Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Erciyes Üniversitesi’nin 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, "Türkiye en fazla uluslararası öğrenciye sahip olma bakımından dünyada ilk 10 ülke arasında. Bu sayıyı 2024-2028 stratejik hedeflerimiz dahilinde 500 bine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
#Erciyes ÜniversitesiYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "Bugün ülkemizde yaklaşık 340 bin uluslararası öğrenci öğrenim görmektedir. Bu bakımdan Türkiye en fazla uluslararası öğrenciye sahip olma bakımından dünyada ilk 10 ülke arasında. Bu sayıyı 2024-2028 stratejik hedeflerimiz dahilinde 500 bine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
#YÖKTürkiye-Azerbaycan Üniversitesi ve Türk Dünyasına yönelik ortak üniversite çalışmalarına bir yenisi Mısır ile ekleniyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye-Mısır Üniversitesi kurulması için çalışmaları başlattıklarını duyurdu.Özvar ayrıca Türkiye’nin köklü üniversitelerinin Mısır’da şube açacağını açıkladı.
#YÖK Başkanı Erol ÖzvarDünyada sadece eyalet sisteminin olduğu sınırlı sayıda ülkede uygulanan, Türkiye’de de 50 sene önce eşitlik ilkesine uymadığı gerekçesiyle kaldırılan ‘bölgesel asgari ücret’, İTO ve MÜSİAD başkanlarının önerileriyle yeniden tartışmaya açıldı. İstanbul ile Anadolu’daki hayat koşullarının bir olmadığını söyleyen bazı işverenler, 1974’te kaldırılan bölgesel asgari ücretin geri gelmesini istiyor. Birçok iş dünyası temsilcisi ise bu modelin Doğu illerinde yeni bir işçi göçünü tetikleyeceği konusunda endişeli. Bunun yerine yatırımcıyı Doğu illerine çekecek, bölgedeki istihdamı artıracak teşviklerin getirilmesi gerektiğini belirtiliyor. Çalışanların gözü ise asgari ücrete yapılacak zam oranında.
#Asgari ÜcretRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 16'cı BRICS Zirvesi ile Batı'ya meydan okumasının yanı sıra Dünya sahnesine geri döndüğünün sinyallerini verdi. Rusya'nın Kazan şehrinde düzenlenen organizasyona Putin, 36 ülke liderini ve BM Genel Sekreteri Guterres'i davet etti. Zirve'nin ana amaçları arasında dolara ve SWIFT sistemine olan bağlılığın azaltılması yer alırken Putin, BRICS ülkeleri arasındaki işbirliğinin üç ana alanını açıkladı.
#RusyaMilli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynaklarından Kara Harp Okulu mezuniyet töreniyle ilgili yapılan açıklamada, "Söz konusu görüntüler, özellikle sosyal medya üzerinden farklı yorum ve değerlendirmelerle bağlamından koparılıp bambaşka mecralara, boyutlara çekilmeye çalışılmakta, gerçeklikten kopuk kısır tartışmalar oluşturulmaktadır" denildi. Açıklamada, "Olay her yönüyle incelenmektedir. İnceleme sonucunda yapılacak tespitlere göre disiplin mevzuatı kapsamında kastı, kusuru, ihmali veya sorumluluğu olan personel hakkında gereken işlemler yapılacaktır" ifadeleri kullanıldı.
#MSBAtlantis gerçekten var mı, Büyük İskender’in mezarı nerede, Göbeklitepe neden bu kadar önemli, Mısır piramitleri nasıl yapıldı? Siz de bu soruların yanıtlarını merak ediyor musunuz? Erman Ertuğrul’un yeni yayımlanan çalışması ‘Arkeofili: Arkeoloji Meraklısının Elkitabı’ bu soruların peşine düşüp okuru insanlık tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.
#ArkeofilDiyarbakır'ın Bağlar ilçesinde kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran'ı arama çalışmaları 7'nci gününde devam ediyor. Dün akşam saatlerinde gelen bir ihbarı değerlendiren jandarma ekipleri, Narin'in güvenlik kamerasına en son yansıdığı bölgede bulunan saman yığınında yeniden bir arama gerçekleştirdi. Narin'in evine de 60 metre mesafede olan saman yığınındaki branda kaldırılarak deprem gibi afetlerde de kullanılan yer altı görüntüleme cihazı kullanıldı.
#Narin GüranDiyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde kaybolan 8 yaşındaki Narin Güran'ı arama çalışmaları sürerken, evine yaklaşık 20 metre mesafede, yakınlarının kayalıklar üzerinde kan lekeleri tespit edildi. Asılsız ihbarlardan dolayı telefonunu kapattığını söyleyen baba Güran, 'Kızım sanki yer yarıldı içine girdi. Ne terliğini ne tokasını ne elbisesini, hiçbir şeyini bulamıyoruz. Kızımın bir an önce bulunmasını istiyoruz.' ifadelerini kullandı. Olay yeri inceleme ekipleri, kan lekelerinin olduğu kaya parçalarını alarak, incelemek üzere laboratuvara götürdü.
