LYS sonuçları ardından gözler puan türlerine çevrildi. Türkçe-Sosyal (TS) puan türüyle tercih yapacak olan vatandaşlar, TS-1 ve TS-2 bölümlerini incelemeye başladı. LYS’den barajı aşmayı başaran üniversite adayları, TS-1 ve TS-2 puanıyla alan üniversiteleri analiz ederek tercihlerini yapmaya çalışıyor. Adayların 24 tercih hakkı bulunuyor. İşte 24 hakkını Türkçe-sosyal bölümleri arasından seçecek olanlar için TS-1 ve TS-2 bölümleri!
#TS1 BölümleriGastronomi ve mutfak sanatları bölümü ülkemizde yaygın olarak tercih edilen bir bölümdür. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları nelerdir? Sizler için detaylı bir şekilde ve derledik.
#Gastronomi Ve Mutfak Sanatları Bölümü NedirÜniversite tercihi yapacak adaylar “Nasıl tercih yapmalıyım?”, “Kimlerle konuşmalıyım?”, “Ailemin istediği bölümü mü yazmalıyım?” gibi sorularla bir yol haritası oluşturmaya çalışıyor. Her yıl sınava giren milyonlarca adaydan barajı geçenler tercihlerini buna göre yapıyor. İşte biz de bu süreci önde tamamlayan geçmiş yılların sınav birincilerine sorduk. Şampiyonlar, tercihte nelere dikkat ettiklerini, kimleri dinlediklerini, nasıl bir araştırma yaptıklarını anlattı.
#ÜniversiteYükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) son oturumu olan Yabancı Dil Testi (YDT) bitti. Yabancı dil puanıyla girilen bölümleri hedefleyen öğrencilerin katıldığı sınav 120 dakika sürdü, 17.45’te sona erdi. Bu testte adaylara Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce veya Rusça dillerinde toplam 80 soru soruldu.
#YksMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideLYS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? Sınav ve tercih telaşını geride bırakan üniversite adaylarının yeni gündemi bu soru oldu. 2017 LYS tercihleri 18-26 Temmuz tarih aralığında alındı. Tercih hakkını elde etmiş olan binlerce aday, ÖSYM'nin resmi sayfası üzerinden işlemlerini gerçekleştirdi. Şimdi ise tüm adayların gözü kulağı LYS tercih sonuçlarında!
#LysLYS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak konusu hakkında detayları sorgulamayı sürdüren adaylar, ÖSMY'nin bu hususta yapacağı açıklamanın tarihini merak ediyor. 2017 LYS tercih sonuçları bilgisine göre hangi üniversiteyi kazandıklarını öğrenecek olan adaylar, dönem başına doğru kayıtlarını gerçekleştirecek. Peki, LYS üniversite tercih sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, detaylı bilgiler
#LysÜniversite taban puanlarına nasıl bakılacağı yüz binlerce öğrenci tarafından en çok merak edilen detaylar arasında gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. 2017 LYS sınav sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından gözler artık LYS tercihlerinin yapılmaya başlanılacağı zamana çevrildi. LYS tercihleri yapmadan önce Üniversitelerin taban puanlarını görmek isteyen öğrenciler ise konuyu internetten araştırıyorlar. Peki, Üniversite taban puanlarına nasıl erişilir? 2017 LYS tercihleri ne zaman yapılacak?
#Üniversite Taban PuanlarıÜniversite taban puanları aracılığıyla tercih işlemleri için hazırlıklarını sürdüren adaylar, tercihlerin ne zaman yapılacağını merak etmeye başladı. ÖSYM tarafından 18-26 Temmuz aralıklarında gerçekleştirileceği duyurulan LYS tercihleri, üniversite taban puanları bilgisini öğrenen adaylar tarafından şimdiden hazırlanmaya başlandı. İşte, YGS ve LYS ile alan bölümlerin üniversite taban puanları bilgisi
#LysLisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) iki oturum geride kaldı. 17-18 Haziran’daki ikinci hafta sınavları yaklaşırken adayların kafasında hayalini kurdukları bölümler için kaçıncı başarı sırasında yer almaları gerektiği konusunda soru işaretleri var. Biz de devlet üniversitelerinde tıp, hukuk ve psikoloji gibi gözde alanların en son hangi başarı sırasından öğrenci aldığını araştırdık. Puan türlerine göre en başarılı öğrencileri seçen programları da belirledik.
