İstanbul Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, Çin’den ithal edilen metal çerçevelerin bulunduğu 4 konteyneri incelemeye aldı. X-ray cihazından geçirilen konteynerlerin içerisinden 3 ton 115 kilo plastik çerçeve ve 19 ton 415 kilo ağırlığında yüz binlerce oyuncak ele geçirildi. Yapılan laboratuvar testlerinden ise şoke edici sonuçlar çıktı. Yüz binlerce çocuğun eline alıp kucaklayacağı oyuncakların; kanser, kısırlık, üreme bozukluğu ve sinir sistemi bozukluklarına yol açan, yüksek miktarda ‘azo boyar’ maddeler, fitalat ve ağır metaller içerdiği belirlendi.
#OyuncakEkonomi Bakanlığı’nın ithal oyuncaklar üzerinde denetimleri sıklaştırması ve analizlerin uzun sürmesi birçok oyuncakçıda rafların boş kalmasına neden oldu. Barbie, Lego ve peluş bebekler gibi binlerce ithal oyuncak gümrüklerde testlerin tamamlanmasını bekliyor.
#TAREKSTürkiye, oyuncak tüketiminde ABD ve Avrupa’nın çok gerisinde bulunuyor. ABD’de çocuk başına oyuncak harcaması 271 dolar, Avrupa’da ise 84 dolar düzeyinde. Türkiye’de ise çocuk başına yıllık oyuncak harcaması, 5 dolar ile ABD’nin 54 kat, Avrupa’nın ise 17 kat gerisinde kaldı.
1 milyar dolarlık iş hacmine imza atan Türkiye’deki oyuncak firmaları sadece maliyetler ve Çin tehdidiyle değil dijitalleşmeyle de savaşıyor. Altı yaş sonrasına hitap eden oyuncaklarda dijitalleşmenin getirdiği pazar kaybının yüzde 30 olduğunu belirten Oyuncakçılar Derneği Başkanı Raşit Akar, “Çocuklar üç-dört yaşlarında tablet ve telefonun etkisi altına giriyor, altı yaşındaki çocuğun oyuncakla işi kalmıyor. Bu nedenle sektör olarak biz de dönüşmeliyiz” dedi.
#Oyuncakçılar Derneği22-25 Mart 2018 tarihlerinde TÜYAP’ta ilk kez düzenlenecek İstanbul Oyuncak Fuarı, Orta Doğu’nun buluşma noktası olacak. Oyuncakçılar Derneği Başkanı Yakup Kireçci, TÜYAP ile birlikte iş hacmi ve katılımcı bazında en büyük fuarlarını gerçekleştireceklerini söyleyerek, “50’ye yakın ülkeden misafir ağırlayacağız. Hedefimiz Orta Doğu’nun lideri olmak” dedi.
#Oyuncakçılar DerneğiOyunçakcılar Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Alioğlu, Türkiye’ye yasal olmayan yolla giren oyuncakların oranının yüzde 20 olduğunu belirterek, "Kaçağın yüzde 10’u vergilerin çok yüksek olması ve tarife farklılıklarından kaynaklanırken, kalan yüzde 10 direkt kaçakçılık" dedi.
Oyuncakçılar Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Alioğlu, Türkiye'ye yasal olmayan yolla giren oyuncakların oranının yüzde 20 olduğunu belirterek, “Kaçağın yüzde 10'u vergilerin çok yüksek olması ve tarife farklılıklarından kaynaklanırken, kalan yüzde 10 direkt kaçakçılık” dedi.