Küresel çapta başlıca ölüm nedenlerinden biri olan kanserin önlenmesi ve tedavisinde önemli ilerlemeler sağlanmış olmasına rağmen Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre 2022 yılında görülen 19 milyon kanser vakasından yaklaşık 10 milyonu ölümle sonuçlandı.[1] Bu nedenle AstraZeneca olarak kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarmak vizyonu ile çalışıyoruz.
#Sponsorlu İçerikAltı kez kanseri atlattı, iki kardeşini bu hastalıktan kaybetti. Üroonkoloji uzmanı Prof. Dr. Ahmet Erözenci, doktor, hasta ve hasta yakını olarak kanseri en iyi bilen isimlerden... Dünya Kanser Günü yaklaşırken hem hikâyesini dinlediğimiz hem de kansere bakışını konuştuğumuz Prof. Dr. Erözenci “Hissettiklerime korku diyemem. O anki duygularımın yaşamımı olumsuz etkilemesine izin vermedim” deyip ekliyor: “Kanser tanısı konan kişinin yaşama süresine değil, ne kadar kaliteli yaşadığına odaklanması gerektiğine inanıyorum.”
#KanserBandırma'da yaşayan Murat Güney (58) 4 ay önce başlayan kusma şikayetleri üzerine doktora gitti. Güney'in karnından 7.5 kilo ağırlığında tümör çıkarıldı. Doç. Dr. Oktay Akça, "Basket topu büyüklüğünde bir kitleydi. Literatürde de çok nadir görülen bir vaka" dedi.
#TümörBandırma'da yaşayan Murat Güney, 4 ay önce başlayan kusma şikayetleri üzerine doktora gitti, çekilen MR sonucu karnında büyük bir kitle olduğu anlaşıldı. İstanbul Lütfi Kırdar Kartal Şehir Hastanesi Üroonkoloji Kliniği'nde Doç. Dr. Oktay Akça'nın başında bulunduğu ekibin ameliyat ettiği Güney'in karnından 7.5 kilo ağırlığında tümör çıkarıldı.
#Basket TopuTürk Üroonkoloji Derneği, ‘Prostat Kanseri Veritabanı’ kaynaklı bilgiler ışığında hazırlanan ‘Türkiye Prostat Kanseri Haritası’nın sonuçları açıkladı. Prostatın dünyada erkeklerde en sık görülen kanser türleri arasındaki ikinci sırada yer aldığını söyleyen Türk Üroonkoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ataus, 'Pandemi döneminde kanserde ileri evre tanısında artış gözlendi. Çünkü hastalar, Kovid-19 endişesiyle hastaneye başvurmakta gecikti. Salgın uzun bir zamana yayıldığı için hastalığın evresi ilerledi, bazı hastalara geç teşhis kondu' dedi.
#ÜroonkolojiÜrolojik şikâyetleri olan kişilerin doktora başvurmayı ihmal etmelerinin en önemli nedenleri utanma ve yakınmaları göz ardı etmeleridir. Dünyada erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden olan prostat kanseri ve diğer ürolojik hastalıklarla ilgili olarak insanları bilinçlendirmek amacıyla ilan edilen ve kamuoyunda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinliklerin yapıldığı ‘Dünya Üroloji Haftası’ süresince, bu konularda şikayetleri olan bireyleri doktora başvurmaya teşvik etmek ve toplumda bilinç oluşturmak hedeflenmektedir.
#Ürolojik KanserlerAvrupa Üroloji Derneği’nin yayın organı European Urology dergisinde yayınlanan bir makale, fiziksel aktivitenin erkekleri prostattan koruduğunu ortaya koydu. Egzersiz bağışıklık sistemini güçlendirerek ve hücresel stresi azaltarak prostat kanserine karşı koruyor.
#GazetehaberleriKadınlarda taş hastalığı sık görülüyor mu sorusu “nasıl yani, kadınlara özel bir takım nedenlerle taş oluşumunda bir değişiklik mi oluyor?” sorusunu akla getiriyor. Sorunun cevabını hemen vereyim, evet! Yapılan çalışmalar kadınlarda taş hastalığının artmaya başladığını gösteriyor.
#Kadınlarda TaşYaptıkları açıklamalar ve yazdıkları kitaplarla hekimlik mesleğini rencide edici, hasta-hekim ilişkisini zedeleyici ve hasta sağlığını olumsuz yönde etkileyecek sözleri nedeniyle radyasyon onkoloğu Yrd. Dr. Yavuz Dizdar ve göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta hakkında, İTO (İstanbul Tabip Odası) disiplin incelemesi başlattı.
#SoruşturmaErken tanılanan, diğer organlara sıçramamış ya da ışın tedavisi görmesine rağmen nüksetmiş prostat kanseri hastalarına umut veren bir tanı ve tedavi yöntemi var: Yüksek Yoğunluklu Fokal Ultrason Yöntemi. Üroloji ve Üroonkoloji Uzmanı Prof. Dr. Can Öbek, bu yöntem sayesinde sağlıklı dokular korunabilirken kanserli dokuların tedavi edilebildiğini belirtiyor.
#Prostat Kanseriİnternetten 90 TL’ye “şeyh-i şifa” adı altında sözde prostat tedavi eden bitkisel ilaç satanlar, “Doktorlar tavsiye ediyor” diyerek ürologların fotoğraflarını kullandı. Fotoğraflarını internette gören doktorlar ise dava açtı. Prof. Dr. Sinan Sözen, “Fotoğrafı görünce şok olduk. Birini kapattırıyoruz diğeri açılıyor. Bu ürünler insanların sağlığını riske atabilir. Yasal tedbirlerin bir an önce alınması gerekiyor" diye konuştu.
#DoktorErkeklerde akciğerden sonra en sık görülen prostat kanserinde erken tanı yüzde 100 kür imkânı tanıyor. Erken tanı için kanda PSA testiyle, rektal tuşe muayenesi şart. Ancak erkeklerin utandıkları için elle muayaneden kaçması ve bazı belirtileri gizlemesi geç tanıya yol açıyor.
#GazetehaberleriBir erkekte yaşamı boyunca prostat kanseri saptanma olasılığı yaklaşık yüzde 15. Bu kansere bağlı ölme olasılığı ise yüzde 2 dolaylarında. Kabaca bir hesapla, prostat kanseri teşhisi alan 10 erkekten birinin yaşamı bu hastalık nedeniyle tehdit altında. Neyse ki tarama ve muayene programlarıyla hastalığı erken yakalamak ve tedavi etmek mümkün.
#Kanser