- TÜSODER Genel Başkanı Ağaoğlu: - "(6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun) Beklentilere yeterince cevap vermediğini gördüğümüz yasada pek çok düzenleme taslaktan çıkarılmış ama küçük üreticiler ve dolayısıyla tüketicilere yararlı önemli bazı maddeler yer alıyor"
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı tüketicilerin ağız tadını bozan sahte bala ceza yağdırdı. Mevzuata uygun üretilen tüm balların, doğal, saf ve katkısız olması gerektiğini açıklayan bakanlık, “antibiyotiğin ikamesi” olarak satılarak tüketicinin aldatıldığı gerekçesiyle bir firmaya 400 bin lira ceza verdi.
Takviye edici gıdalar onay alınmadan üretilemeyecek, işlenemeyecek, ithalatı yapılamayacak ve piyasaya arz edilemeyecek.Onaylanan takviye edici gıdaların listesi ile bu gıdaları üreten, işleyen ve ithal eden gıda işletmeleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının resmi internet sitesinde güncellenerek yayınlanacak.
Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği açıklandı. Tüketici ve insan sağlığını, tüketici haklarını, gıda satışında adaletin sağlanmasını ve çevrenin korunmasını da göz önünde bulundurarak gıda katkı maddelerinin listesi, gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, gıda enzimlerinde ve gıda aroma vericilerinde kullanılan gıda katkı maddelerinin kullanım koşullarını, gıda katkı maddelerinin etiketleme kuralları belirlendi.
#SucukGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkTarım ve Orman Bakanlığı’nın, gıda etiketlerinde değişiklik öngören taslağına göre, gıdalarda yanıltıcı görseller, isimler ve ifadeler artık kullanılamayacak. Gıdanın adı ve içindekiler bilgisi (bileşenler listesi) mevcut düzenlemeye göre, ambalajın boyutuna bağlı olarak 2.5 kat daha büyük yazılacak.
#Tarım Ve Orman BakanlığıÇocuğunuza alacağınız bir atıştırmalık paketinde taptaze bir meyve fotoğrafı sizi ne kadar cezbeder? Meyveyi bir türlü yediremediğiniz çoğunuza sağlıklı bir atıştırmalık vermenin huzurunu yaşıyor olabilirsiniz ama bir de paketin arkasını çevirmenizi tavsiye edeceğim. Çocuğunuza meyve yerine şeker yediriyor olabilirsiniz. Zira ilave şekerin 60’dan fazla başka adı var…
#AtıştırmalıkAnkara Ticaret Odası (ATO), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tüketicileri bilgilendirmek için hazırlanan ve 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe giren ‘Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nin sektör temsilcilerini zor durumda bırakması üzerine, sorunları rapor haline getirdi.
#ATOTürkiye Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği (AİD) Başkanı Prof. Dr. Bülent Şekerel, Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvurarak, 1 Ocak 2020’de yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile menülere yazılması zorunlu hale getirilen 14 alerjen için güncelleme talep ettiklerini açıkladı.
#Meltem ÖZGENÇ / ANKARATarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 1 Ocak itibarıyla, hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin, okul ve hastane gibi toplu tüketim yerlerindeki gıdalar için alerjen bilgilerinin tüketiciye sunulmasının zorunlu olacağını açıkladı. Buna göre 1 Ocak itibarıyla gıdaların alerjen bilgileri, afiş, yazı tahtası, mönü gibi vasıtalarla tüketicilere sunulacak.
#GazetehaberleriTürk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile tüketicilere yönelik birçok önemli düzenleme 1 Ocak 2020 itibariyle hayata geçiriliyor. Toplu tüketim yerlerinde alerjen bildirimi zorunlu olacak. Hazır ambalajlı gıdalarda enerji ve besin öğelerinin miktarı yer alacak.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliTarım ve Orman Bakanlığı, 1 Ocak 2020’den itibaren ambalajlı gıdalarda başlayacak trafik ışığı uygulamasında porsiyon endişesi yaşıyor. Bakanlık mühendisi Emel Molla uygulamayla ilgili olarak, “100 gramlık bir ambalaj üzerinde kırmızı renkle işaretlenen herhangi bir besin öğesi porsiyonu küçülttüğünüz zaman yeşil olabiliyor. Fakat tüketicide o iki tane yeşilden yediği zaman bunun kırmızı olacağı düşüncesini anlatamamak bizi korkutuyor” dedi.
#Gazetehaberleri