Kahramanmaraş depremlerinde yıkılan tarihi Şeyh Turan Camisi'nin minaresinde 103 yıldır patlamadan duran 75 milimetrelik top mermisi, depremden 20 ay sonra cami enkazında bulunup koruma altına alındı. Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü Adem Bozkurt, top mermisinin Genelkurmay Başkanlığı tarafından inceleneceğini, ardından da Kahramanmaraş Müzesi'nde sergileneceğini söyledi.
#Top Mermisi685 yıllık tarihi Köşk Medrese’nin restorasyonu devam ederken yapının yaklaşık 50 metre önüne ise 14 katlı bina yapıldı. Tarihçi yazar Mustafa Cingil, “Böyle özel bir medresenin hemen yanına, İstanbul’daki gökdelen siluetleri gibi dikilmesi vicdanları sızlatıyor” dedi.
#KayseriKültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Sultan II. Beyazıd Vakfı’nın 528 yıllık vakıf geleneği yaşatılmaya devam ediyor. Sultan II. Beyazıd Vakfı’nın vakfiyesinde yer alan hayır şartı gereği, Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanındaki Kırıkkale’de 22 çocuk için sünnet organizasyonu gerçekleştirildi.
#Ankara Vakıflar Bölge MüdürlüğüTİCARET Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bütün ve parça dahil tavuk eti ihracatı, 1 Mayıs 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar, aylık bazda azami 10 bin ton, toplamda ise yıl sonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde sınırlandırıldı.
#TİCARET BakanlığıAntalya'nın sembollerinden ve çalınan saatiyle gündem olan saat kulesine dikilen gönder ve Türk bayrağı kentte tartışmaya neden oldu. Antalya Valisi Hulusi Şahin'in 'Derhal' talimatıyla dikilen göndere ilişkin, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 'Yapıya zarar veriyor, düşme riski var' raporu hazırladı. Kurulu uyaran Vali Şahin, "Herkes haddini bilecek. O bayrak en güzel şekilde orada dalgalanacak" dedi.
#BayrakBalıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü uhdesinde 1750 parselde bulunan yaklaşık 180 bin adet zeytin ağacı, dron ve yerden sayım sonrasında koruma altına alındı. Her zeytin ağacının coğrafi koordinatları belirleniyor ve veri tabanında saklanıyor.
#BalıkesirÖnce Gordion Antik Kenti daha sonra Arslanhane Camii... İkisi de biliyorsunuz artık Ankara’nın çiçeği burnunda iki ‘dünya mirası.’ UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren bu iki değere gözümüz gibi bakmamız gerekiyor. Hem korumamız hem de tanıtmamız iki önemli vazife.
#Arslanhane CamiiOsmanlı'ya 88 yıl başkentlik yapan tarih ve kültür şehri Edirne, Kurban Bayramı'nda da inanç ve gastronomi turizmi kapsamında kente gelen yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradı. Selimiye Camisi ile Sultan 2'nci Beyazıt Külliyesi ve Sağlık Müzesi gibi çok sayıda tarihi mekanı gezen ziyaretçiler, kentin meşhur lezzeti tava ciğerini yiyebilmek için ise işletmelerin önünde uzun kuyruklar oluşturdu.
#TurizmSivas'ta Selçuklular döneminde 1197 yılında yaptırılan Ulu Camii’nin eğriliği ile bilinen minaresinde dökülen yüzey bezemeleri restore edilecek. Minarenin ilk yapıldığı zamanlarda şerefe altı, orta kuşak ve alt kaide kısmında bulunan, dönemin ustaları tarafından 'kufi' tekniği ile yazılan yazılar yeniden gün yüzüne çıkarılacak.
#SivasSivas'ta Selçuklular döneminde 1197 yılında yaptırılan Ulu Camii’nin eğriliği ile bilinen minaresinde dökülen yüzey bezemeleri restore edilecek. Minarenin ilk yapıldığı zamanlarda şerefe altı, orta kuşak ve alt kaide kısmında bulunan, dönemin ustaları tarafından 'kufi' tekniği ile yazılan yazılar yeniden gün yüzüne çıkarılacak.
#SivasKÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Afet Kazı Başkanlığı’nın hayata geçtiğini belirterek, "Hatay’da çalışma kapsamına giren 180 nokta, diğer deprem bölgelerinde ise 15 yapı tespit edildi. İlk etapta 42 noktada keşif çalışmaları başladı ve tamamlananlarda da kazı çalışmaları yapılıyor. 20’sinde kazı çalışmaları bitti ve bu noktalarda 50’den fazla eser kurtarıldı" dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyKÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Afet Kazı Başkanlığı’nın hayata geçtiğini belirterek, "Hatay’da çalışma kapsamına giren 180 nokta, diğer deprem bölgelerinde ise 15 yapı tespit edildi. İlk etapta 42 noktada keşif çalışmaları başladı ve tamamlananlarda da kazı çalışmaları yapılıyor. 20’sinde kazı çalışmaları bitti ve bu noktalarda 50’den fazla eser kurtarıldı" dedi.
#HATAYPisa Kulesi’nden daha eğik olduğu tescillenen 870 yıllık tarihi Eğri Minare, 3 büyük depremde de ayakta kalmayı başardı. Minarede kullanılan Horasan harcının ve esneme katsayısının yıkılmaları engellediğini belirten Prof. Dr. İsmail Aytaç, aynı zamanda Harput’un doğal kütle üzerinde olmasından dolayı yapının tek başına değil bir bütün olarak hareket ettiğini söyledi.
#ElazığPisa Kulesi’nden daha eğik olduğu tescillenen 870 yıllık tarihi Eğri Minare, 3 büyük depremde de ayakta kalmayı başardı. Minarede kullanılan Horasan harcının ve esneme katsayısının yıkılmaları engellediğini belirten Prof. Dr. İsmail Aytaç, aynı zamanda Harput’un doğal kütle üzerinde olmasından dolayı yapının tek başına değil bir bütün olarak hareket ettiğini söyledi.
#Horasan