Halk arasında 'yıldız kayması' olarak nitelendirilen, yılda 8 kez gerçekleşen meteor yağmurlarının en görkemlisi Perseid meteor yağmuru, 12-13 Ağustos gecesi en yoğun dönemine ulaşacak ve saatte 60- 100 adet arasında görülebilecek. Dünya atmosferine giriş hızları saniyede 59 kilometreyi bulacak meteorlar, ateş toplarını andıran görüntü verecek.
#Meteor YağmuruANTALYA'da 2 bin 500 rakımdaki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin 'Aygöz' adlı ufuk teleskobu, parlak yeşil renkteki C/2022 E3 (ZTF) isimli kuyruklu yıldızını görüntüledi. Gözlemevi Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık, "Bu hafta, Dünya'ya çok yakın ve bu uzaklık değişecek. Git gide kendi yörüngesi üzerinde Dünya'dan uzaklaşacak ve milyonlarca kilometre uzağa gidecek" dedi.
#Kuyruklu YıldızANTALYA'da 2 bin 500 rakımdaki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin 'Aygöz' adlı ufuk teleskobu, parlak yeşil renkteki C/2022 E3 (ZTF) isimli kuyruklu yıldızını görüntüledi. Gözlemevi Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık, "Bu hafta, Dünya'ya çok yakın ve bu uzaklık değişecek. Git gide kendi yörüngesi üzerinde Dünya'dan uzaklaşacak ve milyonlarca kilometre uzağa gidecek" dedi.
#ANTALYATÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde düzenlenen halk gününde, 30 Aralık'ta da görülebilen ve yılın en önemli gök olaylarından biri olan 7 gezgen ve Ay gözlem etkinliği düzenlendi. 2022 yılı astronomik açıdan, bu akşam da 5'i çıplak gözle, 2'si dürbün veya küçük teleskopla olmak kaydıyla 7 gezegen ve dolunayla, bir dahaki 2040 yılında görülebilecek bir gökyüzü olayıyla veda ediyor.
#TÜBİTAKTÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nde düzenlenen halk gününde, 30 Aralık'ta da görülebilen ve yılın en önemli gök olaylarından biri olan 7 gezgen ve Ay gözlem etkinliği düzenlendi. 2022 yılı astronomik açıdan, bu akşam da 5'i çıplak gözle, 2'si dürbün veya küçük teleskopla olmak kaydıyla 7 gezegen ve dolunayla, bir dahaki 2040 yılında görülebilecek bir gökyüzü olayıyla veda ediyor.
#GezegenYılbaşı akşamı 5'i çıplak gözle, 2'si teleskopla 7 gezegen aynı anda görülebilecek. 7 gezegene, dolunaya çok yakın evresiyle Ay da eşlik edecek. Gezegenlikten çıkartılan Plüton ise 20-30 santim çaplı teleskoplarla izlenebilecek. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık, "Merkür ve Venüs batı ufku civarında, süreleri kısa. Fakat Jüpiter, Satürn ve Mars, gece yarısı sonrasına kadar rahatlıkla gözlenebilir" dedi.
#GecegenYılbaşı akşamı 5'i çıplak gözle, 2'si teleskopla 7 gezegen aynı anda görülebilecek. 7 gezegene, dolunaya çok yakın evresiyle Ay da eşlik edecek. Gezegenlikten çıkartılan Plüton ise 20-30 santim çaplı teleskoplarla izlenebilecek. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık, "Merkür ve Venüs batı ufku civarında, süreleri kısa. Fakat Jüpiter, Satürn ve Mars, gece yarısı sonrasına kadar rahatlıkla gözlenebilir" dedi.
#GezegenTÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) 2022 Yılı Önemli Gök Olayları Yıllığı'nda yer alan parçalı Güneş tutulması, 25 Ekim'de gerçekleşecek. Tutulma, Türkiye saati ile 12.40 ile 15.05 arasında yaşanacak; Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si, Ay tarafından örtülecek.
#Güneş TutulmasıGök bilimcilerin yılın en önemli olayları arasında gösterdiği Perseid (Perse) gök taşı yağmurunun en yoğun görüldüğü 11-13 Ağustos gecelerinde birçok gözlem etkinliği düzenlendi. Dolunay nedeniyle gökyüzünün aydınlık olmasının bu yıl fotoğrafçıları olumsuz etkilediği organizasyonda 2 bin 500 rakımdaki Saklıkent'te 200 kişi katıldı.
#AntalyaGök bilimcilerin, yılın en önemli olayları arasında gösterdiği Perseid meteor yağmuru, 11-12 Ağustos gecesi en yoğun dönemine ulaşacak. Saatte 100 civarında gök taşı görülmesi beklenen gecede, meteorların dünyaya giriş hızları saniyede 66 kilometre dolaylarında olacak. Perseid yağmuru sırasında 'ateş topları' denilen gök taşları da görülebilecek.
#Antalya2022’nin en önemli gök olayı, yılbaşı akşamı yaşanacak. 31 Aralık 2022 günbatımından itibaren 5’i çıplak gözle, 2’si teleskopla 7 gezegen aynı anda görülebilecek. Bu gezegenlere Ay’ın da eşlik edeceğini belirten TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nden Dr. Tuncay Özışık, 20-30 yılda gerçekleşebilecek ilginç bir olay yaşanacağını açıkladı.
#TübitakDeney yaparken ellerini kaybetti, bilimden vazgeçmedi... Altuğ Özışık 17 yaşında... Evlerinin balkonunda hazırladığı deney roketinin kartuşunu taktığı sırada patlama meydana geldi, ellerini kaybetti. Ama o ümidini kaybetmedi... Şimdi robotik protez üzerine çalışmalar yapıyor, “Sorun yaşayan insanlara yardımcı olmak istiyorum” diyor.
#Altuğ ÖzışıkAntalya'da bilimsel bir deney yaptığı sırada yaşanan patlamada bilek kısmından iki elini ve sol gözünü kaybeden Altuğ Özışık (17), 21'incisi düzenlenen TUBİTAK Ulusal Gökyüzü Şenliği'ne, üç boyutlu yazıcı teknolojisinde 6 bacaklı örümcek robot projesiyle katıldı. Özışık, daha çok robotik protez alanında çalıştığını, şu ana kadar 6 model ürettiğini söyledi.
#Altuğ ÖzışıkTÜRKİYE Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Gözlemevinde (TUG) Başuzman olarak çalışan babası Tuncay Özışık’la bilim şenliği için deney yaparken meydana gelen patlamada 2 eliyle sol gözünü kaybeden ve hastanede “Ellerim iyileşir mi?” sorusuyla Türkiye’nin zihnine kazınan 18 yaşındaki Altuğ Özışık’ın mühendis olma hayali gerçek oluyor.
#TUGAKDENİZ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Gözlemevi'nde (TUG) başuzman olarak çalışan babası Tuncay Özışık’la deney yaparken meydana gelen patlamada 2 elini ve sol gözünü kaybeden lise son sınıf öğrencisi amatör müzisyen 17 yaşındaki Altuğ Özışık’ı Konyaaltı İlçesi Altınkum Mahallesi’ndeki evinde ziyaret etti.
#Tuncay ÖzışıkTürkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Gözlemevinde (TUG) başuzman olarak çalışan babası Tuncay Özışık’la yaptığı deney nedeniyle meydana gelen patlamada 2 elini ve sol gözünü kaybeden 17 yaşındaki Altuğ Özışık, ameliyatı sonrasında Hürriyet’e konuştu.
#Gazetehaberleri