Dünya Turizm Örgütü verilerine göre 2023 yılında dünyada en çok turist gönderen ülke Çin oldu. Dünyanın birçok ülkesine seyahat eden Çinli turistlerin 248 bini Türkiye’ye geldi. Çinli turistlerin Türkiye’de en sevdiği yerler ise Kapadokya ve İstanbul.
#Dünya Turizm ÖrgütüRusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna topraklarına girmesiyle başlayan savaş altıncı ayını doldurdu. Rusya, Ukrayna’ya açtığı savaşın bedelini sadece cephede değil diplomasi masalarında da ödemeye devam ediyor. Peki zengin Ruslar, ülkelerinin uğradığı yaptırımlardan nasıl kurtuluyor? Gelin birlikte öğrenelim…
#Rus TuristDünyaya 45 milyon turist göndererek 36 milyar dolar katmadeğer üreten Rusya’nın, savaş nedeniyle AB ülkelerinde yarattığı hasar azımsanacak gibi değil. ‘Bize ne bundan?’ demeyin, bunun birtakım sonuçları olacaktır. Akdeniz’de Ruslar artık neredeyse sadece Antalya sahillerindeler…Hedef Ruslar’ı kaybetmeden, Avrupa’yı tekrar kazanmak…
#ANTALYADünyanın en güzel kumsallarına, turistik bölgelerine sahip olan Meksika'da suç kartelleri tatil bölgelerini savaş alanına çeviriyor. Son haftalarda Tulum ve Cancun’da peşi sıra yaşanan silahlı saldırılarda, iki turist hayatını kaybetti. Covid-19 pandemisi ve ABD'nin yeni sınır politikaları nedeniyle zor günler geçiren karteller, yeni rotalar ve pazarlar için amansızca birbirleriyle savaşıyor. Pablo Escobar ve 'El Chapo' Guzman'ın mirasını devralan kartellerin kanlı bilançosu...
#Organize SuçKüba denince aklınıza ilk Havana geliyorsa bu yazıyı özellikle okuyun. Çünkü bugün rotamız Trinidad. Başına buyruk ve özgürlüğüne düşkün Küba’nın güney sahiline yakın bir kent. Bundan 28 yıl önce UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmış. Ve diğer UNESCO kentlerinin çoğunda olduğu gibi yıldan yıla daha çok meraklı gezginin ve turistin adresi olmuş. Burası idealist, romantik, inatçı, mutlu görünen ve çok renkli…
#Kübaİstanbul Sultanahmet Meydanı'nda saat 10.20'de çok şiddetli bir patlama meydana geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'yi yasa boğan patlamanın Suriyeli kökenli bir canlı bomba nedeniyle gerçekleştiğini açıkladı. Türkiye'yi sarsan terör saldırısında, canlı bomba dahil 11 kişi öldü, 15 kişi de yaralandı.
#SultanahmetAndreas Mahl’ın (36) iki tutkusu var: Yemek yapmak, seyahat etmek. Tam 20 yıldır yollarda. Diplomalı aşçı olması sayesinde dünyanın pek çok şehrinde çalışmış, yaşamış. Avusturya’da doğup büyüdüğü Salzburg’dan sonra hayatını Lüksemburg, Londra, Sidney, Bangkok, Amsterdam ve Frankfurt’ta geçirmiş. Büyük otellerin mutfaklarında ve Michelin yıldızlı restoranlarda çalışmış. Andreas Mahl’ın son durağı İstanbul, yeni yuvası Swissotel. Gezip gördüğü yerler arasında en çok büyülendiği ise Karayip Adaları’ndan St. Kitts. Nedeni bakir, büyüleyici doğaya sahip ve çok ucuz olması. Bu adada Marriott Resort’ın baş aşçısı olarak üç yıl yaşadı Mahl. Ve bize St. Kitts’te gerçek mutluluğu nasıl bulduğunu anlattı.
29’uncu Yaz Olimpiyatları, cuma günü Çin’in başkenti Pekin’de başlıyor. Yıllardır hummalı hazırlık sürdüren Çinliler şehri neredeyse yeniden inşa etti, kentin önemli dertlerine birkaç haftalığına da olsa çözümler bulundu. DHA’nın Pekin temsilcisi Levent Uluçer şehirdeki değişimi, herkesin bildiği tarihi bölgelerin dışında görülmesi gereken alternatif mekánları yazdı.
Berrin Köylü (45), Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi mezunu. 21 yıllık öğretmen. Ankara Yenimahalle Yunus Emre İlköğretim Okulu’nda, teknoloji ve tasarım dersleri veriyor. 1992’den bu yana dünyayı geziyor. Almanya’dan Japonya’ya 30 ülke görmüş şimdiye kadar. Bir gezi yazısında Changdokkungyo Sarayı’nın gizli bahçesindeki Pullamon Kapısı’ndan geçenin ömür boyu genç kalacağını okuyunca Güney Kore’nin yolunu tutmuş. Köylü, Pusan’ın tarihi dokusunun Seul’e oranla çok daha iyi korunduğunu söylüyor.
Avrupa-Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, Berlin'de yapılan İTB Fuarında Türkiye'nin büyük ilgi gördüğünü belirtti. Baraner, Avrupa nüfusunun yaşlanması nedeniyle müşteri proflinin değiştiğini bu nedenle, kaplıca ve sağlık turizminin ön plana çıktığının altını çizdi.
Avrupa-Türkiye Turizm İş Konseyi Başkanı Hüseyin Baraner, Berlin'de yapılan İTB Fuarında Türkiye'nin büyük ilgi gördüğünü belirtti. Baraner, Avrupa nüfusunun yaşlanması nedeniyle müşteri proflinin değiştiğini bu nedenle, kaplıca ve sağlık turizminin ön plana çıktığının altını çizdi.
Sistem mühendisi olarak HP’de çalışan Başar Bilge (38), çok küçük bütçelerle inanılması zor yolculuklara çıkan sıradışı bir gezgin. Örneğin 1200 dolarla iki ayda İran’dan başlayıp, Ortadoğu’yu geçiyor, Pakistan’dan Çin’e ulaşıyor, Sibirya’da turlayıp geri dönüyor. 22 yaşında önce Interrail’le Yunanistan, İtalya, Kuzey Avrupa ülkelerini gezdi. Sonra yüzünü Doğu’ya çevirdi. Artık tutkusu kaosun, karmaşanın hüküm sürdüğü ülkeleri gezmek. Geçtiğimiz haftalarda çatışma ve ayaklanma haberleriyle gündeme oturan Myanmar’a bundan üç sene önce gitmiş. "Budist tapınaklarına hayran kaldım" diyor.
Hüsnü Atasoy (48), fotoğraf sanatçısı. 15 yaşından beri fotoğrafla iç içe. Türkiye’de gitmediği yer neredeyse kalmamış. Yurtdışına ise ilk defa geçtiğimiz senenin sonunda çıkmış. Önce yurtdışı yasaklıymış, sonra kendisi gitmek istememiş. "Bu kadar sene sonra yurtdışına çıkacaksam, bari gittiğime değsin" demiş ve pek az seyyahın aklına gelecek bir yere gitmiş.