- Alman araştırmacı tarafından 1965 yılında Nemrut'taki kazı çalışmaları ve bölge halkının yaşamıyla ilgili görüntüler Almanya'daki bit pazarından tesadüfen bulundu - Bir Türk koleksiyoner tarafından alınan görüntüler dijital ortama taşındı - Görüntülerde 1965 yılındaki Nemrut kazılarında yabancı arkeologlar ve köylülerin bölgedeki çalışmaları ile Kahta ilçesinin 50 yıl önceki hali yer alıyor
Nemrut Dağı'ndaki kazı çalışmalarına katılan alman araştırmacı Dr. Lothar Carlowitz'ın 1965 yılında çektiği Nemrut kazılarına ait görüntü ve fotoğraflar, Berlin’deki bir bit pazarında bulundu. Pazarda ayrıca aynı araştırmacının 1965'te İstanbul’un çeşitli bölgelerinden çekmiş olduğu fotoğraflarda bulundu.
Bu hafta sonu birçok kişinin planında Tersane İstanbul’da 19’uncu edisyonu gerçekleşen Contemporary Istanbul’u ziyaret etmek var. Fuarın ziyaretçi akınına uğrayacağını tahmin etmek hiç de zor değil. İki gün boyunca kalabalıktan bunalmadan sanatla iç içe güzel saatler geçirmeniz için fuarın öne çıkanlarından bir seçki hazırladık.
#Çağdaş SanatHarbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda dünyaca ünlü pop sanatçısı Seal’ın konseri var. AKM’de ‘La Bayadere’ balesi ve ‘Uçan Hollandalı’ operasını izleyebilirsiniz. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar’dan 122 sanatçı ve 140 eserle hazırlanan karma sergi ‘EKOL TATBİKİ’ ise Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde görülebilir.
#Uygar TaylanOsmanlı’dan günümüze koku şişelerinin yer aldığı “Gılaf-ı Reyya” sergisi Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde açıldı. Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği koku olan ve üretimi 1969’da durdurulan Bourjois-Soir de Paris (Paris Akşamı), birebir üretilerek mor şişesi ile sergide yer aldı.
#Gılaf-I ReyyaGeçen ay Dubai’de kaldığımız otelin kapısında bizi Erdil Yaşaroğlu’nun eseri karşılıyor. Asansörde Refik Anadol’un, lobideyse Ahmet Güneştekin'in yapıtları var. Neden mi Dubai’deyiz? Bir Türk galerisinin açılışına katılmak için.
#Meltem FıratlıPek çok şapkası var; işinsanı, turizmci, koleksiyoner, sanatsever… Bu ay başında 18. edisyonu gerçekleşen Türkiye’nin en kapsamlı çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul’un kurucusu Ali Güreli ya da yaygın bilinen lakabıyla Sanatsever Ali Paşa ile eski albümlerini karıştırdık; 1950’li yılların Ankara’sından 1980’li yıllarda Paris’te Mübin Orhon, Komet, Mehmet Nazım gibi isimlerle komşuluğuna, oradan bugünün çağdaş sanat tartışmalarına bir yolculuk yaptık.
#Ali Güreli