2021 yılı Türkiye’deki startup’ların rekorlar yılı oldu. Yıl boyunca yapılan 345 yatırım turunda 323 startup yatırım almayı başardı. Toplam yatırım miktarı 1.5 milyar doları bulurken, girişim başına yatırım tutarı 4.8 milyon dolar oldu. Bu dönemde yabancı yatırımcının ilgisi de büyüdü. 45 yabancı yatırımcı ilk kez Türk girişimlere yatırım yaptı.
#TürkiyeSermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu "SPK olarak piyasa bozucu eylemlerdeki artışa karşı biz de artan gözetim ve denetim faaliyetlerimizle karşılık veriyoruz. Bu işlemlere yönelik, 2018-2019'da Kurulca verilen toplam para cezası tutarı 49 milyon TL iken 2020-2021'deki toplam para cezası tutarı 5 katını aşarak 265 milyon TL olmuştur" dedi.
#Ali Fuat TaşkesenlioğluKüresel piyasalar, ABD'de başkanlık değişiminin sorunsuz gerçekleşmesiyle pozitif bir seyir izlerken, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) kararları takip edilecek.
#Küresel PiyasalarBIST 100 endeksi ikinci çeyrekte 89.643 puandan 116 bin 524 puana yükseldi. Yüzde 30 yukarı çıkan BIST 100 endeksi, böylece çeyreklik bazda son 11 yılın en güçlü değer kazancına ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da, Türkiye’ye ve piyasalara güvenin her geçen gün arttığını vurguladı.
#GazetehaberleriBIST TÜM endeksine mart sonunda geçen yılın aynı dönemine göre 396'sı yabancı, toplam 178 bin 668 yeni yatırımcı dahil oldu. Borsa İstanbul'da ilk çeyrekte BIST 100 dışında kalan tüm endekslerde yabancı yatırımcı sayısındaki artış dikkati çekerken, en fazla yeni yabancı yatırımcı girişi 453 ile BIST Hizmetler endeksinde gerçekleşti.
#Borsa İstanbulBorsa İstanbul'da 1 milyon TL üzerinde portföye sahip yatırımcı sayısı ekimde 684 kişi azalarak 5 bin 694'e geriledi. Toplam yerli gerçek kişi yatırımcı sayısı ekimde 1 milyon 170 bin 537'ye yükselirken, artışın sadece 50 bin lira ve altındaki portföye sahip yatırımcılarda olması dikkati çekti.
#Borsa İstanbulYatırım Finansman Menkul Değerler Genel Müdürü Yamaç Berki, Türkiye’de sermaye piyasasının mevcut ve potansiyel büyüklüğü ile yatırımcı sayısına göre aracı kurum sayısının oldukça fazla olduğunu belirterek, “Türkiye’ye mevcut Pazar koşullarında 25 aracı kurum yeter. Sektörde konsolidasyon ve tasfiye süreci devam edecek” dedi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) sicil kayıtlarına göre, son 2 yılda İstanbul’da kurulan yabancı ortaklı şirketler, taahhüt ettikleri sermaye açısından en çok tarım ve gıda sektöründe yoğunlaştı. Kuruluşunda en fazla yabancı sermaye bulunduran tarım-gıda sektöründe İspanya ve Hollanda en fazla yatırımda bulunan ülkeler olurken, toplam yabancı sermaye içersinde yüzde 21.21 pay alan bu sektörde, yine toplamın yüzde 18.19’u bu iki ülkeden gerçekleştirildi.
Deniz Yatırım'ın Fenerbahçe hisselerinin satışı sırasında yaptığı anket, bu hisselerin yüzde 11.1'ini Galatasaray ve Beşiktaş taraftarlarının aldığını ortaya koydu. Fener hissesi alan 35 bin yatırımcıdan yüzde 7.3'ü Galatasaray, yüzde 3.8'i de Beşiktaşlılar'dan oluştu.