Halk arasında uykusuzluk olarak ifade edilen imsomnia, özellikle son iki yıldır devam eden pandemi sürecinin etkisiyle hızla yaygınlaşıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar; sağlıklı ve yeterli uykunun bağışıklık için son derece önemli olduğunu ortaya koyuyor. Kişinin pandemide artan uykusuzluk sorununa karşı bir takım düşünsel ve davranışsal değişiklikler yaparak fayda sağlayabileceğini vurgulayan Nöroloji Uzmanı Dr. Beyza Çitçi Yalçınkaya, uykusuzluğa karşı 9 etkili öneri ve uyarıda bulundu.
#Uykusuzlukİyi bir uyku, sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarından biri. Ancak ne yazık ki toplumun önemli bir kısmı iyi uyuyamamaktan şikayetçi. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, bu konuda çok ilginç detaylar ortaya koydu.
#UykuYorgunluk, stres veya çok fazla ekran kullanımından kaynaklı göz seğirmelerine alışığız. Peki ya göz çevresinde yaşanan kasılmalar daha ciddi bir soruna işaret ediyorsa? Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Burcu Dirim, üzerinde durmadığımız bu sorunun ardındaki tehlikeler konusunda uyardı. İşte merak edilenler...
#GözGünümüzde kadınların kariyerlerine odaklanmak istemeleri gibi kişisel sebepler ve gelişen teknoloji anne olma yaşının ilerlemesini sağladı. Özellikle son 10 yılda doğum yapan 40 yaş ve üzeri kadınların sayısında gözle görülür bir artış söz konusu. Peki ileri yaşta anne olmak nasıl bir duygu? Hem fiziksel hem de psikolojik yönden zorlukları daha mı fazla? Yoksa ileri yaş bilinci, süreci kolaylaştırıyor mu? 40 yaş ve üzerinde anne olan kadınlar tüm bu sorulara cevap niteliğinde kendi hikayelerini anlatıyor...
#İleri Yaş GebelikGece terlemesi odanın sıcak olması ya da kalın giysiler giymekten kaynaklanmaktadır. Aspirin, novalgin ve kortizon gibi bazı ilaçları kullanmak da gece uyurken ense ve boyun terlemesine neden olmaktadır. Gece terlemesi neden olur ve nasıl geçer? Gece uyurken ense ve boyun terlemesi için ne yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Horlama ister hafif ister şiddetli olsun sadece bir sağlık sorunu olmakla kalmıyor; ikili ilişkileri, aile yaşantısını olumsuz etkileyen bir sosyal yara haline gelebiliyor. Horladığının farkında olmayan, farkında olan ama önemsemeyen hatta yıllardır eşinin horlamasını ninni niyetine dinleyenlerle konuştuk. Peki horlamanın çaresi ne? Onu da uzmanlara sorduk...
#BirsorudanfazlasiBeş yaşını bitirmiş bir çocuk gece uykusunda idrar kaçırmaya devam ediyorsa buna alt ıslatma (enürezis nokturna) denilmektedir. Beş yaşından önce çocukların gece altını ıslatması anormal bir durum olarak kabul edilmemektedir. Alt ıslatma sorunu erkek çocuklarda daha sık izlenmekte ve görülme oranı yaşla birlikte azalmaktadır. Beş yaşındaki çocukların yaklaşık %15’inde gece altını ıslatma problemi mevcuttur. Görülme sıklığı her yıl %15 oranında azalarak ergenlik döneminde yaklaşık %1’e düşmektedir. Bu bilgi bize gece altını ıslatmanın çocuğun normal gelişim sürecinin gecikmesinden kaynaklandığını düşündürtmektedir.
#Çocuklarda Altını IslatmaDoğum sonrası ortaya çıkan lohusalık depresyonu, kadının yaşam kalitesini düşürüyor. Doğumdan sonraki ilk 2-4 haftada belirtileri ortaya çıkan ve 12’inci aya kadar devam edebilen lohusalık depresyonuna zamanında müdahale edilmesinin önemine işaret eden uzmanlar, kişinin depresyon geçmişi, birden fazla çocuğa sahip olma, plansız gebelik, eşle olumsuz ilişki gibi risk faktörlerine dikkat çekiyor. Uzmanlar bebeğin de bu durumdan etkilendiğine dikkat çekerek “Doğum sonrası depresyona sahip annelerin çocuklarının daha sinirli, çekingen, daha az yüz mimiği kullanan, az konuşan, sık davranış problemi gösteren ve bilişsel açıdan zorlanmalar yaşayabilen çocuklar olduğu görülmüştür” uyarısında bulunuyor.
