"Unutulma hakkı", kısaca kişi ve kurumların internette kendi adlarıyla arama yapıldığında derlenen sonuçlar arasında kendileriyle ilgili bilgi, fotoğraf, belge gibi verilere yer verilmemesini isteme hakkıdır.2012 yılının başlarında Avrupa Komisyonu'nun adalet ve vatandaşlıktan sorumlu üyesi Viviane Reding'in açıklamalarıyla ilk kez gündeme gelen unutulma hakkı, 2014 yılında Avrupa Adalet Divanı tarafından verilen bir karar ile tekrar gündemdeki yerini almıştır.
#Unutulma HakkıTBMM'de kabul edilen yeni sosyal medya düzenlemesiyle, internet siteleri ve sosyal medya arşivlerinde yer alan, şantaj ve baskı yapmak amacıyla kullanılan fotoğraf, video, yazı veya içeriklerin muhatap bulunarak, silinebilmesi hedefleniyor.
#İnternette Unutulma Hakkı NedirUnutulma hakkı, kişinin şeref ve itibarının korunması amacıyla internet üzerinde yer alan bilgi ve içeriklerin değerlendirilmesi anlamı taşımaktadır. Peki, unutulma hakkından kimler faydalanabilir? İşte, internetin yaygınlaşmasının ardından daha çok gündeme gelen hususlar arasında yer alan unutulma hakkı için bazı bilgiler
#Unutulma HakkıUCİM (Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği) Türkiye Hukuk Koordinatörü ve Bursa İl Temsilcisi Av. Mine Rana Kahramanoğlu, çocuk odaklı afet yönetimi sisteminin acil kurulması ve de yaygınlaştırılması adına sahada olmaya devam edeceklerini söyledi.
#UCİM2013 Best Model Of Turkey birincisi Ayşenur Özkan, hakkında çıkan asılsız aşk haberleri sonrası İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak ‘unutulma hakkı’nın göz önünde bulundurularak haberlere erişimin engellenmesini istedi. Yıllar önce Burak Çelik ile 1.5 yıl evli kalan Ayşenur Özkan, eski eşiyle fotoğrafları ve haber içeriklerinin yayında olduğunu, eski ilişkileriyle ve hakkındaki eski haberlerle anılmak istemediğini belirterek İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu.
#GazetehaberleriHürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, sekiz yıl boyunca ele aldığı gazetecilik etiğiyle ilgili konuları, ‘Günahlarımızda Yıkandık’ isimli kitapta topladı. Bu konuda kimi zaman okuyucudan gelen şikâyet ve uyarılarla, kimi zaman doğrudan harekete geçerek yazdığı 500’e yakın yazının çok geniş özeti niteliğindeki kitap, hem gazetecilik öğrencileri hem aktif gazeteciler için ders niteliğinde. Sürükleyici dili ve verdiği somut örnekler sayesinde altı gün içinde okudum. Okurken de kendimi sorguladım. Mektepli değil alaylı bir gazeteci olarak “Ne kadar eksikmişim” hissi yaşadım. Gazeteciliğin 5N1K’sını, etik kuralları, hataları, okuyucu reflekslerini Faruk Bildirici ile konuştuk.
#Gazeteci