına geldiğini söyledi.
#İnci KefaliDünyanın en büyük sodalı gölü, Türkiye'nin ise en büyük gölü olan Van Gölü, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak kuraklık nedeniyle alan kaybetmeye devam ediyor. Dalış turizmi için de büyük önem taşıyan gölde, dünyanın en büyük mikrobiyalitleri göl suyunun çekilmesiyle birlikte gün yüzüne çıktı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, çekilmeyle birlikte gölün kalbindeki sırlardan birine şahitlik ettiklerini belirterek, "Geçmişte su altında kalan yerlerde, mikrobiyalit tarlasının ortayı çıktığını görüyoruz" dedi.
#Van GölüDünyanın en büyük sodalı gölü, Türkiye'nin ise en büyük gölü olan Van Gölü, küresel iklim değişikliğine bağlı olarak kuraklık nedeniyle alan kaybetmeye devam ediyor. Dalış turizmi için de büyük önem taşıyan gölde, dünyanın en büyük mikrobiyalitleri göl suyunun çekilmesiyle birlikte gün yüzüne çıktı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, çekilmeyle birlikte gölün kalbindeki sırlardan birine şahitlik ettiklerini belirterek, "Geçmişte su altında kalan yerlerde, mikrobiyalit tarlasının ortayı çıktığını görüyoruz" dedi.
#VanVan YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, ‘su altı peribacaları’ olarak da adlandırılan Van Gölü mikrobiyalitlerinin suların çekilmesinden dolayı zarar göreceği bilgisinin bilimsel temele dayanmadığını söyledi.
#Van GölüVan YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, ‘su altı peribacaları’ olarak da adlandırılan Van Gölü mikrobiyalitlerinin suların çekilmesinden dolayı zarar göreceği bilgisinin bilimsel temele dayanmadığını söyledi.
#Van GölüTürkiye'nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nün Erciş sahillerinde yosunlaşma görüldü. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, durumun göldeki besin tuzlarının fazlalığından kaynaklandığını söyledi. Gölün kirlilikten korunması gerektiğini belirten Akkuş, "Besin tuzları fazla olduğu zaman sıcaklıkla beraber yosunlaşma uygun ortamı buluyor ve çoğalmaya başlıyor. Şu anda Van Gölü için ciddi tehlike söz konusu değil fakat bu değişimin işaretini gösteriyor" dedi.
#Van GölüTürkiye'nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nün Erciş sahillerinde yosunlaşma görüldü. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, durumun göldeki besin tuzlarının fazlalığından kaynaklandığını söyledi. Gölün kirlilikten korunması gerektiğini belirten Akkuş, "Besin tuzları fazla olduğu zaman sıcaklıkla beraber yosunlaşma uygun ortamı buluyor ve çoğalmaya başlıyor. Şu anda Van Gölü için ciddi tehlike söz konusu değil fakat bu değişimin işaretini gösteriyor" dedi.
#VanDünyada sadece Van Gölü’nde yaşayabilen inci kefalinin stoku, tedbirlerle her geçen yıl artıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, "Daha önce bir balıkçı, 100 metrelik ağda 5-6 kilo balık avlarken, şimdi 40-50 kilo balık elde ediyor. Bu da balık stokunun ne kadar arttığını gösteriyor" dedi.
#İnci KefaliUzun süredir kirlilikle mücadele eden Van Gölü, şimdi de kuraklıkla savaşıyor. Özellikle son bir yılda bölgedeki yağışlarda da yüzde 39’luk bir düşüş var. Gidişat da iyi değil. Van Gölü'nün durumu bölge halkı ve Türkiye için ne anlama geliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Van GölüVan'ın Erciş ilçesinde son günlerde yaşanan balık ölümlerinin nedeni belli oldu. Bölgede inceleme yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, balık ölümlerinin nedeninin büyük su kitlelerinde gerçekleşen plankton ve alglerin artışından kaynaklandığını söyledi.
#VanVan'ın Erciş ilçesinde son günlerde yaşanan balık ölümlerinin nedeni belli oldu. Bölgede inceleme yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, balık ölümlerinin nedeninin büyük su kitlelerinde gerçekleşen plankton ve alglerin artışından kaynaklandığını söyledi.
#VanDünyada sadece Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen inci kefalinin artışı dikkat çekiyor. Kaçak avlanmalara karşı alınan önlemlerle çoğalan inci kefali, aynı zamanda kentte birçok balıkçıya geçim kaynağı sağlıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş "Van Gölü'nde 90'lı yıllarda tekne sayısı 10'larla ifade edilirken, bugün 165 balıkçı teknesi var" dedi.
#Van GölüVan'ın Muradiye ilçesindeki Sarımehmet Baraj Gölü'nde son günlerde yüzlerce ölü balık kıyıya vurdu. Tedirgin eden görüntünün ardından bölgede inceleme yapıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ekiplerinin incelemesinde su sıcaklığının ani değişimi nedeniyle balıkların şoka girerek öldüğü tespit edildi.
#VanVan'ın Muradiye ilçesindeki Sarımehmet Baraj Gölü'nde son günlerde yüzlerce ölü balık kıyıya vurdu. Tedirgin eden görüntünün ardından bölgede inceleme yapıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ekiplerinin incelemesinde su sıcaklığının ani değişimi nedeniyle balıkların şoka girerek öldüğü tespit edildi.