#LYSIsı kullanımı, teknik altyapı ve yalıtım malzemesi kalitesini gösterecek ‘Enerji Kimlik Belgesi’ olmadan binaların alım satımı yapılamayacak, kiraya verilemeyecek, elektrik ve su abonelikler dahi alınamayacak 2 Mayıs’tan itibaren başlayacak zorunluluk 2011’den önce ruhsat alınmış binalarda geçerli olacak.
#Enerji Kimlik BelgesiÜniversite sınavına hazırlık son sürat devam ediyor. Maratonun ilk ayağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı 12 Mart’ta yapılacak. Adayların, bu yıl üniversite sınavında yapılan yenilikleri ve puanı değişen bölümleri önceden bilmesinde yarar var. Çünkü doğru bir sınav stratejisi hazırlamanın yolu, onun hakkında tüm bilgilere sahip olmaktan geçiyor.
#YGSYGS'ye gireceklere tavsiyelerde bulunan uzmanlar, adayların özellikle sınava aç girmemelerini dile getirdi. Sınav esnasında anlık stres ve sınav günü beslenme konusuna da değinen uzmanlar, YGS'ye gireceklere önemli tavsiyelerde bulundu. İşte, sınava saatler kala ders çalışmanın yarar ve zarar değerlendirmesinin de yer aldığı YGS'ye gireceklere tavsiyeler ve bilinmesi gerekenler
#Ygs2016 LYS sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar tercih listelerini oluşturmak için hummalı bir çalışma içine giriştiler. Sınav sonuçları ile ilgili ÖSYM internet sitesinde yayınlanan sayısal veriler ve makro göstergeler incelendiğinde, geçen seneye kıyasla bazı testlerdeki Türkiye net ortalamalarının yükseldiği göze çarpıyor. YGS’deki benzer durum ile birleşince, bu sene puanların yükseldiği, ama başarı sıralarının gerilediği anlaşılıyor.
#KontenjanMilyonlarca öğrencinin merakla beklediği 2016 Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarının açıklanmasıyla, adaylar seçecekleri bölüm ve üniversitelerle ilgili tercih hazırlıklarına başladı. 29 Temmuz’da başlayacak tercih maratonu ise 3 Ağusutos’a kadar sürecek. ÖSYM’nin açıkladığı LYS sonuçlarını yorumlayan uzmanlar, ortalamaların yükseldiğini, adayların beklediklerinden daha alt sıralamalarda yer aldıklarını belirtiyor.
#ÖSYMİyi bir üniversiteye girmek için aylardır çaba harcayan adaylar, şimdi emeklerinin meyvelerini toplayacak. Ancak önlerinde son bir ‘sınav’ daha var: Tercih. Uzmanlar, adayları bu süreci iyi ve doğru değerlendirmeleri konusunda uyarıyor. Ayrıca YÖK’ün yaptığı değişiklikleri de iyi bilmek gerektiğini söylüyor.
#TercihÖnceki yıllarda üniversite sınavlarında TM-2 puan türünden öğrenci alan hukukta yapılan alan değişikliğinin ardından, bu yıl da TM ve TS puan türlerinde önemli değişiklikler yaşandı. İki alanda toplam 34 bölümün puan türü değişmiş oldu. Adaylar hazırlık yaparken ağırlık verecekleri dersleri tespit edip ona göre çalışmalı.
#Puan TürüTıp, hukuk, işletme size göre değilse, yeteneğinizin farklı olduğuna inanıyor ve buna göre bir eğitim almak istiyorsanız sizin için de birçok seçenek var. Uzmanlara göre özel yetenek sınavlarında ve sonrasında başarılı olmak için işi sevmek ve çok çalışmak gerekiyor.
#LysÜniversite adayları için başvurular dün başladı. Lise son sınıflar ve mezun durumdaki adaylar 19 Ocak akşamına kadar başvuru yapabilecek, 20 Ocak mesai bitimine kadar da sınav ücretlerini ödeyebilecek. ÖSYM’nin internet sitesinde yayımlanan 2015-ÖSYS kılavuzunda birçok yenilik de var. Başta hukuk fakültesi olmak üzere puan türü değişen ve yeni açılan programlar kılavuzdaki yerini aldı.
#AdayÜniversite kontenjanları geçen yıla göre yaklaşık yüzde 10 arttırılarak 1 milyon 6 bin 321 oldu. Bu yıl en çok kontenjan devlet üniversitelerine ayrıldı. Geçen yıl toplam kontenjan 908 bin 232 idi. Yükseköğretimde en çok kontenjanı 161 bin 557 ile Anadolu Üniversitesi aldı. Bunu sırasıyla 35 bin 301 kontenjan ile İstanbul Üniversitesi izledi.