Tırnak batması ileri derecede olan hastalarda ayakkabı giymekte zorlanma, çorapların sık sık kirlenmesi, iltihap ve apse gibi sorunlar görülebiliyor. Erken evrede kendiliğinden tedavi edilebilen hastalık, şiddetli ağrı ile kendini gösterdiğinde, mutlaka bir uzmana başvurulması önem kazanıyor. Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Ayşenur Banu Çağlar, tırnak batması ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Tırnak Batığı Nasıl GeçerTırnak batması olan hastaların tırnak batması tedavisi için ilk başvurduğu yer genellikle kuaförler ve ayak bakım merkezleridir. Tırnak batması ile kuaföre başvuran hastalara genellikle; pedikürle batık tırnağın bası yapan kısmı kesilir. Uygulanan ılık kompresler, pamuk veya tel sistemi ile tırnak yatağının genişletilmeye çalışılması ile çözüm aranır. Ancak tırnağın yumuşak dokuya batmasındaki temel sebep olan tırnağı uzatan kök oradan uzaklaştırılmadıkça yapılan tüm geçici işlemler sonuç vermeyecektir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Ayfer Aydın tırnak batması problemini anlatıyor.
#Tırnak Nasıl ÇekilirDünya çapında yaklaşık olarak 250 milyon kişiyi etkileyen lenfödem, kronik ve ilerleyici bir hastalık. Yüz, genital, kol, bacak gibi vücudun herhangi bir bölümünde görülebilen lenfödem, etkilenen bölgede ağırlık, gerginlik hissi, zayıflık, yorgunluk ve karıncalanma, uyuşma şeklinde belirtiler gösteriyor. Fiziksel aktivitenin lenf sisteminin çalışma hızını artırdığını belirten uzmanlar, ödemli bölgeye özel egzersizlerin düzenli olarak yapılmasını öneriyor. Fizyoterapist Zeynep Bahadır Ağce, lenfödem hakkında bilgi veriyor.
#Lenfödem Nedir