#VanTürkiye'nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nde, yağışların azalmasıyla son yılların en geniş alanlı çekilmesi meydana geldi. Göldeki çekilmenin 1 kilometreyi aştığı açıklandı. Mahalle sakinlerinden 75 yaşındaki Seyithan Söylemez, "Hayatımda suyun bu kadar çekildiğini hiç görmedim" dedi.
#Van GölüTürkiye'nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nde, yağışların azalmasıyla son yılların en geniş alanlı çekilmesi meydana geldi. Göldeki çekilmenin 1 kilometreyi aştığı açıklandı. Mahalle sakinlerinden 75 yaşındaki Seyithan Söylemez, "Hayatımda suyun bu kadar çekildiğini hiç görmedim" dedi.
#Van GölüDünyanın en büyük sodalı gölü olan, 3 bin 712 kilometrekarelik yüzey alanıyla da Türkiye'nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nde, yağışların azalmasıyla son yılların en geniş alanlı çekilmesi meydana geldi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, çekilmenin 1 kilometreyi aştığını, su yüzeyine çıkan mikrobiyalitlerin de bunun göstergesi olduğunu söyledi.
#Van GölüVan’da, bir kişinin yediği balon balığından zehirlenerek, öldüğü iddiası üzerine hem satıcılar hem de tüketiciler, yaşananın tekrarlanmaması için daha dikkatli davranıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Mustafa Akkuş ise balon balığını, küresel ısınmanın sonucu olarak artık her yerde görmenin mümkün olduğunu belirterek, uyarıda bulundu. Akkuş, "Bugün bu balık buraya geldiyse Türkiye’nin her yerine gidebilir. Ne kadar denetim yaparsanız yapın yine gözden kaçırmalar olacaktır. Dolayısıyla balık alırken artık daha dikkatli olmamız lazım" dedi.
#Balon BalığıVan'da fırıncının yediği balon balığından zehirlenerek öldüğü iddiası üzerine hem satıcılar hem de tüketiciler, yaşananın tekrarlanmaması için daha dikkatli davranıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Mustafa Akkuş ise balon balığını, küresel ısınmanın sonucu olarak artık her yerde görmenin mümkün olduğunu belirterek, uyarıda bulundu. Akkuş, "Bugün bu balık buraya geldiyse Türkiye'nin her yerine gidebilir. Ne kadar denetim yaparsanız yapın yine gözden kaçırmalar olacaktır. Dolayısıyla balık alırken artık daha dikkatli olmamız lazım" dedi.
#VanSon dakika haberler...Van Gölü'nde bulunan dünyanın en büyük mikrobiyalitleri suyun çekilmesiyle birlikte Gevaş kıyılarında da ortaya çıktı. Van Gölü'ndeki mikrobiyalitleri görmek için daha önce su altına dalış yapılması gerektiğini anlatan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, "Van Gölü mercanları olarak ifade ettiğimiz dünyanın en büyük mikrobiyalitleri, Van Gölü'nde yer alıyor. Van Gölü çekildikçe kıyıda ve kıyıya yakın kesimlerde bulunan mikrobiyalitler gün yüzüne çıkıyor. Mikrobiyalitleri geçmiş dönemde görmemiz mümkün değildi. Şu anda 2-3 metrelik bir çekilme söz konusu ve artık mikrobiyalitleri görebiliyoruz" dedi.
#Van GölüVan Gölü'nde bulunan dünyanın en büyük mikrobiyalitleri, suyun çekilmesiyle birlikte Gevaş kıyılarında da ortaya çıktı. Van Gölü'ndeki mikrobiyalitleri görmek için daha önce su altına dalış yapılması gerektiğini anlatan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, "Van Gölü mercanları olarak ifade ettiğimiz dünyanın en büyük mikrobiyalitleri, Van Gölü'nde yer alıyor. Van Gölü çekildikçe kıyıda ve kıyıya yakın kesimlerde bulunan mikrobiyalitler gün yüzüne çıkıyor. Mikrobiyalitleri geçmiş dönemde görmemiz mümkün değildi. Şu anda 2-3 metrelik bir çekilme söz konusu ve artık mikrobiyalitleri görebiliyoruz" dedi.
#VanSon dakika haberler...Van Gölü'nde bulunan dünyanın en büyük mikrobiyalitleri suyun çekilmesiyle birlikte Gevaş kıyılarında da ortaya çıktı. Van Gölü'ndeki mikrobiyalitleri görmek için daha önce su altına dalış yapılması gerektiğini anlatan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Akkuş, "Van Gölü mercanları olarak ifade ettiğimiz dünyanın en büyük mikrobiyalitleri, Van Gölü'nde yer alıyor. Van Gölü çekildikçe kıyıda ve kıyıya yakın kesimlerde bulunan mikrobiyalitler gün yüzüne çıkıyor. Mikrobiyalitleri geçmiş dönemde görmemiz mümkün değildi. Şu anda 2-3 metrelik bir çekilme söz konusu ve artık mikrobiyalitleri görebiliyoruz" dedi.
#Van