#Lohusa DepresyonuTüm dünyayı etkisi altına alan ve birçok ülkede ikinci dalganın yaşandığı Koviv-19 salgını İstanbul’da alarma geçildi. Vakalardaki artışa dikkat çeken hekimler, kalabalıktan kaçınılması gerektiğini söyleyerek, bağışıklığın güçlendirilmesi ve hijyene dikkat edilmesi uyarısında bulundu.
#İstanbulErkeklerde kısırlık son yıllarda giderek artan sıklıkta karşılaşılan önemli sağlık sorunlarındandır. Sanayileşme ve teknolojik gelişmeyle birlikte insan biyolojisinde değişikler meydana gelmiştir. Bu değişim üreme fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etki yapmıştır.
#SağlıkUyku apnesinin uyku sırasında solunum duraklamasına neden olduğunu ve uyku düzenini bozarak beyni oksijensiz bıraktığını söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Murat Timur Akçam önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Akçam, hastalığın en çok eşleri tedirgin ettiğini, uyku apnesinin evlilikleri de etkilediğini söyledi.
#Uyku ApnesiDikkat dağınıklığı bireyin yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkilemektedir. Çocukluk döneminde fark edilen dikkat eksikliğinin ortadan kalkması için gerekli destek verildiğinde çocuğun yaşam kalitesini artırmak mümkün hale gelir.
#ÇocukHipoglisemi nedir sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak edilen ve sorgulanan hastalıklar arasında yer almaya başladı. Son yıllarda daha çok bilinmeye başlanan bu hastalığın nedenleri ve tedavi yöntemi merak ediliyor. Peki, Hipoglisemi nedir? Neden olur?
#HipoglisemiMiyalji, devamlı hale gelmiş kas ağrıları için kullanılan bir terimdir. Kas romatizması olarak da bilinen miyalji, kasların aşırı ve kontrolsüz bir şekilde kullanılmasından dolayı oluşan kas sakatlıkları ve buna bağlı olarak meydana gelen kas rahatsızlıkların habercisi olabilir.
#Kas RomatizmasıCinsel sorunları olan kişilerin sayısı, tahmin edilenden çok daha fazla… Hastaların büyük çoğunluğu şikayetlerini kimseyle paylaşamıyor, doktora gitmiyor hatta bunun bir hastalık olduğunu bile düşünmüyorlar. Cinsel fonksiyon bozukluklarında uygulanan tamamlayıcı yöntemlerden birisi de hipnoz ile yapılan terapi, yani ‘hipnoterapi’. Cinsel Terapist ve Aile Danışmanı Uzm. Dr. Şenay Eserdağ bu konuda merak edilenleri sizler için anlattı.
#Cinsel Fonksiyon BozukluklarıŞerbetçiotu doğal yaşam alanı Avrupa, Batı Asya ve Kuzey Amerika olan, solgun yeşil renkli koni şeklinde meyveleri olan dayanıklı ve kıvrımlı asmalı bir bitkidir. Peki özellikle uykusuzluk çekenler için tedavi edici etkisi olan Şerbetçiotu'nun başka hangi faydaları vardır?
#ŞerbetçiotuÇağımızın en yaygın hastalıklarından biri olan dikkat eksikliği daha çocukluk yaşlarından itibaren belirtilerini gösterebiliyor. Odaklanmada problem yaşayan çocukların çoğu zaman tembel ya da umursamaz olduğu düşünülüyor. Fakat hastalık düzeyine erişmiş olan dikkat yetersizlikleri önlem alınmadığı takdirde daha büyük sorunlara yol açabiliyor.
#Çocuklarda Dikkat EksikliğiObezite, kişinin sağlığını tehdit edecek boyutta kilolu olması durumu. Çağımızın en yaygın hastalığı olan obezite 7'den 70'e herkesin sıkıntısı. Öyle ki, kapalı yöntemle ameliyatlardaki gelişmeler sayesinde ABD’de her yıl 200,000’den fazla obezite ameliyatı yapılmakta. Prof. Dr Abdulkadir Bedirli obeziteyi bu kadar yaygın hâle getiren sebepleri, sorunları obeziteyi ve obezite cerrahisini 10 maddede özetledi.
#Obezite