Yıldız Holding, Uluslararası Eşit Ücret Derneği (Equal- Salary Foundation) tarafından yapılan değerlendirme sonucunda kadın ve erkek çalışanları arasındaki eşit işe eşit ücreti belgeleyen kurumlara verilen ‘Eşit Ücret Sertifikası’nı almaya hak kazandı
#Yıldız HoldingOsmanlı coğrafyasında kadınların yüksek öğrenim ve iş hayatına katılımının kapılarını açan kişi olarak tanınıyor Nuriye Ulviye. Kafkasya’dan göçen ailesinin 6 yaşındayken yoksulluk nedeniyle Yıldız Sarayı’na gönderdiği, burada 13 yaşında II. Abdülhamid’in sütkardeşi Hulusi Bey ile evlendirilen Nuriye Ulviye, 20 yaşında dul kaldı. Nisan 1913’te ülkenin ilk kadın hakları dergisi olan ‘Kadınlar Dünyası’nı çıkardı. Bir ay sonra kurduğu Osmanlı Müdafaa-i Hukuk-ı Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadın Hakları Savunma Derneği) sayesinde kadınların üniversite eğitimi almasının önü açıldı. İlk kez kadınlar istihdama katıldı.
#OsmanlıCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken Türkiye yükseköğretiminde kadınlarımızın yürüdüğü yolu ifade edebilmek ve bu zorlu süreci desteklemek için atmamız gereken adımları değerlendirmek gerekiyor. Kadınlarımızın eğitim, araştırma ve teknolojide gösterdiği başarılar ülkemiz için büyük gurur kaynağı.
#Konuk YazarDaha İyi Yargı Derneği, adli yılın başlangıcı nedeniyle bir bildiri yayınladı. Siyaseten tarafsız düşünce kuruluşu olan Daha İyi Yargı Derneği; hukukçular, emekli hâkimler, öğretim üyeleri, avukatlar, işinsanları ve hukuk alanında öğrenim görmekte olan öğrencilerden oluşan 160 üyesiyle, Türk yargısının sorunlarını ve kök sebeplerini tespit etmek, evrensel kabul gören çözümler geliştirmek, politik, ekonomik ve toplumsal taraflar arasında mutabakat sağlamak ve daha demokratik ve kalkınmaya hizmet edecek ilke, yasa ve yöntemlerin hayata geçirilmesi için çalışıyor ve şu önerilerde bulunuyor:
#Daha İyi Yargı DerneğiEğitmen, yazar Banu Yüksel “Sorunları olan bir erkek, psikolog yerine neden konsomatrise gitmeyi tercih eder?” sorusundan yola çıkarak Kadın Araştırmaları Anabilim Dalındaki tezi için akademik bir araştırma gerçekleştirdi. Bu çalışma için pavyon müşterileri, sahipleri ve konsomatrislerle görüşmeler yapan Yüksel, tezinin bulgularını daha geniş kitlelere ulaştırmak için “Kimse Fahişe Doğmaz” isimli bir roman yazarak okuyucularıyla buluşturdu. Yüksel, röportajımızda kurguladığı hikâye ile çocuk yetiştirme konusunda yapılan yanlışların ileride nelere mal olabileceğini göstermek istediğini de anlattı.
#Sibel Bağcı UzunHer yıl 8 Mart yaklaştığında cinsiyet eşitliğinin sağlandığı, kadına şiddetin ortadan kalktığı, Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamanın anlamının kalmadığı, adının ‘Kadın-Erkek Eşitliği Günü’ olarak değiştiği bir dünya hayali kurarım.İlerlemeler tabii ki kaydedildi.
#TürkiyeTeknoloji sektöründe yetkin personel açığı giderek artıyor. Öte yandan, kadınların bu alana ilgisi giderek azalıyor. Öyle ki, 1980’lerde bilgisayar mühendisliği seçen kadınların oranı yüzde 37 iken, bu oran günümüzde 18’e düştü. Kadınların bilişimden uzaklaşmalarının en önemli nedenleri arasında kendilerini yönlendirecek mentor, rol model bulamamaları, cinsiyet bariyerleri ve ücret eşitsizliği yer alıyor.
#Teknoloji SektörüNET asgari ücretin yılbaşından itibaren 1300 liraya yükseltilmesi, çalışma hayatında sosyal düzeni büyük ölçüde sağladı. Yapılan toplu sözleşmeler gereğince asgari ücrete, ikramiye ve sosyal yardımlar eklendiğinde, işçi gelirleri daha da yükseldi. Toplu sözleşmeli işyerlerinde, asgari ücretteki artış ve sosyal ödemelerle birlikte minimum net ücret 2 bin liraya yaklaştı. İstihdam maliyetlerinde yeni artış olmaması gerektiğini vurgulayan sanayiciler, orta ve uzun vadeli plan yapabilecek ortamın sağlanarak ihracat pazarlarını ve istihdamı koruyabilmek istiyor.
#Metal-İşG-20’nin sivil ayağı olan C-20’nin (Civil Society 20) Türkiye Başkanı Zeynep Bodur Okyay, “Kasımda Antalya’da yapılacak G-20 Zirvesi’nin son olaylar nedeniyle iptal edilmesi söz konusu değil. 20 yılda gelen bir fırsat bu. Bu dönemde bizler de sağduyulu olmalıyız. Amacımız bu sağduyuyu ‘G-20 Zirvesi’ne entegre etmek” diye konuştu.
Türkiye’de son 10 yılda kadına şiddet, taciz ve tecavüz 14 kat arttı. Son 4 yılda işlenen kadın cinayeti sayısı 800’den fazla. Ne yazık ki kat edilmesi gereken çok yol olmasına rağmen, cinayetler, şiddet, tecavüz, taciz gittikçe artıyor. Bugün ’25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddeti Önleme Günü.’
14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla bugün tüm sağlık çalışanları greve gideceğini açıkladı. Türk Tabipler Birliği ve İstanbul Tabip Odası acil vakalar dışında sağlık hizmeti verilmeyeceğini açıklarkan, 10 önemli madde için acil olarak taleplerinin yerine getirilmesini istediklerini belirttiler.
#DoktorBaşbakan'ın kürtaj ve sezaryen açıklamasına doktorlardan tepki büyüyor. Türk Tabipler Birliği ilk açıklamayı yaparken, İstanbul Tabip Odası ve Türk Jinekoloji Derneği de: 'Sezaryeni yapan hekimlerin de cani olmasını gerekli kılan bu tanımlamayı kırıyor ve bir dil sürçmesi olmasını diliyoruz.' dedi.
CHP’li eski bir milletvekili, partide 2002 seçimlerinden sonraki gibi bir hesaplaşma yaşanmamasına tepkili. Üzüntüsünü aktarırken, "Emin olun genel merkez yöneticileri, bizim duyduklarımızın zerresini duymuyor. Yeni bir şeylerin şekillendirilerek partinin önünün açılması gerekiyor. Vitrin tümüyle değiştirilmeli; belki bu yolla hizip yapısı yıkılabilir ve yeni politikalar üretilmeye başlanabilir" diyor.