Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, CHP’nin AB ve ABD’nin artan vize retleriyle ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, “ABD, Almanya, Fransa ve Polonya gibi ülkelerin dışişleri bakanları nezdinde bizzat gündeme getirdim. Bu konuda kasıt aradığımızı belirterek, gerekli adımların atılacağını vurguladım. Başvuru randevularında artış sağlanmıştır” dedi.
#Mevlüt ÇavuşoğluTürkiye-AB KPK Eş Başkan Sergey Lagodinsky, “Rusya’nın Ukrayna saldırısı, Türkiye’nin özel rolünü, bir arabulucu veya insani bir aktör olarak da ortaya koydu. Bu bize birbirimize bağlı kalmanın ne kadar önemli olduğunu da gösterdi. Türkiye bizim önemli bir ortağımızdır. AB ve Türkiye arasında bir ayrılık ortaya çıktı. Artık bu farklılıkları gidermenin ve köprüler oluşturmanın zamanı gelmiştir” dedi.
#TürkiyeTBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Dünyanın en zengin ülkesi değiliz ama en cömert ülkesiyiz. Türkiye en çok mülteciyi barındıran ülke. 4 milyonun üzerinde kayıtlı Suriyeli yaşıyor Türkiye'de, son birkaç aydır değil, 10 yıldır yaşıyor" dedi.
#TBMM Başkanı Mustafa ŞentopDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonu'nun bazı üyeleriyle görüşmeler yapmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e geldi. Görüşmelerin ana gündem maddesinin 'vizesiz AB' ve 'Gümrük Birliği' olduğu ifade edildi. Görüşmeden sonra yapılan basın toplantısında Türkiye - AB ilişkilerine dair kritik açıklamalar yapıldı.
#BrükselDışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Türkiye Raporuna ilişkin, "Raporda yer alan haksız ve orantısız eleştirileri kabul etmemiz mümkün değildir." dedi.
#Faruk KaymakçıAvrupa Birliği’nin 28 üyesinde Avrupa Parlamentosu’nun (AP) yeni üyelerini belirlemek için yapılan seçimlerde kritik ve bazı ülkelerde mevcut hükümet yapılarını etkileyebilecek sonuçlar oluştu. Sol ve sağda ciddi kan kaybı yaşayan merkezin imdadına Yeşiller ve Liberaller yetişti. Popülist dalga ise önemli kazanımlara rağmen tsunami boyutuna ulaşamadı.
#Avrupa BirliğiAvrupa Parlamentosu, Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren raporu oylamaya hazırlanırken AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Başkan Yardımcısı Miltiadis Kyrkos, AB’nin kalbinde Türkiye sergisi açtı. Yunan vekil Krykos, sergiyle vekillerin kararlarını bir kez daha gözden geçirmesini istediğini söyledi.
#GazetehaberleriResmi tarihe göre 1839’daki Tanzimat Fermanı’ndan bu yana, yani yaklaşık 180 yıldır ‘Batılılaşmaya’ çalışan bir milletin ahvadıyız... Bu yolda iki ileri bir geri giderken ne badireler atlattık, yıllarca AB’nin kapısında bekledik ama yılmadık. Türkiye’nin müzakerelere başlangıç tarihini aldığı 17 Aralık 2004 Brüksel zirvesinin ardından dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’da “Avrupa Fatihi, Avrupa’nın yıldızı” olarak karşılandığı günler daha dün gibi aklımızda… Ancak 2000’lerin ortalarına kadar fırtına gibi esen reform sürecinin ardından son 10 yılda ilişkiler “O eski halinden eser yok şimdi” denecek kıvama geldi. Son dönemdeyse Avrupa Parlamentosu’nun Kasım 2016’da AB’nin Türkiye’yle üyelik müzakerelerini dondurmasına ilişkin tavsiye kararının ardından Almanya ve Hollanda’yla yaşanan siyasi krizler, karşılıklı suçlamalar, idam tartışmaları vs. sonucu Türkiye ile Avrupa ilişkileri belki de tarihinin en gergin, en kritik zamanlarını yaşıyor. Son olarak geçen hafta Avusturya Başbakanı Christian Kern, “Türkiye için AB üyeliği bitmiştir” dedi. Biz de Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’dan Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri’ye kadar Türkiye’yle yakından ilgilenen Avrupalı bürokrat ve siyasetçilere AB’nin Türkiye’ye bakışını ve ilişkilerin nereye gittiğini sorduk. Görünen o ki Türkiye idam cezasını geri getirdiği takdirde sadece potansiyel AB üyeliği tarih olmakla kalmayacak, aynı zamanda Azerbaycan ve Ermenistan’ın bile üye olduğu Avrupa Konseyi’nden de çıkmak zorunda kalacak. İşte Avrupalı siyasetçilerin Hürriyet Pazar’a özel açıklamaları...
#Avrupa BirliğiAvrupa Parlamentosu, dün AB ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005’te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına ilişkin kararı 37 oya karşı 479 evet oyuyla ezici bir farkla kabul etti. 107 parlamenter ise çekimser kaldı. Karar metnine son anda, Türkiye’de Lozan Anlaşması hakkında yapılan açıklamaların ‘kaygı verici’ olduğu ifadesi de eklendi. Çağrı’ niteliğinde olan karar, müzakerelerin otomatik olarak askıya alınacağı anlamına gelmese de AP’nin Türkiye algısının tamamen olumsuza döndüğünün göstergesi niteliğinde. Ankara’nın kararı işleme sokmadan Türkiye’nin Brüksel’deki AB Daimi Temsilciliği aracılığıyla AP’ye iade etmesi öngörülüyor.
#Avrupa ParlamentosuAna muhalefet partisi CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara saldırısından, CHP'nin PYD-YPG'ye yaklaşımına, Suriye politikasından mültecilere, ülkenin güneydoğusunda yaşanan insan ve yaşam hakkı ihlallerinden CHP içerisinde yükselen muhalif seslere, istifa etmeyi düşünüp düşünmediğinden Deniz Baykal'ın ihracı tartışmalarına dair pek çok konuda açıklamada bulundu. Baykal'ın açıklamaları ve ihraç edip edilmeyeceği ile ilgili soruya Kılıçdaroğlu, ''Direniş olabilir. Ama parti içinde direniş var, beni eleştiriyorlar diye o insanları parti içinden atmak ya da hiç eleştirmeyin demek doğru değil'' yanıtını verdi.
#BBC Türkçe7 Haziran seçimleri sonrasında ilk kez Avrupa Birliği’nin Strasbourg ve Brüksel’deki merkezlerinde temaslarda bulunan AB Bakanı Volkan Bozkır, Hürriyet’e yaptığı açıklamada iki önemli mesaj verdi. -- “Yeni hükümet hangi formatta olursa olsun Türkiye’nin AB süreci devam edecektir.” -- “Öyle bir an gelebilir ki; yeni bir göç dalgası oluşabilir, o zaman bu Türkiye’yi aşar.”
#AB