Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), kamuoyunda ‘istenmeyen arama’ olarak nitelendirilen ve çoğunlukla ‘0850’ ile başlayan numaralardan gelen usulsüz çağrılarla ilgili 15 işletmeciye 51.5 milyon lira ceza kesildiğini açıkladı.
#BTKŞikâyetlerin arkası kesilmiyor. Bu konuda o kadar çok mail aldım ki, tekrar yazmak şart oldu. Mevcut yasalara göre, hiçbir şirket, kuruluş bize mesaj gönderemez. Ancak bizim rızamızı alan şirket ve kuruluşlar biz aksini belirtene kadar bize mesaj gönderebilir. Üstelik biz rızamızı alan şirketleri e-Devlet üzerinden görüntüleyebilir, dilersek istediğimizi engelleyebiliriz. Aksi durumda izinsiz bizi telefona, tanıtım kampanyasına boğan, olur olmaz mesajlar gönderen şirketleri şikâyet edebiliriz, dava açabiliriz.
#E-DevletTüm hizmet sağlayıcıların güncel ticari elektronik ileti onaylarını yönetebildikleri İleti Yönetim Sistemi (İYS), SMS ve e-posta gibi iletiler göndermeye devam eden şirketler için son tarihi açıkladı. 31 Mayıs 2021 tarihinden sonra gerekli onayları sisteme yüklemeyen işletmelere cezai işlem uygulanabileceğini aktaran siber güvenlik uzmanı Serap Günal, kurumları gerekli yükümlülükleri tamamlaması gerektiği konusunda uyarıyor.
#GüvenlikTicaret Bakanı Ruhsar Pekcan, istenmeyen SMS, sesli arama ve e-posta gibi ticari elektronik iletilerin önüne geçmek amacıyla 7 Ocak’ta hizmete açtıkları Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi’ne (İYS) vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini belirtti.
#GazetehaberleriİYS, Ticaret Bakanlığı tarafından kullanıma açıldı. SMS, e posta ve sesli aramalar gibi tüketicilerin maruz kaldığı istenmeyen mesajların engellenmesini sağlayan İleti Yönetim Sistemi ile ileti onayları tek bir noktadan görülebiliyor. Tüketicilere İYS’ye yüklemeleri için verilen süre 31 Aralık 2020'de sona ermişti. 16 Şubat 2021'e kadar e-Devlet üzerinden elektronik iletilere ilişkin onaylar devam edecek. Kullanıcıların onayları alınmaksızın gönderilen ticari mesajlar için ise para cezası verilecek. İşte, İYS nedir sorusuna yönelik İleti Yönetim Sistemi ile ilgili detaylı bilgiler.
#İYS Nedir?Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan "Yeni çıkarılan Ürün Güvenliği Kanunu'muza e-ticaretin de dahil edilmesini temin etmiş bulunuyoruz. e-Ticaretin sağlıklı gelişiminin sağlanabilmesi, elektronik piyasalarda da ürün güvenliğine yönelik denetimlerin yapılmasını sağlamak amacıyla e-ticarette ürün güvenliğinin yasal altyapısını tamamladık" dedi:
#Ruhsar Pekcanİleti Yönetim Sistemi (İYS), tüm hizmet sağlayıcıların güncel ticari elektronik ileti onaylarını kaydettikleri ulusal veri tabanı sistemidir. Alıcılar (vatandaşlar) onay verebildikleri gibi, mevcut onayları için ret haklarını da İYS üzerinde kullanabilirler. Özetle İYS aracılığıyla telefonuna gelmesi istenmeyen mesajlar tek tuşla reddedilebilecek. Bunun için E-Devlet girişi yapmak yeterli olacak.
#İysVatandaş telefonuna, e-postasına gönderilen yüzlerce bildirimden bıkarken, İleti Yönetim Sistemi web, e-Devlet ve mobil uygulama üzerinden 7 Ocak’tan itibaren kullanıma açıldı. İstenmeyen iletilerden kurtulmak isteyen kişiler, kendisine mesaj gönderme izni verdiği hizmet sağlayıcı sayısını görünce hayrete düşürken, izinlerin büyük bölümünü iptal etmeyi tercih etti.
#Gazetehaberleriİleti Yönetim Sistemi A.Ş Genel Müdürü Dr. Tolga Tüfekçi, “Vatandaşın onayı olmadan gönderilen ticari mesajlarda şikayetlerin 500 bini aşması üzerine Ticaret Bakanlığı tarafından çalışmalarına başlanan ve 4 Ocak tarihinde yayımlanan Yönetmelik’le birlikte hayatımıza giren İleti Yönetim Sistemi (İYS) 1 Aralık itibarıyla uygulamaya girecek ve istenmeyen mesajlar son bulacak .” ifadelerini kullandı.
#Smsİleti Yönetim Sistemi A.Ş Genel Müdürü Dr. Tolga Tüfekçi, “Vatandaşın onayı olmadan gönderilen ticari mesajlarda şikayetlerin 500 bini aşması üzerine Ticaret Bakanlığı tarafından çalışmalarına başlanan ve 4 Ocak tarihinde yayımlanan Yönetmelik’le birlikte hayatımıza giren İleti Yönetim Sistemi (İYS) 1 Aralık itibarıyla uygulamaya girecek ve istenmeyen mesajlar son bulacak .” ifadelerini kullandı.
#İleti Yönetim SistemiTanıtım, reklam mesajlarından bıkan vatandaşın yarım milyonu aşan şikâyeti üzerine Ticaret Bakanlığı yeni bir sistemi geliştirdi. Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) üzerinden vatandaşa hangi şirketlere onay verdiğini görme, istemediklerinin onayını iptal etme, istediklerini de mesaja açma fırsatı sunacak.
#GazetehaberleriToplu mesajların ne şekilde gönderileceği, nasıl iptal edileceği kanuni düzenlemeler ile belirlenmiş durumda. Ancak birçok ticari kuruluş, parti adayı, meslek örgütü veya şahıs hiçbir kurala uymadan seçim, kutlama, özel gün gibi sebeplerle servis sağlayıcılardan elde ettikleri numaraları mesaj yağmuruna tutuyor. İzin almadan gönderilen mesajları iptal etmek için vatandaş uğraşmak zorunda.
#YazarlarGümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, istenmeyen ticari elektronik ileti gönderiminin engellenmesi amacıyla yeni bir sistem oluşturduklarını belirterek, "Ticari elektronik iletilere ilişkin süreçler tek bir platform üzerinden yönetilebilecek. Böylece mevzuata uygun şekilde ileti gönderimi yapılabilecek ve vatandaşların rahatsızlığı en aza indirilecek." dedi.
#Gümrük Ve Ticaret Bakanı Bülent TüfenkciElektronik ticari SMS’lerle ilgili sınırlayıcı düzenlemenin çıktığı Temmuz 2015’ten bu yana şikâyet sayısı 201 bine ulaşırken, sadece bu yıl kesilen ceza tutarı 25 bin lira oldu. İzinsiz SMS’lere ilişkin şikâyetler, ticaret il müdürlüklerine, bakanlığın resmi internet sitesine ve e-Devlet Kapısı üzerinden ulaşılan Ticari Elektronik İleti Şikâyet Sistemi’ne yapılabiliyor.
#SMSGeçtiğimiz ay merakla beklenen dövizli askerlik ile alakalı değişiklikleri kapsayan yasa onaylanmıştı. Peki, dövizli askerlik şartları nelerdir? Kimler dövizli askerlik yapabilir? Dövizli askerlik ücreti ne kadar oldu? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz...
#Dövizli Askerlik