Dünyada her yıl ortalama 2.2 milyon kişi iş kazalarında ölüyor, 160 milyon kişi de meslek hastalığına yakalanıyor. Türkiye’de ise yılda 240 bin iş kazası meydana geliyor. Sadece 2016 yılında 1.970 kişi iş kazaları sonucu öldü. 2013’te yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu’na rağmen iş kazalarında bir azalma olmadı. İSG yasası temmuz ayından itibaren kamuyu ve 50’den az çalışanı bulunan az tehlikeli iş yerlerini de kapsayacak.
#İşçi ÖlümüTürkiye’de iş kazaları her geçen yıl artıyor. Sadece geçen yıl 1.730 işçi öldü. Son 10 yılda ölen işçi sayısı 15 bini geçiyor. 2012’de yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na rağmen iş kazalarında bir azalma olmadı... Çünkü inşaatlar hızla yükseliyor, cezalara rağmen işyerlerinin yarısından fazlası yasal yükümlülükleri yerine getirmiyor ve ne işverende ne işçide ‘iş güvenliği kültürü’ yok.
#İş Güvenliğiİş Sağlığı ve Güvenliği Hizmet ve Eğitim Derneğİ (İSGHEDER) Başkanı Yrd.Doç.Dr. Turhan Şalva, son dönemde önlenebilir kazalarda çok sayıda işçinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Bu kazalar kader değil. Herkes üzerine düşeni yaparsa, sorumluluklarını yerine getirirse bu kazaları minimuma indirilebiliriz. Bu ülkede artık yeni Soma Faciaları yaşamak istemiyoruz” dedi.
Berlin’de yaşayan karikatürist Hayati Boyacıoğlu’nun çalışmaları, Erlangen Şehir Kütüphanesi’nde sergileniyor. Türk-Alman Dayanışma Derneği tarafından bir yıl önce planlanan ancak koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen sergi, 11 Ocak’a kadar açık kalacak. Boyacıoğlu’nun ‘Gözlemler’ (Beobachtungen) adlı sergisinde 20 adet büyük boy karikatürü sergileniyor.
#Almanya