#DiyarbakırMİLLİ şairimiz Mehmed Âkif Ersoy’un 1936’da yaklaşık 10 yıl kaldığı Mısır’dan hastalığı nedeniyle Türkiye’ye dönerken dostu ve sırdaşı Müderris İhsan Efendi’ye eğer vefat ederse yakılması vasiyetiyle bıraktığı Kuran Tercümesinin yer aldığı defterlerin imhası yeniden gündeme geldi.
#Mehmed Âkif Ersoy“Emlak sektöründe kimsenin ‘bulaşmadığı’ bir alana odaklanalım” diyen İbrahim Karaman, Kerim Baykal ve Kaan Hakan Koyuncu, İzmir’de ‘Devredenler Kulübü’nü hayata geçirdi. Bugün dört şubeye ulaşan üç girişimcinin hedefinde ise iş geliştirme ve işyeri devri konusunda önce Türkiye’ye yayılmak, ardından da yurtdışına açılmak var. Koyuncu, Baykal ve Karaman, beş yıl içinde 40 şubeye ulaşmayı amaçlıyor.
#1Diplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarÖzel okullar, gençliğimdeki gibi otorite ve veliler ile talebeleri saygıya alıştıran yerler olmaktan çok uzak. Özel okul öğretmenleri velilerin devamlı tacizi ve cahilane müdahalelerini dinlemek zorunda kalıyor. Müdürler ise “müşteri her daim haklıdır” düsturuyla hareket ediyor. Çoluk çocuk takımı da bu havayı hissettiği için edepsizliğe ve şımarıklığa sürükleniyor. Mustafa Necati ekolüne mensup eğitimcilerin bir sloganı vardı; “Efendim her şeyin başı maarif” derlerdi...
#ÖğretmenYunanistan'ın Kathimerini gazetesine konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkiler, Doğu Akdeniz, KKTC, adalar ve ABD konusunda yeni mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çözüm odaklı adımların önemine vurgu yaparken, 'İki ülkenin iki duvar arasına sıkıştırılmaya çalışılan ilişkilerini rahatlatmak ve o önyargılarla bezeli duvarları yıkmak elimizde. Ebedi huzur için çalışıyoruz.' dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanAmerikan CIA Başkanı William Burns ve Hamas’tan bir heyetin arabulucu Mısır’ın başkenti Kahire’ye gitmesi Gazze Şeridi’nde olası bir ateşkes ve takas anlaşması umudunu arttırdı. Ancak görüşmelerde ilerleme kaydedilirken ana konulardaki anlaşmazlığın sürmesi ise beklentileri azaltıyor.
#William Burnsİsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü savaşta can kaybı 35 bine yaklaşırken, Gazze Şeridi de dev bir moloz yığınına dönüştü. BM raporuna göre 79 bin bina tamamen yıkıldı, 370 bin bina ise hasarlı. Uzmanlara göre Gazze’ye güçlü bir destek sağlanmazsa, bölgenin yeniden inşası 80 yıl sürebilir.
#İsrailAkademisyen ve diplomat Ekmeleddin İhsanoğlu tarafından kaleme alınan 3 ciltlik ‘Osmanlı Bilim Mirası’ adlı eserin İngilizce baskısının tanıtımı amacıyla Harvard Üniversitesi’nde uluslararası sempozyum düzenleniyor. İhsanoğlu şerefine gerçekleştirilecek olan ve Osmanlı bilim mirasının geçmişi, bugünü ve geleceğinin konuşulacağı sempozyum, 26-27 Nisan tarihlerinde halka açık olarak Harvard Üniversitesi’nde yapılacak. İhsanoğlu, “Eserin Tükçesi Koç Üniversitesi, Arapçası ise İskenderiye Kütüphanesi aracılığıyla tanıtıldı. İngilizce baskısının tanıtımı ise önümüzdeki hafta Harvard Üniversitesi’nde olacak. Bu ciltlerin içinde 40 yıllık çalışmalar ve araştırmalar var” dedi.
#Ekmeleddin İhsanoğluYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarBİLGİ Çocuk Çalışmaları Birimi’nin (ÇOÇA) düzenlediği ‘Krizler Döneminde Çocuğun İyi Olma Hali Konuşma Serisi’ne konuk olan Dr. Mansur Seyitoğlu, refakatsiz çocukların Türkiye’ye göç deneyimi üzerine yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı. İstanbul’da yaşayan 12-18 yaş aralığındaki 449 refakatsiz çocuk ile yapılan araştırmaya göre refakatsiz çocukların yüzde 74’ü ailesi olmadan Türkiye’ye göç etti. Yüzde 77,6’sına ise göç sürecinde maddi kaynağı aileleri sağladı. Göç kararında savaş ortamı, can güvenliğine yönelik tehditler ve ekonomik koşullar öne çıkıyor.
#1Ateşkes görüşmelerinde ilerleme sağlanamazken 2.4 milyon Gazzeli, İsrail’in bombalı saldırıları, açlık ve kıtlık tehdidi altında kutsal ramazan ayına girdi. Dün itibariyle 67 kişi daha İsrail’in saldırılarında can verirken beş ayda ölen Filistinli sayısı 31 bin 112’ye çıktı.
#Gazze